Deze ondernemer wil voorkomen dat jij geflitst wordt

Jorn de Vries (Flitsmeister): ‘We willen ook buiten Nederland verder groeien’

Een app op de markt brengen waarmee je voorkomt dat mobilisten geflitst worden en samenwerken met de overheid. Je zou zeggen dat die twee zaken onverenigbaar zijn, maar Jorn de Vries weet het met Flitsmeister klaar te spelen.

In samenwerking met 7 Ditches TV

Er zijn weinig dingen zo frustrerend in het verkeer als geflitst worden wanneer je slechts een paar kilometer te hard rijdt. Met het afgaan van de flits zie je als het ware de tientjes je portemonnee uitvliegen. De ondernemers achter Flitsmeister kwamen in 2012 met hun tegendraadse app, die automobilisten waarschuwt wanneer ergens een flitspaal staat. Vaarwel boetes.

Dat klinkt leuk, maar het is tegelijkertijd op zijn minst opvallend dat Flitsmeister überhaupt mag bestaan in Nederland. Flitspalen of flitsende agenten zijn er immers om automobilisten te bestraffen wanneer zij te hard rijden, waardoor zij een volgende keer idealiter extra op hun snelheid letten. Een lager aantal auto’s dat te snel rijdt, is goed voor de verkeersveiligheid, aangezien de kans op botsingen en andere verkeersongelukken afneemt.

Bühnepraatje

Bij Flitsmeister nemen ze in dit kader een opvallend standpunt in: juist het bevorderen van de veiligheid en het voorkomen van ongelukken zijn doelen van de app. Tijdens het interview op 7 Ditches vraagt presentator Paul van Riessen vraagt zich dan ook meteen hardop af of dit niet vooral “een bühnepraatje” is. Immers: de meeste gebruikers zullen de app toch gewoon gebruiken om boetes te vermijden?

De Vries, verantwoordelijk voor de strategie en groei, mag dit tegen 7 Ditches uitleggen. De strateeg noemt zich “een doorrijder”, maar wel iemand die “een stukje veiligheid” inacht neemt. Hij geeft een ontwapenende glimlach bij het horen van de vraag van Van Riessen. Ja, zijn app wordt inderdaad vooral gebruikt voor het vermijden van boetes. Maar, zo stelt hij: “Juist doordat we die mensen daarmee aan kunnen spreken, kunnen we ze ook heel veel andere diensten aanbieden, zoals het waarschuwen voor ongevallen, stilstaande voertuigen, werkzaamheden en eventueel zelfs naderende hulpdiensten.” Hij spreekt daarbij van “veiligheidsverhogende diensten”. 

Door bewegingsdata van gebruikers in te zetten, kunnen ze fileinformatie genereren. Ook werken ze samen met Rijkswaterstaat voor het doen van verkeersanalyses om de doorstroming in het verkeer te verbeteren, legt De Vries uit. Hij noemt het “toch wel bijzonder” dat ze als Flitsmeister zijn begonnen en zijn uitgegroeid tot “waardig partner van de overheid”. Flitsmeister heeft momenteel 1,2 miljoen gebruikers en wil binnen drie jaar naar 5 miljoen gebruiker gaan.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl