Beurzen werken openingsverliezen weg

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen wisten dinsdagochtend de openingsverliezen snel weg te werken. Beleggers grepen de lagere koersen aan om wat aandelen bij te kopen. Een onverwachte krimp van de Chinese industrie zorgde bij aanvang van de handel voor enige koersdruk.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,3 procent hoger op 499,15 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 760,69 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 0,3 procent vooruit.

Op macro-economisch vlak bleek dat de economische groei in Frankrijk in maart in een iets minder sterk tempo is doorgezet dan een maand eerder. Volgens marktonderzoeker Markit liet de Franse industrie deze maand opnieuw een krimp zien en zwakte de groei in de Franse dienstensector wat af.

Gemalto

Digitaal beveiliger Gemalto ging aan kop in de AEX met een plus van 1,6 procent na een opdracht van China Telecom voor de beveiliging van mobiele betalingen in het openbaar vervoer in Shanghai en Peking. Grootste daler was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco met een verlies van ruim 1 procent.

Telecomconcern KPN won 0,4 procent. Volgens De Telegraaf horen het Franse kabelbedrijf Altice (min 0,6 procent) samen met Liberty Global, de eigenaar van kabelaar UPC, tot de partijen die interesse hebben in een eventuele overname van de Belgische KPN-dochter Base.

Fugro

In de MidKap stonden de dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore onderaan met minnen van meer dan 1 procent. Grootste stijger was chipdienstverlener Besi met een winst van ruim 2 procent.

Bij de kleinere bedrijven verloor dienstverlener aan webwinkels Docdata meer dan 1 procent. Topman Michiel Alting von Geusau heeft 10.000 aandelen van het bedrijf verkocht tegen een prijs van 21,83 euro per aandeel.

H&M

In Stockholm klom Hennes & Mauritz (H&M) 0,3 procent. De Zweedse kledingketen heeft vorig kwartaal fors meer winst geboekt dan een jaar eerder, op een hogere omzet. Met name in de VS en China boekte het bedrijf goede resultaten.

De euro noteerde dinsdagochtend op 1,0977 dollar, tegen 1,0940 dollar bij het slot van de Europese handel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,4 procent tot 46,78 dollar. Brent werd 1 procent goedkoper op 55,37 dollar per vat.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!