Duitse ex-minister wil banken opschudden met bitcoin-startup

zu guttenberg

De Amerikaanse bitcoin-startup Ripple heeft een invloedrijke netwerker binnengehaald als adviseur: de voormalige Duitse minister Karl-Theodor zu Guttenberg. Bitcoin is volgens hem een enorme vooruitgang voor een financiële sector die toe is aan disruption.

Guttenberg, van 2009 tot 2011 achtereenvolgens minister van Economische Zaken en Defensie, wil vooral een rol spelen bij het helpen bij het reguleren van de alternatieve munteenheid. 

’Hoewel bitcoin zijn eerste bekendheid verwierf als hobbyproject voor anarchisten, geloof ik dat we voorbij het stadium zijn waarbij cryptomunteenheden worden gebruikt als een manier om je terug te trekken uit het wereldwijde financiële systeem’, zegt de 43-jarige Guttenberg op de website van het in 2012 opgerichte Ripple.

De oprichters van Ripple storen zich eraan dat het uitwisselen van geld niet net zo makkelijk is als emails. 'Stel je voor dat je klant bent bij AOL [internetprovider, red.] en dat je niet kan emailen met iemand bij Yahoo.' Via het betaalnetwerk van Ripple, dat inmiddels 9 miljoen dollar aan investeringen ophaalde bij onder meer Andreessen Horowitz en Google Ventures, kunnen overigens ook gewoon dollars, euro's en yens verstuurd worden.

Zie ook: Hierom zijn bitcoin-startups hot

Guttenberg gaat aan de slag vanuit zijn rol als oprichter van advies- en investeringsbureau Spitzberg Partners, dat zich richt op het helpen van startups als Riddle bij het uitbreiden naar Europa. 

De ex-politicus noemt huidige betaalsystemen ouderwets, kostbaar, inefficiënt en rijp voor wat opschudding (’in need of disruption’). Maar omdat banken er nog genoeg mee verdienen hebben zij volgens hem geen belang bij innovatie.

Aanpassen

Banken zullen zich echter snel moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit van een gedigitaliseerde wereld waarin iedereen met elkaar verbonden is. Als banken bitcoin niet integreren dan worden ze volgens Guttenberg ingehaald door de concurrentie.

’We kunnen onze hoofden niet in de grond stoppen en doen alsof deze technologie niet bestaat’, zegt Guttenberg. Tegelijk is het voor innovatieve ondernemers lastig om door te dringen tot de financiële wereld, erkent hij, mede omdat fouten maken met geld nu eenmaal ondenkbaar is, in tegenstelling tot het vallen en opstaan dat andere startups uit bijvoorbeeld de social media kenmerkt.

Dilemma

Overheden die innovatie toejuichen staan volgens Guttenberg wel voor een dilemma, omdat bitcoin gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het witwassen van geld en voor andere criminele activiteiten. 

Door alle publiciteit rondom bitcoin lijkt het systeem al verder ontwikkeld dan het in werkelijkheid is. Maar het zal nog wel twee tot drie jaar duren voordat bitcoin mainstream is, verwacht hij. ‚’We zitten pas in de eerste fase van investeringen in deze industrie.’ 

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!