Deze ceo zoekt een opvolger voor zijn bedrijf met 750 miljoen omzet

Jordy Kool

Jordy Kool (CEO Infotheek): ‘Ik denk niet dat het een hele makkelijke vacature is’

Jordy Kool is mede vanwege gezondheidsklachten op zoek naar een opvolger voor hem als ceo bij Infotheek, de b2b-computerverkoper die hij als ceo van 55 naar 750 miljoen euro omzet bracht.

In samenwerking met 7 Ditches TV

Infotheek (600 medewerkers) verkoopt en verhuurt hard- en -software, knapt partijen oude computers op met een herstelafdeling (met 80 medewerkers) en neemt restpartijen af van grote fabrikanten waaronder HP, Dell en Lenovo. 

Kool (43), die studeerde aan de Rotterdam School of Management, werkte voorheen bij onder andere KPN, UPC, Hewlett-Packard en Reed Elsevier. In 2009 werd hij commercieel directeur bij Infotheek, waarna hij in 2013 ceo werd.

Onlangs maakte hij bekend een stap terug te doen bij Infotheek, omdat hij fysiek gezien niet meer het gevoel heeft topporestaties te kunnen leveren. "Ik sta aan of ik sta uit, daar zit eigenlijk niks tussenin", zegt de man die zijn werkzame leven begon bij het Korps Mariniers. "Dat ‘aan' staan, tweehonderd procent geven, dat werd de laatste periode steeds lastiger."

Overnames

Mede door uit te breiden naar meerdere landen en de klantenkring op te rekken naar grotere bedrijven groeide de omzet van Infotheek onder Kool van 55 naar 750 miljoen euro. In Europa is het bedrijf uit Leiden nu marktleider op het gebied van de verkoop van gebruikte (en opgeknapte) apparatuur. In april vorig jaar werd branchegenoot Scholten Awater overgenomen, waardoor de omzet in een keer met 230 miljoen omhoog schoot. 

Investeerder
Kool raakte als investeerder ook betrokken bij andere bedrijven, waaronder Trainmore, een sportschool die leden korting geeft op hun lidmaatschap naarmate zij vaker komen sporten. Daarnaast investeert hij in vastgoed en zit hij bij een aantal bedrijven in de raad van advies. Ook zette hij een stichting IT4Kids op, waarmee hij kinderen uit armere gezinnen stimuleert om te sporten.

Met met dank aan kapitaal van de Zweedse investeerder Altro mikt Infotheek op een omzet van 1 miljard. De private equity-investeerder is sinds 2016 eigenaar van Infotheek, en dat was "tot nu toe een erg goed huwelijk", zegt Kool. 

Naarmate het bedrijf groeide werd de ceo-rol steeds meer een kwestie van processen, procedures en automatisering, zegt Kool. "Dat kan ik wel, maar het is niet echt mijn grootste hobby."

Duidelijk

Dat Kool met Infotheek werd onderscheiden als 'best managed company' is te danken aan een gezamenlijke, maar wel strikte leiderschapstijl, die deelt terug te voeren is op zijn verleden bij het Korps Mariniers.

"Ik probeer gezamenlijk tot een besluit te komen, maar ik heb wel altijd een duidelijk standpunt: als we er niet uitkomen, dan neem ik het besluit. En dan verwacht ik ook dat we allemaal dat besluit volgen. Als je dat niet doet, dan ben je geen onderdeel van het team."

"Als het team heel hecht is, en je voert het gewoon uit - dat is vaak nog belangrijker dan de keuze die je gemaakt hebt."

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!