Blijven of weg gaan?

Jaarlijks verlaten 66.000 Nederlanders ons land. Zo'n drieduizend daarvan zijn ondernemer. Dit aantal neemt nog steeds toe. Is het over de landgrenzen dan echt beter? "Ondernemers zijn de Nederlandse regeldruk spuugzat."

Emigratie onder ondernemers neemt alleen maar toe. In 2005 vertrokken er 66.000 Nederlanders die in Nederland geboren zijn uit hun land van herkomst. Drieduizend daarvan - zo'n vier procent - is ondernemer. De meest favoriete bestemmingen: Duitsland, België, Verenigd Koninkrijk, de VS en Spanje.

 

Volgens Frans Buysse, emigratieconsulent, hebben veel ondernemers het gehad met het Nederlandse leefklimaat. "Het is een kwestie van niet genoeg ruimte en te weinig tolerantie. Bovendien zijn ondernemers de Nederlandse regeldruk spuugzat. Ze vinden dat ze meer bezig zijn om verantwoording af te leggen voor alles dat ze doen, dan echt te ondernemen."

 

Niet alleen beproeven steeds meer ondernemers hun geluk elders, ze komen ook uit steeds meer verschillende branches. Buysse:  "Tien jaar geleden waren het vooral boeren die wegtrokken (met Elfstedenwinnaar Evert van Benthem als meest bekende voorbeeld). Tegenwoordig komen ze uit alle hoeken."

 

Booming Calgary

Astrid van der Lee (42) is een Nederlandse ondernemer die de sprong waagde. 6,5 jaar geleden emigreerde zij met haar man naar Canada. In Nederland had ze een audiovisueel bedrijf waarvoor de klanten in de rij stonden, in Canada runt ze een succesvol marketingbureau.

 

De Nederlandse regeldruk speelde een belangrijke rol voor hun vertrek. In Canada vindt ze minder bemoeizucht. "Wat blijkt is dat je hier veel sneller iets kunt bereiken. Belastingtechnisch is het het klimaat ideaal. Calgary is booming, er is geen werkloosheid en dat gaat de komende tien jaar nog door." Nadelen zijn er ook, maar verwaarloosbaar. "Het is harder werken, je loopt zelf de risico’s."

 

Ondernemertje pesten

Bert de Laat (46), eigenaar van een IT-onderneming met negen werknemers is nog niet klaar voor een vertrek uit Nederland. Maar het moment komt steeds dichterbij.  "In Nederland is het alleen nog maar ondernemertje pesten. De problemen met de WW, de WAO,waar de overheid zelf niet uitkomt, wentelt ze af op de ondernemer."

 

De Laat noemt de werkgeversbijdrage voor kinderopvang. De werkgeversbijdrage is nu nog vrijwillig, maar de overheid dreigt met een verplichtstelling. "Dat ga ik voelen, dat gaat wéér geld kosten. De ZVW kost ons bedrijf bijna 6000 euro extra per jaar. Grote bedrijven hebben met veel van die nieuwe wetten minder problemen. Die lossen dat wel op, maar de kleintjes krijgen het moeilijk, die moeten de expertise inhuren om het zoveelste afgewentelde probleem op te lossen."

 

Het doet De Laat denken aan een zorgeloos ondernemersbestaan in het buitenland. Een verhuizing binnen Europa spreekt hem aan, naar België of Luxemburg. "Maar het duurt nog wel een jaar of drie voordat ik ga."

 

Dikke wagen

Astrid van der Lee heeft het nog steeds naar haar zin in Calgary. In Nederland was het ondernemen toch moeilijker legt ze uit. En niet alleen door de overheid. "Veel meer mensen werken hier vanuit huis, maar dat maakt Canadezen niets uit. Ze zijn hier veel minder op het uiterlijk vertoon. Het maakt niet uit in wat voor auto je rijdt en in welk pand je zit. In Nederland kijken ze daar wèl naar voordat je een afspraak kunt maken via de secretaresse van mijnheer Jansen. Dat is typisch Nederlands."

 

Zelf emigratieplannen? Bezoek de Emigratiebeurs op vrijdag 10 en zaterdag 11 maart.