Beleggers vrezen escalatie crisis Oekraïne

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen woensdagmiddag eensgezind omlaag. Zwakke Duitse fabrieksorders, een nieuwe recessie in Italië en de vrees voor een escalatie van de crisis in Oekraïne zorgden voor een negatieve sfeer op de markten.

,,De beurzen zijn bezig met een correctie en die wordt verergerd door de geopolitieke spanningen. De Duitse DAX is al 10 procent kwijt vanaf het hoogtepunt in juli. De aanhoudende daling van de euro is wel goed nieuws en in Amsterdam vallen de goede kwartaalcijfers van ING helaas in een zwak marktsentiment“, aldus Erik Nugteren, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 1,1 procent lager op 393,93 punten. De MidKap zakte 2,1 procent tot 582,83 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren 1,2 tot 1,5 procent. In Milaan daalde de hoofdindex 3,2 procent nadat was gebleken dat de Italiaanse economie in het tweede kwartaal opnieuw is gekrompen.

OCI

Grootste dalers in de AEX waren bouw- en kunstmestbedrijf OCI en speciaalchemieconcern DSM met verliezen van meer dan 3 procent. In de MidKap stonden roestvrijstaalmaker Aperam en uitzender USG People onderaan met minnen van 5,1 en 4,8 procent.

ING behoorde tot de schaarse stijgers op de Amsterdamse beurs met een winst van 0,3 procent. Het financiële concern boekte in het tweede kwartaal aanzienlijk meer winst. Vooral de bankactiviteiten draaiden beter. Bij verzekeringsdochter Nationale-Nederlanden (NN), die afgelopen kwartaal apart naar de beurs werd bracht, nam de operationele winst vorig kwartaal af. Het aandeel NN stond op de lokale markt 1,7 procent in de min.

Swiss Re

In Zürich zakte Swiss Re 3 procent. De op een na grootste herverzekeraar ter wereld boekte in het tweede kwartaal minder winst dan analisten hadden verwacht. Deutsche Telekom verloor bijna 3 procent in Frankfurt. De Amerikaanse aanbieder van mobiele telefonie Sprint stopt de gesprekken om branchegenoot T-Mobile US, het Amerikaanse dochterbedrijf van Deutsche Telekom, over te nemen.

De euro zakte tot 1,3335 dollar en bereikte daarmee het laagste niveau sinds 11 november 2013. Bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag stond de euro op 1,3366 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 97,56 dollar. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder, op 104,79 dollar per vat.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!