Reisondernemer Elske Doets: ‘Eigenlijk doe ik alles anders dan mijn vader’

Elske Doets

Elske Doets (Eigenaar Jan Doets America Tours) vergadert niet. Wat is haar stijl van leidinggeven?

Zakenvrouw van het jaar (2017) Elske Doets nam het reisbedrijf van haar vader over, en gooide het roer radicaal om. ‘Ik wil geen eindbaas genoemd worden.’

In samenwerking met 7 Ditches TV

Nadat haar vader ziek werd stapte Elske Doet in 1995 in bij touroperator Jan Doets America Tours (50 medewerkers). Na het winnen van de titel Zakenvrouw van het jaar richtte Doets de Young Lady Business Academy, waarmee ze vrouwen van 15 tot 24 jaar helpt bij het realiseren van hun ondernemersdroom.   

Doet trad weliswaar in de voetsporen van haar vader, maar gooide de werkwijze binnen haar bedrijf flink op de schop. “Ik doe alles anders dan hij”, zegt Doets tegen interviewer Ronnie Overgoor. “Mijn vader is echt een pionier en stuurde, door met name een genereratieverschil, het bedrijf erg directief aan. Daarentegen stuur ik mijn mensen meer horizontaal aan in plaats van top-down.”

Kring

Vergaderingen zijn niet nodig

“Zelf heb ik gekozen om elke ochtend met al mijn personeel in een kring met de dag te starten. Hierdoor zijn vergaderingen niet nodig. Tijdens deze ochtendsessie bespreken we de harde en zachte feiten en de kernwaarden. Naast ikzelf zijn ook verschillende managers aan het woord, met als doel de werkdag positief te beginnen. Ruimte voor negativiteit is er niet.”

“Ik probeer elke week twee keer langs iedere werknemer te gaan, zodat zij dingen met mij kunnen delen. Ik wil geen eindbaas genoemd worden. Mijn taak als leider van de organisatie is er voor te zorgen dat alle mensen de voorwaarden hebben om te kunnen scoren, zodat ze blij zijn en lekker aan het werk kunnen. En daarbij is het mijn taak om de voorwaarden te scheppen om het bedrijf te laten groeien.”

De ondernemer schreef vorig jaar het boek ‘Het lef om gelukkig te zijn‘, over hoe zij te midden van alle stress en scoringsdrang in contact blijft met zichzelf, haar verlangens en intuïtie. “Tenslotte kun je alleen zo tegenwicht bieden aan krachten die status en financieel resultaat boven levensgeluk stellen.” 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!