Ondernemer stunt met zonnepanelen

Solarbedrijf De Zonnefabriek gaat samen met energieboer Greenchoice gratis zonnepanelen uitdelen. Particulieren krijgen zonnepanelen op hun dak. 

In ruil daarvoor moeten ze zich voor 20 jaar verbinden aan Greenchoice. De Greenchoice-klant betaalt gedurende die hele periode het nu geldende tarief voor hun zonnestroom. "We gaan hiermee bewijzen dat je zonder subsidie kunt investeren in zonne-energie," zegt Aren van Muijen van De Zonnefabriek.

Stichting DOEN

Het project van Greenchoice en De Zonnefabriek omvat 500 installaties in Noord-Holland, met een totaal oppervlak van 8000 vierkante meter De aan de Postcodeloterij verbonden stichting DOEN draagt een deel bij aan de investering. "Om deze pilot op gang te brengen," zegt Van Muijen; "Zodra we ons hiermee hebben bewezen, kunnen we dit en volgende projecten prima herfinancieren. Bovendien kunnen we straks weer scherper inkopen doordat de volumes stijgen." Overigens maakt Greenchoice wel gebruik van de (fiscale) stimuleringsregelingen die gelden voor duurzame energie.

Tien zonnepanelen

Een zonnepanelensysteem van ZonVast bestaat uit tien zonnepanelen die 1950 kilowattuur per jaar opleveren, uitgaande van het aantal zonuren dat Noord-Holland geniet. Dat is volgens de aanbieders meer dan de helft van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Voor de stroom die de klant direct verbruikt betaalt deze twintig jaar een vaste prijs van 23 eurocent, vergelijkbaar met het huidige gemiddelde energietarief van gewone stroom. Deze prijs stijgt dus niet mee met de prijs van grijze stroom.

Na 20 jaar eigenaar

De Zonnefabriek levert de zonnepanelen en coördineert de installatie van de systemen. Greenchoice is de eerste twintig jaar eigenaar van de zonnepanelen en verzorgt de administratie. Daarna worden de panelen eigendom van de klant en zou deze nog zo’n tien jaar kunnen profiteren van gratis zonne-energie. "Op dat moment is de productiviteit van de panelen nog altijd 80 procent," belooft Van Muijen. In eerste instantie geldt het aanbod alleen voor Greenchoice-klanten met een koopwoning in Noord-Holland. Uiteindelijk moet ZonVast over heel Nederland worden uitgerold.

Chinese panelen

Van Muijen en zijn compagnons Gustaaf Haan en David van der Burg kopen hun panelen in in China, de elektronica eromheen is van Duitse makelij. "Natuurlijk zouden we graag Nederlandse producten gebruiken, om de industrie hier te steunen. Maar de panelen worden dan tweemaal zo duur, terwijl de Chinese producten gegarandeerd goed zijn; zo'n paneel is het eenvoudigste onderdeel van de installatie."

Geen techneutenclub

Opmerkelijk: De Zonnefabriek is twee jaar geleden niet gestart als ingenieursclub met Delftse techneuten. Van Muijen studeerde geneeskunde en journalistiek, Haan is neerlandicus en Van der Burg bioloog. "We wilden ons inzetten voor groene energie. Dat hebben we na een week teruggebracht tot zonne-energie. We willen nieuwe manieren ontwikkelen om dat groot te maken. De kennis daarvoor bouw je  snel genoeg op, technische mensen hebben we inmiddels ook in huis."

UvA

In zijn korte bestaan heeft De Zonnefabriek al 150 projecten begeleid, inclusief de administratieve rompslomp rond subsidies en financiering. Zo kreeg de Universiteit van Amsterdam  180 panelen, goed voor 31 kiloWattpiek aan vermogen. andere bedrijfsklanten waren tot nu toe agrariërs en het Medisch Centrum in Ter Aar. "We hopen dat ons nieuwe project een vlucht gaat nemen," zegt Van Muijen. "Het is misschien cru, maar de ontwikkelingen in Libië en zo'n ontplofte kerncentrale bewijzen alleen maar de noodzaak van duurzame energie." 

België

In België lopen al meer projecten waarbij grootschalig huishoudens onder vergelijkbare voorwaarden worden voorzien van zonnepanelen. De Nederlandse investeerder Hofland Tol is er bezig geld op te halen voor 700.000 vierkante meter aan zonnepanelen op bedrijfsdaken. België subsidieert echte groene stroom stevig, met groencertifcaten die een waarde vertegenwoordigen van 35 cent per opgewekte kilowattuur.

Nederland blijft achter

In Nederland is het subsidiebeleid op zijn best gezegd wisselvallig. Minister Verhagen (Innovatie) schrapte de subsidie voor particulieren en maximeert andere subsidies tot 15 cent per kilowattuur. Voorgangers gooiden er nu eens een deel van de aardgasbaten tegenaan, om de kraan weer dicht te draaien zodra er een run op zonnepanelen ontstond. Van Muijen: "uiteindelijk loopt Nederland ver achter bij Europa met duurzame energie. Het is geen kwestie van rechts of links: de huidige regering in Engeland is conservatief, maar het enige waarop niet is bezuinigd, is Ontwikkelingssamenwerking en duurzame energie. In tegendeel juist."

Lees ook:

Lees meer businessverhalen uit de techindustrie op TechBusiness.nl in de mail?