Ralph van Dam ging langs de afgrond: 'Ondernemen is soms verdomd eenzaam'

Ralph van Dam

Ralph van Dam (Ondernemersreizen.nl) over failliet gaan: ‘Ik stond met mijn rug tegen de muur'

Ralph van Dam kon de schade na een faillissement – zowel zakelijk als privé – herstellen door een baan bij een corporate te combineren met een bestaan als ondernemer. ‘Ondernemen is niet alleen maar succes, er is ook een andere kant. Het kan soms verdomde eenzaam zijn.’ 

In samenwerking met 7 Ditches TV

Ralph van Dam verzorgde de lead-generatie voor een groot energiebedrijf, toen dat bedrijf ineens besloot om die leads zelf te gaan werven. Maar van de ene op de andere dag besloot dat concern het bedrijf van Van Dam (Nederlandse Leadgeneratie Maatschappij) te gaan beconcurreren. In de strijd die volgde werd er beslag gelegd op Van Dams bezittingen en kocht het energiebedrijf ook een aantal van zijn medewerkers uit - net zo lang totdat de ondernemer de handdoek in de ring moest gooien en een faillissement aanvroeg.

Van Dam: "Dan sta je ineens tegenover je oud-collega's en klanten, en moet je kijken hoe je daar uit gaat komen. Je staat met je rug tegen de muur, je kunt geen kant meer op." ‘Een les in nederigheid’, noemde hij die periode eerder in Langs de afgrond, een boek waarin hij zijn ervaringen optekende. Ook pijnlijk: “Je hele zakelijke netwerk valt weg, want er valt natuurlijk niks meer te halen.”

Van Dam besloot uiteindelijk om te kiezen voor “twee sporen”, met enerzijds een baan bij een corporate (Centraal Beheer). Daarnaast pakte hij een eerder gestart online vergelijkingsplatform voor hypotheken weer op te bouwen. Toen de hypotheekmarkt vanaf 2014 weer aantrok “begon dat te vliegen".  Begin dit jaar verkocht Van Dam dat bedrijf “voor een mooi bedrag". De ondernemer runt sinds twee jaar ook een bedrijf dat ondernemersreizen organiseert. 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!