Dit bedrijf uit Oss werkt aan een precisiewapen tegen kanker

Marta Kijanka, APO-T

'Er zal niet slechts één medicijn komen om kanker te bestrijden' | Marta Kijanka (APO-T) | 7DTV

APO-T, een bedrijf uit Oss, is in een vergevorderd stadium met een nieuw, zeer gericht middel tegen kanker, vertelt ceo Marta Kijanka in de studio van 7 Ditches TV. ‘Een patiënt moet baat hebben bij een behandeling, en zich niet nog slechter gaan voelen.’

In samenwerking met 7 Ditches TV

Tumoren kun je grofweg op drie manieren bestrijden. Ten eerste door ze weg te snijden, maar dat is geen optie als de tumor op een lastige plek zit of simpelweg te groot is. Daarnaast kunnen tumoren worden bestreden met chemotherapie en door ze te bestralen. Effectieve bestrijdingsmiddelen, maar omdat daarbij ook gezonde lichaamscellen worden vernietigd, is er sprake van heftige bijwerkingen.

In het ideale geval wil je een effectieve én veilige ingreep, die een gerichte aanval uitvoert kop kankercellen. Dat is de nieuwe industrie waar ook APO-T zich in begeeft. Het bedrijf uit Oss werkt aan een methode om (eiwit-)moleculen te trainen in het herkennen van kankercellen.

Beter doen

Tot op heden werden wereldwijd ongeveer dertig van dit soort antistoffen ontwikkeld en goedgekeurd. Maar die antistoffen zijn nog niet perfect, en richten alsnog schade aan in gezonde cellen, zegt Marta Kijanka, medisch biotechnoloog en ceo bij APO-T in gesprek met Ronnie Overgoor (7 Ditches TV). “Bij APO-T willen we het beter doen.”

Het Nederlandse bedrijf kan met hoge precisie ‘foute’ moleculen identificeren, door eiwitten te herkennen die zich alleen voordoen in kankercellen. Op dit moment wordt het medicijn van APO-T getest op dieren. De eerste patiënten kunnen naar verwachting over drie jaar worden behandeld.

Concurrentie

De markt waar het bedrijf zich in begeeft is zeer concurrerend en drukbevolkt, terwijl er substantiële investeringen nodig zijn om een medicijn naar de markt te brengen. APO-T wordt ondersteund door een aantal private investeerders en dingt daarnaast mee naar diverse geldstromen vanuit de overheid en NGO’s, zoals KWF Kankerbestrijding.

De van oorsprong Poolse Kijanka kwam naar Nederland om te promoveren, maar ook omdat universiteiten en bedrijven hier goed samenwerken. “Omdat ik niet al te lang in een academische omgeving wilde blijven, maar echt het bedrijfsleven in wilde gaan, was dit een logische keuze", zegt zij over haar nieuwe thuisland. Haar ultieme doel? “Dat ons medicijn het laboratorium verlaat, en het bed van de patiënt bereikt.”

Lees ook:
Deze 10 Nederlandse academische startups gaan volgende week leren groeien in de VS
Hoe Daniël van Dort levens redt met CardiacBooster

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl