AFM wil pensioenplicht zzp'er; RIP Frans Molenaar

7 need to knows dinsdag

Ondernemersnieuws vandaag: AFM pleit voor verplicht pensioen zzp'er, Crowdynews haalt 2,5 miljoen op voor Twitternieuwsdienst en bedrijfscouturier Frans Molenaar is niet meer.

1. AFM wil pensioendwang zzp'er

Honderdduizenden zelfstandigen dreigen geen enkel pensioen op te bouwen. Daarom moeten ze desnoods gedwongen worden voor hun pensioen te sparen. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM), de toezichthouder in de financiële sector volgens de Telegraaf in een pensioennota die vandaag uitkomt. ’Een algehele verplichtstelling’ ligt voor de hand als zzp’ers, freelancers en andere kleine zelfstandigen niet vrijwillig gaan pensioensparen. (Update: de AFM heeft het stuk inmiddels gepubliceerd).

2. CrowdyNews haalt 2,5 miljoen op

Het Groningse Crowdynews, dat sinds 2010 Twitter afspeurt naar nieuws voor mediabedrijven, heeft 2,5 miljoen euro aan groeikapitaal opgehaald bij INKEF Capital en het investeringsfonds van persconglomeraat Singapore Press Holdings (SPH), eigenaar van onder meer 19 kranten door heel Azië. Oprichter Jeroen Zanen licht de stap toe tegenover Sprout.

3. Yournalism crowdfundt zzp-onderzoek

Crowdfundingplatform Yournalism haalt geld op voor een onderzoeksproject rond zzp'ers, ooit de redders in tijden van crisis, sinds kort beschouwd als uitvreters. De onderzoekers willen nagaan welke afwegingen ten grondslag liggen aan (fiscale) beleid rond zzp’ers en wat instanties als vakbonden, werkgevers en het UWV nu eigenlijk over zzp’ers denken. Het onderzoek en een artikelenreeks op ThePostOnline worden voor donateurs toegankelijk, het doelbedrag is vijfduizend euro.

4. Lakeman spant derivatenzaak aan tegen ABN Amro

Pieter Lakeman, de bedrijvenonderzoeker die eerder Dirk Scheringa's DSB Bank op de korrel nam, sleept nu ABN Amro voor de rechter vanwege 'ondeugdelijke' rentederivaten die de bank MKB-bedrijven heeft aangesmeerd. Volgens Lakeman heeft ABN Amro ondernemers misleid bij de verkoop van deze ingewikkelde financiële producten, die bedoeld waren om de risico's van rentestijgingen af te dekken. Veel MKB'ers lijden nu juist verlies op deze producten en komen in financiële problemen.

5. RIP Frans Molenaar, meester in bedrijfskleding

Couturier Frans Molenaar is afgelopen vrijdag op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een val van de trap. Molenaar was niet alleen een van de eerste Nederlandse couturiers, hij was ook dé ontwerper van bedrijfskleding. Albert Heijn, Heineken, het Rode Kruis, Volkswagen, Transavia, Akzo, Rabobank en vuilnismannen; de lijst met klanten is eindeloos. Molenaar had behalve oog voor kleding ook een neus voor zaken. Van het kleden van rijke dames alleen kon hij zijn bedrijf niet laten floreren.

6. Miljoenenfraude uitzendbureaus

De Belastingdienst en Arbeidsinspectie zijn een miljoenenfraude op het spoor bij drie uitzendbureaus, zeven schoonmaakbedrijven en acht hotels in Amsterdam, Lijnden en Haarlem. Vorige week zijn invallen gedaan bij de bedrijven, die voor zeker 5 miljoen euro zouden hebben gesjoemeld door het (zwart) betalen van te lage lonen en uitkeringsfraude. Er zijn enkele mensen onder wie drie buitenlanders en zeven werknemers met een uitkering.

7. En dan dit: Heel Up pimpt pumps  

Benieuwd of dit aanslaat bij schoenverslaafden: ondernemer Dominique Michon (23) komt onder de naam Heel Up met een accessoirelijn voor pumps. Op Kickstarter wil ze een (bescheiden) 2500 euro ophalen om wereldwijd te gaan met het pimpen van pumps, wat de oneindige consumptie van schoenen zou moeten tegengaan. Michon stond ook al in de top 5 van VIVA400 en haar pumpfranje ligt al in winkels in Tokyo, Milaan, Amsterdam en Antwerpen.

Tot zover de Sprout update van dinsdag 13 januari. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van gisteren

Philip Bueters is redacteur van Sprout.nl en schrijft over ondernemen, innovatie en technologie.