Ambitieuze senior moet bedrijf overnemen

Een senior ondernemer die met zijn bedrijf nog flink wil groeien, doet er beter aan een bestaand bedrijf over te nemen. Dat denkt het EIM naar aanleiding van een onderzoek dat zij deed naar jonge en oudere startende ondernemers.

De minimumleeftijdsgrens die EIM hanteert voor beginnende senior starters is 45. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste seniors starters man zijn, hoger opgeleid en in de zakelijke en financiële dienstverlening ondernemen. Geen vergrijzingprobleem maar juist meer mogelijkheden, benadrukt het EIM. “Senior ondernemerschap bevordert de arbeidsparticipatie”, zegt het rapport.


Waarom kunnen senior ondernemers beter een bestaand bedrijf overnemen? Omdat een senior starter met andere beperkingen wordt geconfronteerd en over andere kwaliteiten beschikt dan een junior entrepreneur. Een oudere ondernemer heeft minder tijd om een bedrijf vanaf het begin naar een succes te leiden. Daar staat tegenover dat deze over het algemeen wél over meer kapitaal beschikken. Ervaring uit een eerder arbeidsverleden is ook een extra kwaliteit die de meeste senior starters een meerwaarde geeft.


Mogelijkheden en ervaring
Hieruit concludeert EIM dat het voor een senior starter dus aan te bevelen is een bestaande onderneming over te nemen. De start-up fase kan overgeslagen worden en de ondernemer kan zich geheel focussen op het verder ontwikkelen van het bedrijf.


Daar komt nog eens bij, dat ambitieuze senioren wellicht ook meer mogelijkheden hebben om een bestaand bedrijf over te nemen. Voor het overnemen van een bestaan bedrijf is gemiddeld meer kapitaal vereist dan voor het starten van een nieuw bedrijf. Beginnende senior ondernemers zullen gemiddeld over meer kapitaal beschikken dan hun jongere collega’s. Dit geldt zeker voor potentiële ondernemers die hun capaciteiten al bewezen hebben en een goede baan in loondienst hebben. Ook zal de bewezen ervaring van de beginnende senior ondernemer het verkrijgen van externe financiering voor de overname vergemakkelijken.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!