De shit uit je verleden is de mest voor je toekomst: 5 tips voor omgaan met tegenslag

Sierd Nutma

Hoe ga je om met tegenslagen? Vijf ondernemerslessen van Sierd Nutma (spreker en auteur Mentale Veerkracht)

‘De shit uit je verleden is de mest voor je toekomst.’ Dat is de filosofie van trainer en spreker Sierd Nutma in een notendop. Hij deelt zijn vijf belangrijkste lessen bij het omgaan met tegenslag.

In samenwerking met 7 Ditches TV

1. De shit uit je verleden is de mest voor je toekomst

Nutma: “Er zitten zoveel mooie lessen opgesloten in tegenslag. Een topsporter is eerst ziek geweest en wint vervolgens goud. Een ondernemer is eerst failliet gegaan en heeft vervolgens een succesvol bedrijf. Wanneer mensen succes hebben, is er vaak eerst tegenslag aan vooraf gegaan. Niet alles komt goed, maar het gaat erom hoe je ermee omgaat. Buig tegenslag om naar iets positiefs. De voorruit van je auto is groter dan de achterruit; dat is niet voor niks. Het gaat er niet zozeer om wát je hebt meegemaakt, maar [om] hoe je ermee omgaat.”

2. Talent is beginnersgeluk

“Het beste jongetje van de klas is niet altijd degene die het verste komt. Er zijn jonge, talentvolle, sporters die het niet redden. Je hebt daarentegen laatbloeiers die het door middel van motivatie en doorzettingsvermogen wél redden. Dat zie je ook bij ondernemers. Het is mooi dat er talent in huis is, maar er zijn er maar weinig die dat talent omzetten in actie.”

“Op het moment dat het lastig wordt en een organisatie te maken krijgt met tegenslagen, zie je dat motivatie en doorzettingsvermogen het verschil maakt. Investeer daarom nog meer in je personeel. Kijk waar hun interesses liggen en waar hun motivatie zit. Kan je op hen rekenen als het wat minder wordt en zijn zij bereid een stapje extra te doen?” 

Lees ook: Hoe Sierd Nutma uitgroeide van dakloze tot succesvol spreker

3. Gedraag je als een hommel

“Een hommel heeft een heel groot lijf en kleine vleugeltjes. Volgens de wet van de aerodynamica kan een hommel helemaal niet vliegen. Dit beestje kent die wet niet en doet het gewoon. Wat je vaak ziet, is dat de hommel in de organisatie het verschil maakt: ‘We gaan dit gewoon doen, we gaan dit gewoon regelen’. Laat je niet onnodig klein maken en al helemaal niet door jezelf!”

4. Willen is belangrijker dan kunnen

Je hoeft de staatsloterij niet te winnen om je onafhankelijk te voelen

“Je hoeft de staatsloterij niet te winnen om je onafhankelijk te voelen en een Ferrari te rijden om respect af te dwingen. Als je weet wat je wil en weet wat je dieper liggende drijfveren zijn, biedt dat een heel nieuw perspectief. Leef vanuit je drijfveren en beteken daarmee meer voor jezelf en een ander!’

5. Stop met het lezen van managementboeken

“Door je te verdiepen in de wijsheid van anderen, vergeet je soms hoe wijs je zelf bent. Vergeet je eigen krachten niet en waarin jij het verschil kunt maken. Wees jezelf en ben authentiek. Ontdek de kracht die in jou zit, zonder zweverig te doen.”

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!