Jim Stolze (Aigency): ‘Er wordt een hoop onzin beweerd over kunstmatige intelligentie’

Jim Stolze

Jim Stolze (tech-ondernemer): ‘Kunstmatige intelligentie is een zoektocht die nooit afkomt’

Slimme algoritmes en machine learning zijn er niet om mensen overbodig te maken, maar om de robot uit de mens te halen, zegt AI-expert Jim Stolze. ‘Iedere ondernemer zou zijn innerlijke nerd moeten knuffelen.’

In samenwerking met 7 Ditches TV

Er wordt een hoop onzin gepapegaaid over (de gevaren van) kunstmatige intelligentie, vindt Jim Stolze. De ondernemer, die bekend werd als drijvende kracht achter de TEDx-conferenties in Europa en het Midden Oosten, levert met zijn bedrijf Aigency kunstmatige intelligentie aan bedrijven. Onlangs schreef hij het boek ‘Algoritmisering, wen er maar aan!’, waarin hij de kansen en risico’s van algoritmes blootlegt.

Stolze verdeelt de discussie over ‘AI’ in twee handzame stromingen: de ene gaat over kunstmatige intelligentie, waarbij het draait om de vraag wat ‘intelligentie’ is en of je een machine gevoelens zou kunnen aanleren. Dat soort ‘menselijke’ machines zijn nog altijd een verre, theoretische toekomst, stelt Stolze: “In 2040 zul je zien dat het allemaal wel meeviel met alle voorspellingen over machines die een eigen wil ontwikkelen, of robots met een geheime agenda.” 

Zelflerende machines

De andere discussie gaat over de praktijk van nu, oftewel machine learning: hoe worden machines zelflerende systemen die data beter herkennen en gebruiken om voorspellingen te doen? Zo bouwde het bedrijf van Stolze voor de inkoopafdeling van een groot bedrijf een systeem gebouwd om patronen te vinden in data, zodat het bedrijf slimmer kan inkopen.

Die volgende stap noemt Stolze ‘algoritmisering’. “Het is een hele andere expertise om chocola te maken van, of een service te kunnen bouwen op de verzamelde data. Dan heb je verstand nodig van machine learning en moet je snappen hoe een algoritme werkt.”

Die ‘algoritmisering’ helpt bedrijven om juist de meeste saaie klussen efficiënt op te lossen, zoals het schiften van tienduizenden dossiers. Stolze: “Machine learning is er niet om mensen overbodig te maken, maar om de robot uit de mens te halen.” 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!