9 manieren om geld te besparen met een energiezuinig kantoor

Groen

Van LED-lampen tot tijdschakelaars: de besparingen liggen voor het oprapen in je kantoor. 9 manieren om energieverspilling een halt toe te roepen.

Ondernemers worden binnenkort waarschijnlijk verplicht om energie te besparen in hun kantoorgebouwen, bleek eerder dit jaar. Ook wordt de Wet Milieubeheer strenger gecontroleerd.

Om kleine en middelgrote bedrijven een handje te helpen bij het energie besparen, riep VNO-NCW de MKB Energy CheckUp in het leven.

Hieronder de belangrijkste tips waarmee je energie (en geld) kunt besparen binnen je kantoor.

1. Bewust worden

Vaak denk je als ondernemer wel te weten waar het grootste gedeelte van je energieverbruik op kantoor naar toe gaat. De verwarming staat altijd hoog, dus daar zal die hoge rekening wel door komen. Maar volgens VNO-NCW blijkt na een energie check regelmatig dat oorzaken vaak ergens liggen waar ondernemers zich niet bewust van zijn. Zo kan je in de zomer al je geld verschieten aan de airco, omdat je de ramen ook open laat staan. Zorg ervoor dat je inzicht krijgt in je verbruik en word je bewust van waar het geld daadwerkelijk naartoe gaat. Dit kan bijvoorbeeld via een (gratis) tool als de Energy Checkup.

2. Led (op) verlichting

LED-lampen zijn allang niet meer die ongezellige witte stralen die je doen denken aan het mortuarium. Door de kwaliteit en lichtkleur van moderne LED-lampen, is sfeervolle verlichting met deze energiezuinige lampen geen probleem meer. Ze kunnen goed tegen kou, hebben geen opwarmtijd en kunnen prima tegen veelvuldig aan- en uitschakelen. De investering is laag en de terugverdientijd ligt tussen de 0,5 en 2 jaar. Gebruik van deze lampen levert een besparing op tot 80%. Ten opzichte van een spaar­lamp is de LED-lamp iets zuiniger en bevat geen giftige stoffen.

In ruimtes waar het licht is ingeschakeld voor lange periode maar waar niet altijd iemand is, zoals de berging, toilet of vergaderzaal, is het aan te raden om te werken met bewegingssensoren of een infrarood aanwezigheidssensor.

Zie ook:
4 redenen waarom je jouw groene innovatie moet testen op een festival
4 ondernemers die laten zien dat groene innovatie werkt
Hoe start je met circulair ondernemen? 7 tips 

3. Schaf energiezuinige apparaten aan

Naast een printer, zijn er nog veel meer apparaten die je nodig hebt op kantoor. Zakelijke apparatuur heeft doorgaans nog geen energielabel, maar je kunt er wel energie mee besparen. Denk aan vaatwassers, koelkasten, muziekinstallaties en beamers.

4. Leid je personeel op

De meest goedkope oplossing, die direct rendement oplevert, is: het gedrag van personeel. Klinkt als een open deur, maar het zal je verbazen hoeveel mensen achteloos omgaan met energie op kantoor. Zorg ervoor dat je personeel het licht uit doet als ze weggaat of een ruimte niet gebruikt. Als de verwarming of de airco aanstaat, zorg dan dat ramen en deuren dicht blijven. Simpele gedragshandelingen die voor jou als ondernemer flink kunnen schelen op de energierekening.

5. Werk eens een dagje thuis

Door niet op kantoor te zijn bespaar je uiteraard energie. Bijkomend voordeel is dat je ook niet hoeft te reizen, dus je bespaart ook geld en tijd. En: geen milieuvervuiling door jouw reis. Gelukkig wordt mobiel werken steeds makkelijker, en meer geaccepteerd.

6. Controleer je klokthermostaat

Met de klokthermostaat regel je het klimaat in het kantoor. Bij veel bedrijven is de thermostaat in het verleden ingesteld. Controleer daarom geregeld of deze nog de juiste buiten- en binnen temperatuur meet en of hij juist is afgesteld op de bedrijfstijden en het seizoen (zomer of winter).

7. Isoleer de ruimtes

Er zijn talloze grote mogelijkheden om een pand goed te isoleren, maar er zijn gelukkig ook oplossingen die redelijk makkelijk te implementeren zijn. Bijvoorbeeld: plaats radiatorfolie achter je radiatoren, isoleer cv-leidingen in onverwarmde ruimtes, zorg voor tochtstrips bij deuren en ramen en maak gebruik van deurdrangers.

8. Noteer meterstanden

Meten is weten. Door regelmatig de meterstanden te noteren, ontdek je hoeveel energie je verbruikt. Wat is de invloed van het seizoen? Hoe zit het met het verbruik binnen en buiten kantoortijden? Heeft het doorvoeren van een bespaarmaatregel zichtbaar effect? Met behulp van je meterstanden kom je hierachter.

9. Gebruik een tijdschakeling bij opladen

Maak je op kantoor gebruik van veel apparaten die regelmatig opgeladen moeten worden? Dan is het beter om in de avond en nacht op te laden met behulp van tijdschakelaars. Energiebedrijven rekenen namelijk lagere tarieven in de avond- en nachturen. Dit werkt alleen als je een dubbele elektriciteitsmeter hebt in combinatie met een piek/dal-contract.


GreenTech Week

Van 1 tot en met 7 oktober 2016 vindt voor de derde keer de GreenTech Week plaats. Tijdens dat event organiseren VNO-NCW Midden en CCS Energieadvies onder meer een praktische work out, waarin ondernemers zelf aan de slag gaan met hun energieverbruik. GreenTech Week bestaat uit tientallen activiteiten om mensen en bedrijven te inspireren met slimme nieuwe technologieën die bijdragen aan een schoner milieu. Bedrijven die actief zijn binnen de energietechnologie, biobrandstoffen, duurzame mobiliteit en cleantech delen tips, ervaringen en best practices. Kijk voor het volledige programma op GreenTechWeek.nl

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!