Beurzen positief richting Fed-besluit

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen waren woensdagmiddag overwegend positief gestemd. De handel verliep relatief rustig. Beleggers waren vooral in afwachting van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die later op de dag de uitkomsten van de tweedaagse beleidsvergadering bekendmaakt.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 415,87 punten. Eerder op de dag bereikte de hoofdindex van Beursplein 5 met 416,77 punten de hoogste koers van het jaar. De MidKap bleef achter met een min van 0,1 procent op 655,38 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen tot 0,3 procent. De CAC40-index in Parijs verloor 0,1 procent.

Op Wall Street stond de Dow-Jonesindex een uur na opening 0,1 procent lager. Economen verwachten dat de Amerikaanse centrale bank het steunbeleid verder zal afbouwen. De omvang van het steunprogramma werd in elk van de vier afgelopen beleidsvergaderingen met 10 miljard dollar verlaagd. Het Fed-besluit zal om 20.00 uur (Nederlandse tijd) naar buiten komen.

Woekerpolisaffaire

In Amsterdam hielp Aegon (plus 3,1 procent) de AEX vooruit na positief nieuws over de woekerpolisaffaire. De verzekeraar biedt honderdduizenden gedupeerden met een woekerpolis compensatie aan. Stichting Koersplandewegkwijt was betrokken bij de totstandkoming van de compensatie. Stichting Woekerpolisproces kondigde aan een nieuwe rechtszaak tegen Aegon te beginnen.

Shell klom 1,2 procent. Het olieconcern sloot een strategische samenwerkingsovereenkomst met het Chinese oliebedrijf CNOOC en kondigde aan zijn Amerikaanse dochter Shell Midstream Partners naar de beurs in New York te willen brengen.

Daler

Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was bodemonderzoeker Fugro met een verlies van 1 procent. In de MidKap stond roestvrijstaalproducent Aperam bovenaan met een winst van 2,2 procent. Bouwbedrijf BAM en luchtvaartcombinatie Air France-KLM waren de grootste dalers met minnen van 3 en 2,1 procent.

In Stockholm verloor Hennes & Mauritz (H&M) 0,2 procent. De op één na grootste kledingketen van Europa boekte in het tweede kwartaal een kwart meer winst dan een jaar eerder.

De euro was 1,3578 dollar waard, tegen 1,3545 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 106,21 dollar per vat. Brentolie klom 0,1 procent tot 113,53 dollar per vat.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!