Beste vrouwelijke ondernemer

Na tien jaar met haar benen in de modder en een volhardend geloof in het begrip thuiswerkers, is Marianne Sturman verkozen tot de beste vrouwelijke ondernemer van het jaar - een award van autofabrikant Porsche. “Vrouwen zetten meer in op kwaliteit.”

 

Tien jaar geleden begon Sturman haar bedrijf Moneypenny: uitzendbureau voor hoogopgeleide thuiswerkers. “Een concept waar toen helemaal geen vraag naar was, die heb ik zelf moeten creëren.” Inmiddels heeft ze een bestand van 7.000 hoogopgeleide thuiswerkers en kloppen de grote bedrijven bij haar aan voor deze flexibele krachten. Daarvoor kreeg ze vorige week de Porsche Onderneemster van het Jaar Award.

Ondernemersprijs

Wat deze prijs anders maakt dan bijvoorbeeld de prijs voor Zakenvrouw van het Jaar is dat die vrouwen vaak ‘dochters of vrouwen van’ zijn en leidinggeven aan een bedrijf dat ze hebben overgenomen. “Ze hebben niet zelf hun eerste personeelslid hebben aangenomen. Deze vrouwen hebben echt met hun benen in de modder gestaan”, aldus topondernemer Annemarie van Gaal die de prijs uitreikte. “Ik heb mijn bedrijf helemaal van onderaf opgebouwd, heel wat anders dan in een rijdende trein springen”, aldus Sturman die alles zelf financierde en nooit een lening of investeerder heeft gehad.

“Van de winst stopte ik altijd een stukje terug in het bedrijf, zo ben ik heel organisch gegroeid.”Dat heeft wel tijd en moeite gekost. “De eerste twee jaren waren heel moeilijk. Ik kon mezelf en mijn zakenpartner geen salaris uitbetalen.” Een dienst bieden waar op dat moment geen markt voor is, is ook niet makkelijk, hoe pak je zoiets aan? “Out of the box denken en jezelf bewijzen.”

Het belangrijkste daarbij is het bieden van een oplossing zelf, en niet zozeer de manier waarop. “Thuiswerken is slechts een middel. “ “Op een bepaald moment, na een jaar of drie, ging ik ineens winst maken. Dat heeft zich elk jaar doorgezet en nu kan ik er een hele mooie boterham van eten.” Of ze in die beginfase nooit ontmoedigd is geraakt? “Het was wel keihard werken maar ik heb nooit het idee gehad aan een dood paard te trekken. Ik ben altijd overtuigd geweest dat deze werkvorm toekomst had.”

Vrouwelijke ondernemers

Dat grote ondernemingen nu bij haar aankloppen voor thuiswerkers en ze deze prijs heeft gekregen ziet Sturman als een erkenning. De kaarten liggen er nu anders voor dan tien jaar geleden. “Iedereen heeft het over het Nieuwe Werken. Ik krijg nu te maken met concurrentie, moet mijn inhoudelijke voorsprong continu bewaken. Ik merk dat ik harder moet schreeuwen dan tien jaar geleden."

“Die concurrentie komt ook steeds meer van andere vrouwen die inspringen op 'het Nieuwe Werken'. De laatste jaren zijn er steeds meer vrouwelijke ondernemers bijgekomen, beaamt Van Gaal. “Ze komen wat langzamer dan de mannen, maar het is een organische groei. Maar er is heel veel meer ambitie dan een paar jaar geleden.” Wat daar de oorzak van is? “Vrouwen zijn zelfverzekerder geworden.”

Daar is volgens Van gaal geen duidelijke aanleiding voor, “er moest gewoon wat tijd overheen gaan.” Vrouwelijke ondernemers hebben veel te bieden, vindt Van Gaal: “Vrouwen zijn gewoon beter in dienstverlening, ze zijn veel empathiser dan mannen en hebben oog voor detail.” Sturman: “Wij leveren een beter product en zetten meer in op kwaliteit, waar een man bij een ontevreden klant al snel denkt; ‘ach, laat maar.”

 

 Bekijk de slideshows van het onlangs gehouden Sprout Vrouwenonbijt en de lijst met de 50 Female Business Heroes van 2010. 

Lees ook "De zeven ondeugden van vrouwelijke managers" en/of volg de Workshop: Visie en Focus.

Meer verhalen van ondernemers? Get Sprout magazine!

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!