BTW-voordeel op buitenlandse facturen

Ondernemers mogen vanaf 2010 de btw van facturen uit de hele EU in eigen land verrekenen. Vooral kleinere ondernemers halen hier voordeel uit.

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen besloten dinsdag dat alle btw-bedragen voortaan in eigen land mogen worden verrekend. Nu moeten ondernemers de btw-betalingen nog terugvragen in het land waar de factuur vandaan komt. Vooral voor kleine ondernemers blijkt dit vaak te veel gedoe. Zij laten het vaak maar zitten.

 

Media

Vanaf 2010 kunt u dus uw hele btw-administratie op één hoop gooien. Voor mediabedrijven geldt echter een uitzondering: zij moeten wachten tot 2015. Dat is een consessie aan Luxemburg, dat claimt 180 miljoen euro te verliezen als grote mediabedrijven zoals RTL btw elders gaan betalen.

 

Fraude

Met de eenvoudigere btw-afhandeling moet het makkelijker worden te exporteren binnen de Europese Unie. Ook is het bedoeld om fraude te bestrijden, zo redeneerde toenmalig Europees Commissaris Bolkestein (Belastingen) toen hij in 2003 met het voorstel kwam.

 

Bron: ANP