Bedrijfsverkoop

Denk goed na over wat u wilt bereiken met een verkoop of fusie.

 

Veel ondernemers roepen dat ze vooral goed voor hun personeel willen zorgen en dat ze de continuïteit willen waarborgen. Maar naarmate het verkoopproces vordert, speelt geld toch een grote rol.

En met geld verdienen is niets mis, maar om teleurstellingen te voorkomen, is het verstandiger om eerst te weten wat je doelstellingen zijn.

 

Voorbereiding

Uw bedrijf verkopen doet u niet zomaar. Een voorbereidingsfase van drie tot vijf jaar is heel normaal. Bepaal wanneer en waarom u wilt stoppen. Maak een marktanalyse. Is dit het juiste moment, of is het slimmer om te wachten? Bezoek eens een bijeenkomst over dit onderwerp, die geregeld worden georganiseerd door brancheverenigingen.

 

Afstand

Neem afstand tot de beursgang of het verkoop- dan wel fusieproces. Voel u niet persoonlijk aangevallen als een potentiële klant of samenwerkingspartner vraagtekens zet bij uw koers, de samenstelling van het personeelsbestand, marktbenadering of de manier van leidinggeven. Is het erg lastig? Laat uw raad van adviseurs of andere kritische buitenstaanders meekijken.

  

Rapportages

Zorg dat u alle mogelijke rapportages bij de hand houdt. Toekomstige kopers willen alles zien: van jaarverslagen en managementrapportages, tot marketingplannen en bedrijfsanalyses. Als u de paperassen paraat hebt, schept dat veel vertrouwen. Kopers zijn geïnteresseerd in goed geleide bedrijven met een overzichtelijke administratie.

  

Afhandeling faillissement

Bij een faillissement spelen nog meer emoties dan bij een verkoop of fusie. De oprichter voelt dat hij heeft ‘gefaald'. Allereerst: in veel landen is een faillissement geen schande. Daar hoort wel bij dat u alles keurig afhandelt. Dus vraag zelf uw bankroet aan, voordat uw schuldeisers dat doen: dat toont inzicht en lef. In de toekomst wil men wellicht weer zaken met u doen.

Alle artikelen uit de rubriek levensfasen op een rij.

sluiten
Ben jij een ambitieuze ondernemer?

Schrijf je net als tienduizenden snelgroeiende collega-ondernemers in voor de Sprout Nieuwsbrief en ontvang geheel kosteloos het laatste nieuws, kennis en achtergronden voor founders en investeerders! 

 

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!