Deze dominee brengt zingeving naar de Zuidas, met inspiratie van Jamie Oliver

Ruben van Zwieten

Ruben van Zwieten (dominee en koopman) brengt zingeving op de Zuidas

Ruben van Zwieten wil als Zuidas-dominee bezieling brengen op de plek 'waar geld en invloed samenkomen'. 'Tijs van den Brink en zijn familie hebben weinig verbeeldingskracht.'

In samenwerking met 7 Ditches TV

Theoloog des vaderlands (2013) Ruben van Zwieten (34) studeerde rechten en theologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, en is nu predikant op de Zuidas bij De Nieuwe Poort, een "huis voor ontmoeting en inspiratie" in dezelfde toren waar onder meer Google is gevestigd. Van Zwieten liet zich voor die plek, inclusief restaurant, inspireren door Jamie Olivers restaurant Fifteen.

De predikant is ook adviseur bij Goldschmeding Foundation en bestuurslid bij VUMC Foundation. Door NRC en Volkskrant wordt hij genoemd in het rijtje met meest invloedrijke mensen van Nederland. 

Van Zwieten richtte tijdens zijn studie een uitzendbureau voor studenten op en volgde een talentenklasje van campagnebureau BKB. Daarna rekruteerde hij jong talent voor financiële instellingen, Na een opleiding tot predikant lanceerde hij met collega-predikant Ad van Nieuwpoort het project Zingeving op de Zuidas. 

Inhoudelijk failliet

Van Zwieten is kritisch over zijn opleiding tot dominee: ‘De literaire benadering van de bijbel was nog totaal afwezig. Ik denk dat het inhoudelijk failliet is, zowel voor de protestantse als voor de katholieke kerk." 

De predikant is ervan overtuigd dat de economie van "lineair naar circulair" moet. "Maar in de theologie, met dank aan Tijs van den Brink en zijn hele familie, blijven wij zitten in een soort lineair idee van: zo is de wereld geschapen en in Openbaringen zal het ooit wel met de apocalyps met ons aflopen. Dat is weinig verbeeldingskracht, daar zit weinig ondernemerschap in.'

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl