Bob Ultee moet 17,5 miljoen euro ophoesten

Bob Ultee, tot vorige week de eigenaar van zeepjesketen Sabon, moet een bedrag van ruim 17 miljoen euro betalen aan de eigenaren van iCentre. Dat heeft maandag de rechtbank in Amsterdam bepaald.

In het rechtbankverslag wordt ingegaan op de mislukte overname van iCentre door Brand Funding. Daarbij tekenden Bob Ultee, zijn echtgenote en BCU Holding (de privéholding van Ultee) garanties dat er 17,5 miljoen euro aan iCentre-eigenaar Antea zou worden betaald, ook in het geval dat de volledige overname niet door zou gaan. Bob Ultee is zelf van mening dat hij dit bedrag niet hoeft te betalen, zo gaf hij eerder aan.

Het was al niet het jaar van Ultee. Anderhalve week geleden werd Sabon, de zeepjesketen die onder zijn beursgenoteerde bedrijf Brandfunding viel, failliet verklaard. Vervolgens wist het een doorstart te maken, maar zonder dat Ultee en Brandfunding daar nog een rol bij spelen.

Mislukte overname

Ultee wil voorlopig niet uitgebreid reageren op de zaak. "Op dit moment heb ik een kleine mediastilte ingelast. Ik beraad mij samen met mijn adviseurs op de volgende stappen." Wel zegt Ultee nog altijd SNS Bank en haar bestuurders aansprakelijk te willen stellen voor de schade die hij zegt te hebben geleden als gevolg van een mislukte aandelenemissie. "Ik ga dit in zijn geheel doorleggen naar SNS Bank", mailt hij woensdag naar Sprout.

Alle ellende begon immers, zo redeneert Ultee, toen Brandfunding met de hulp van SNS Bank een aandelenuitgifte opzette die hem in staat had moeten stellen om de overname van computerketen iCentre te bekostigen. Die poging mislukte echter tot tweemaal toe, waarna de beurskoers in elkaar knalde. Het aandeel Brand Funding stond vlak vóór het faillissement op zo´n zestig eurocent. In april stond het aandeel van het bedrijf nog op ruim elf euro. De aankoop van iCentre werd eind mei geannuleerd.

Sinds de overname van de baan is, is Bob Ultee een gebeten hond. Intussen hebben verschillende partijen, waaronder SNS Bank en Antea, beslag laten leggen op zijn villa.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!