Aantal incassozaken nog nooit zo hoog

Het aantal incasso's is in 2014 met ruim 16 procent fors gestegen. Het ging om 4,2 miljoen zaken met een waarde van bijna 7 miljard euro.

Een recordaantal, meldt de Nederlandse Vereniging van gecertificeerde Incasso-ondernemingen NVI donderdag. In 2013 ging het nog om 3,6 miljoen incassozaken met 6,2 miljard aan openstaande vorderingen. De NVI brengt overigens alleen de incasso's bij aangesloten leden in kaart, die zijn samen goed voor ongeveer 70 procent van alle incassozaken in Nederland. 

Vooral in het laatste halfjaar van 2014 nam het aantal openstaande vorderingen toe, zowel bij ondernemingen als consumenten, aldus de NVI. De toename is vooral te wijten aan de economische crisis van de afgelopen jaren. Steeds meer bedrijven en consumenten kunnen rekeningen niet meer betalen en krijgen of een deurwaarder of een incassobureau aan de deur.

Lees ook: Slimme envelop blijkt kassa voor incassobureau

De vereniging verklaart de stijging verder uit het feit dat bedrijven alerter zijn op vorderingen, bijvoorbeeld doordat banken minder krediet verstrekken.

Het aantal vorderingen dat bedrijven onderling bij elkaar opeisen groeide van 132.000 eind 2013 naar 228.000 eind vorig jaar. Samen vertegenwoordigden die b2b-dossiers een waarde van 1,3 miljard euro. 

Bij de NVI zijn dertig van de ongeveer vierhonderd incassobureaus aangesloten. Vorig jaar trok de ChristenUnie aan de bel over de praktijken van malafide bureaus. Ze zouden te veel geld vragen en mensen intimideren.

ANP/Sprout

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl