Hoe Hanneke Stegweg met iLost 'losers' weer blij maakt

Hanneke Stegweg (Oprichter iLost): ‘Wij hebben de luxepositie dat we de tijd kunnen nemen om ons fundament te verstevigen’

29.000 mensen heeft Hanneke Stegweg (oprichter iLost) al geholpen bij het terugvinden van verloren spullen: van portemonnee tot duur horloge. "Ik geloofde dat er eerlijke mensen bestaan en dat blijkt dus ook zo te zijn."

iLost heeft wereldwijd het voortouw genomen in de digitalisering van de gevonden voorwerpen-service door het voor de vinder heel eenvoudig te maken. Zo'n vijf jaar geleden kwam Hanneke Stegweg op het idee, nadat ze zelf haar camera met foto's verloor (de camera is overigens nooit teruggevonden/gegeven). 

Stegweg: "Het is een platform voor gevonden voorwerpen. Met name organisaties vinden doorgaans heel veel voorwerpen die bij de rechtmatige eigenaar terug moet komen, maar ook particulieren kunnen een gevonden voorwerp online zetten. Je maakt een foto die je online kunt publiceren. Als jouw verloren voorwerp is gevonden, moet je bewijzen dat het van jou is door middel van een foto. Als dat zo is, ben je een 'happy loser'."

100 verloren voorwerpen per dag

iLost werkt samen met onder andere het Rijksmuseum, Amsterdam ArenA, RAI Amsterdam, alle vervoerders van de randstad, gemeentes, pretparken en universiteiten. "We vinden van 20 tot 100 stuks per dag", berekent Stegweg. "Juist reizigers verliezen heel veel voorwerpen, maar ook de dagjesmensen. In hotels vergeten gasten ook vaker voorwerpen. Juist voor de kleinere organisaties waar we mee samen werken is het erg gemakkelijk. Zij hebben geen aparte afdeling die gevonden voorwerpen terugbrengt bij de eigenaar."

Het is eigenlijk een no-brainer. Welke organisatie wil niet aangesloten zijn op een platform dat met een 9,1 wordt beoordeeld door alle gebruikers? Stegweg: "Er zijn nu veel meer inkomende aanvragen om op iLost te komen. Maar dat moet je natuurlijk opbouwen. Aan het begin is er toch weerstand tot verandering. Mensen hebben een eigen ordner en dat doen ze al twintig jaar op die manier."

Mentorschap

Na vier jaar ondernemerschap blikt Stegweg terug op een periode met vele ups en ook enkele downs. "Ik geloof heel sterk in mentorschap", aldus de iLost-oprichter. "Ik heb verschillende mensen om mij heen verzameld die ik kan raadplegen bij vraagstukken. In het begin deed ik heel vaak een beroep op deze mensen, nu is dat iets minder. Ik heb acht mensen die samen met mij aan iLost bouwen. Het is heel belangrijk om mensen te vinden die goed bij je passen."

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl