Banken stuwen beurzen na besluit ECB

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen boekten donderdag stevige winsten nadat de ECB besloot alle registers open te trekken in een nieuwe poging om het economische herstel aan te jagen. Bankaandelen trokken de kar na de aankondiging van een plan dat moet leiden tot een grotere kredietverstrekking in de eurozone.

De AEX-index sloot 1,1 procent hoger op 421,59 punten en de MidKap steeg 1,1 procent tot 618,93 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen wonnen respectievelijk 1 en 1,7 procent, terwijl de FTSE in Londen sterk achterbleef met een plus van slechts 0,1 procent.

De ECB wil de kredietverlening aanjagen door herverpakte leningen en obligaties op te kopen bij banken. Hoewel de omvang van dat opkoopprogramma pas volgende maand bekendgemaakt wordt, liepen de koersen van de meeste banken gelijk op. ING voerde de AEX aan met een plus van 2,3 procent, Commerzbank steeg in Frankfurt 5,6 procent en in Parijs boekte Société Générale een winst van 4,2 procent.

MidKap

Het opkoopprogramma werd tegelijkertijd met een aantal renteverlagingen uit de doeken gedaan en viel in goede aarde. ,,Het is het antwoord waar de markten op zaten te wachten, meer zelfs'', aldus een handelaar in Frankfurt.

In de MidKap was technisch dienstverlener Imtech de sterkste stijger met een winst van 6,6 procent. Het aandeel van het geplaagde bedrijf werd daarmee 46 cent waard. Air France-KLM volgde met een winst van bijna 5 procent.

BAM

Bilfinger ging in Frankfurt 9,5 procent onderuit. De Duitse bouwer en industrieel dienstverlener kwam voor de derde keer dit jaar met een winstalarm. De Nederlandse branchegenoot BAM, die ook op de Duitse markt actief is, steeg juist 0,9 procent.

In Londen steeg Standard Life 8,1 procent. De Britse verzekeraar verkoopt de Canadese activiteiten aan branchegenoot Manulife Financial Corp en zal na afronding van de transactie een groot deel van de opbrengst uitkeren aan de aandeelhouders.

De euro dook na de ECB-besluiten voor het eerst sinds juli 2013 onder de 1,30 dollar. De eenheidsmunt werd verhandeld voor 1,2937 dollar in vergelijking met 1,3140 dollar bij het slot van de Europese handel woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper op 94,41 dollar. De prijs van Brent zakte 0,8 procent tot 101,96 dollar.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!