Quinten Selhorst (Felyx): 'Startup-succes wordt bepaald door de uitvoering, niet het idee'

Quinten Selhorst, Felyx

'Een auto delen bestond al, maar een scooter delen niet' | Quinten Selhorst (Felyx) | 7DTV

Het succes van een startup hangt niet af van een goed idee, maar van een strakke uitvoering en schaalbaarheid als uitgangspunt. Dat zegt Quinten Selhorst, medeoprichter van scooterdeeldienst Felyx, in gesprek met Ronnie Overgoor.

In samenwerking met 7 Ditches TV

Quinten Selhorst en Maarten Poot, beide afkomstig uit een ondernemersgezin, zagen een paar jaar geleden de voordelen van autodeeldiensten zoals Uber, maar ook de nadelen: verstopte binnensteden en langere reistijden. Waarom bestaat zoiets nog niet voor scooters? Op basis van een eerste idee werd vier ton aan pre-seed-(werk)kapitaal opgehaald.

Met behulp van crowdfuning kon met in totaal zeven ton de eerste zwerm scooters worden gekocht, die in 2017 werd losgelaten in Amsterdam. Even leek de hoofdstad het deelconcept te willen verbieden, maar die donkere wolk dreef over. Na Amsterdam volgden Rotterdam, Den Haag en sinds deze maand Brussel, een stad waarvoor Felyx een vloot van ruim 600 scooters voor uit de kast trekt. Voor 30 cent per minuut zoef je met de groene bolides van A naar B.

Schaalbaarheid

Niet het aantal gebruikers maar het optimaliseren van processen, zoals het vervangen van batterijen en laadplekken was voor de oprichters in het begin het speerpunt. "Als je heel klein bent, kun je het bedrijf nog super schaalbaar inrichten", zegt Selhorst. Zijn achtergrond als consultant hielp hem naar eigen zeggen om processen "heel erg strak te trekken".

Er bestaat een iets te romantisch beeld van ondernemen, vindt Selhorst. Het aantal startups dat het niet haalt is immers een stuk groter dan de succesverhalen. Het succes van een startup hangt wat hem betreft niet per se af van een goed of uniek idee. "Het zit 'm vooral in de execution". Kijk naar een Uber of Airbnb, zegt de ondernemer. "Als je zorgt dat je alles van tevoren hyperschaalbaar regelt, dan is dat uiteindelijk de grootste driver van je groei."

Lees ook: Felyx verovert Brussel met 614 e-scooters

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!