Aanbestedingen makkelijker binnen te halen

Ondernemersnieuws vandaag: het wordt makkelijker om aanbestedingen binnen te halen, Qredits mag grotere kredieten verstrekken aan het mkb en er is groeipotentieel voor e-commerce in België.

1. Makkelijker aanbestedingen binnenhalen 

Het wordt makkelijker voor kleine ondernemers om aanbestedingen voor overheidsopdrachten binnen te halen. De Eerste Kamer heeft gisteren ingestemd met een voorstel van demissionair minister Verhagen, dat waarschijnlijk per 1 januari 2013 al van kracht kan gaan. Het is een zet in de rug voor ondernemers, aldus Verhagen, omdat die veel last hadden van onduidelijke regels en onredelijke eisen bij aanbestedingen. De nieuwe aanbestedingsregels moeten zorgen voor een gelijk speelveld voor kleine en grote ondernemers. Opdrachten mogen niet meer dusdanig worden geclusterd dat kleinere bedrijven geen kans meer maken, er wordt voorkomen dat een kleine ondernemer alle risico’s van een project moet dragen en de regels worden waar mogelijk versimpeld – zo hoeven straks alleen ondernemers die een aanbesteding winnen, de bewijsstukken aan te leveren.

2. Helft miljonairs verdiende met eigen bedrijf

Een eigen bedrijf biedt nog steeds perspectief op een mooie toekomst. Van Lanschot deed onderzoek naar miljonairs in Nederland, en concludeert dat meer dan de helft van de miljonairs een belangrijk deel van hun vermogen heeft verdiend met een eigen bedrijf. Andere weetjes uit het Dutch Wealth Report 2012: Nederland telt 92.000 miljonairshuishoudens, dat is ruim 1 op de 100 huishoudens in Nederland. De meeste van hen vind je in de provincie Utrecht en rond Amsterdam, en ze bezitten gemiddeld 2,9 miljoen euro.

3. Qredits mag tot 150.000 krediet gaan verstrekken

Microfinancieringsorganisatie Qredits mag voortaan kredieten tot 150.000 euro verstrekken. De stichting - een samenwerking tussen een aantal banken en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie - verstrekte tot nu toe kredieten van maximaal 50.000 aan kleine en startende ondernemers, maar kan nu ook grotere, bestaande bedrijven gaan helpen met groei en innovatie. De kredieten zijn met name bedoeld voor ondernemers die bij de bank geen financiering krijgen, bijvoorbeeld door een BKR-registratie. De nieuwe kredietvorm zal vermoedelijk geen ‘micro’krediet meer gaan heten, maar iets in de trant van 'MKB-krediet', laat algemeen directeur Elwin Groenevelt weten aan Nuzakelijk.

4. E-commerce: kansen in België  

Als je vage plannen had om je e-business uit te breiden naar de zuiderburen, is nu misschien het moment om er werk van te maken. Coolblue-oprichter Pieter Zwart vertelt in De Standaard dat er in België een enorm groeipotentieel is voor e-commerce. België liep jaren achter op dit vlak - wellicht door de latere doorbraak van breedband internet - maar is nu met een inhaalslag bezig. Belgische ondernemers denken vaak nog te lokaal en hebben een andere mindset nodig, stelt ook Tom Dupont, oprichter van de Belgische Dag van de Webshop. Nederlandse ondernemers lopen hierin voor.

5. Faillissement dreigt door tekort mbo'ers

Er is een groot tekort aan technisch geschoolde mbo'ers in Nederland. Als de overheid haar beleid daar niet op aanpast, kan dat leiden tot een faillissement bij 30% van de bedrijven in de industrie, waarschuwt bestuursvoorzitter Ab van der Touw van Siemens Nederland in NRC. In 2016 zal het aantal vacatures in de branche opgelopen tot 150.000, waarvan 60.000 op mbo-niveau, met name door uitstroom van ouder personeel.

6. Jong Ondernemen en Bizworld fuseren

Vanaf vandaag gaan Jong Ondernemen en BizWorld, twee stichtingen die zich richten op het stimuleren van ondernemerschap onder kinderen en jongvolwassenen, samen. De nieuwe organisatie gaat verder onder de naam Jong Ondernemen, en heeft als doel gesteld om in 2017 alle kinderen tussen groep acht en einde studietijd minimaal één keer ondernemerschap te hebben laten ervaren. Dat doet de organisatie onder andere door educatie over ondernemerschap en door ondernemers voor de klas te zetten. Investeerder Hubert Deitmers, nu nog vice-voorzitter van Jong Ondernemen, zal vanaf 1 januari het voorzitterschap op zich nemen.

7. En dan dit: Amerikaanse vc's moeten naar Europa

De bekende Amerikaanse technologiesite VentureBeat zet uiteen waarom Amerikaanse investeerders massaal in Europese startups zouden moeten gaan investeren. Kleinere angels krijgen het steeds lastiger om mee te dingen naar de populairste startups in de Valley, omdat daar de competitie momenteel groot is. En in Europa zijn genoeg interessante startups die moeite hebben om funding te krijgen. Tel daar lagere waarderingen, goedkoop talent en groeiende markten bij op, en je hebt een topdeal, bepleit de auteur. Nu maar hopen dat ze het ook gaan doen.

Tot zover de Sprout update van 31 oktober 2012. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!