Ondernemen wordt makkelijker voor zzp'ers

"Zzp'ers moeten ruimte krijgen om te ondernemen", vindt staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Dit jaar komt er alvast een einde aan twee administratieve lasten.

"Ondernemerschap levert een belangrijke bijdrage om economische moeilijkheden van dit moment het hoofd te bieden. Dat geldt voor grote en voor kleine bedrijven en zeker ook voor pioniers die als zelfstandige zonder personeel opereren", aldus de staatssecretaris.

 

Hij zei dat tijdens de overhandiging van het actieplan 'Zelfstandigen zonder Personeel en zonder Hinderlijke regels'. Dit actieplan is opgesteld op basis van een ergernissen top tien van ZZP Nederland en twee andere zzp-organisaties.

 

VAR

Op korte termijn wordt er al het één en ander aangepast in de regelgeving. De VAR-verklaring wordt voortaan, na drie jaar, automatisch verlengd. Hiervoor hoeft de zzp'er niet langer per sé drie opdrachtgevers aan te geven.

 

Wanneer u een vergunning wilt aanvragen bij een gemeente, kunt u uw bewijs van inschrijving van de Kamer van Koophandel voortaan thuislaten. De gemeenten kunnen namelijk zelf al zonder problemen die gegevens inzien.

 

Aanbesteding

Op de wat langere termijn zal de aanbestedingswet worden aangepast. Het ministerie van Economische Zaken neemt maatregelen om de administratieve lasten voor inschrijvers van overheidsopdrachten te verlagen. Die lasten zijn nu zo hoog, dat ze het voor de meeste zzp'ers onmogelijk maken om een opdracht van de overheid binnen te slepen.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!