Van desastreuze dopingcontrole naar succesvol fitnessbedrijf: hoe Joel Beukers honderdduizenden volgers bij elkaar brult

Joel Beukers

Joel Beukers (fitnesscoach en ondernemer): ‘Een volgend doel is om, na Nederland en België, Duitsland te veroveren’

Fitness-coach Joel Beukers viel door de mand bij een dopingcontrole, en werd vervolgens een succesvolle verkoper van voedingsupplementen. Maar zijn belangrijkste ingrediënt zijn de opgefokte oerkreten die hem een massa volgers opleverden op social media.

Joek Beukers citeren is je bezondigen aan capslock-terreur, met ronkende quotes als "HET IS WEER TIJD OM VOOR GOUD TE GAAN!" en "Zaterdag pure winst even snel die CHEST kapot maken voordat we vanavond weer kunnen flaneren!"

Het merk Joel Beukers mag dan bekend staan als luidruchtig, hij begon rustig. "Met hele serieuze teksten over fitness en voeding. Maar ik merkte dat dat ten eerste heel saai was om te lezen, en ten tweede, iedereen deed dat al. Als we gingen trainen, hadden we lekker plezier, liepen we altijd een beetje te schreeuwen. Ik dacht, dat gevoel wil ik graag overbrengen."

Rugby

Zijn passie rugby (op het hoogste niveau) eindigde in een drama, nadat hij werd geschorst na een dopingcontrole. Behalve partydrug MDMA troffen de laboranten nog "een soort aftakking van amfetamine" in Beukers' plas aan, volgens hem zelf afkomstig van dubieuze fitness-supplementen. "Meerder mensen uit mijn team gebruikten dat, zonder dat te weten." 

Mede daarom startte zijn eigen een reeks voedingssuplementen, Clean Nutrition. Beukers besloot in 2011 te stoppen met zijn HBO-studie Economie, Management en Recht om van zijn hobby een serieus bedrijf te maken.

Coaching

Behalve aan die supplementen verdient Beukers nu met online coaching aan zo'n 2000 leden. Zijn 'Gaan voor goud'-app telt 85.000 geregistreerde gebruikers. Met zijn "leipe, en leerzame" video's bereikt de sportgoeroe op Facebook 160.000 volgers. "Maar het belangrijkste daaraan is dat die groep volgers heel specifiek is. Allemaal jongens die fitnessen, allemaal Nederlandstalig, wat heel sterk is voor mijn product."

Van die producten verkoopt Beukers nu "duizenden potten" per maand. Die pakketjes pakt hij uiteraard niet zelf in: "Mijn belangrijkste motivatie om te ondernemen was vrijheid. Ik wil elke dag lekker trainen, dan moet ik ook zorgen dat ik mijn geld verdien om dat elke dag te kunnen doen." Zijn volgende doel is Duitsland veroveren.

Zijn opgefokte gedrag voor de camera is dan wel een 'personage', maar Beukers is naar eigen zeggen altijd zichzelf gebleven. "Maar ik ben een extremist. Ik kan heel relaxt, maar ook heel losbandig zijn en lekker schreeuwen." Met dat schreeuwen motiveert hij ook zichzelf. "Ik praat wel tegen wel tegen mijn volgers, maar het is eigenlijk mijn gevoel dat ik op dat moment probeer te verbeteren."

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl