Boekhoorn boos op Delta Lloyd

Investeerder Marcel Boekhoorn is woedend op Cyrte. Hij zegt dat het investeringsvehikel van verzekeraar Delta Lloyd hem een aandelenbelang in de Telegraaf Media Groep in de maag heeft gesplitst. Gisteren diende een rechtszaak.

Boekhoorn, die in 2005 veel geld verdiende met de verkoop van Telfort aan KPN en investeerder in onder meer Spyker Cars, zou in begin 2008 een mondelinge deal hebben gesloten met Cyrte. Deze laatste is grootaandeelhouder van de Telegraaf Media Groep (TMG). De inhoud van die deal (volgens Boekhoorn): als hij voor 57 miljoen euro aandelen zou kopen in de beursgenoteerde TMG dan zou Cyrte hem een minimale verkoopprijs garanderen (een putoptie), mocht de waarde van de aandelen dalen. Cyrte zou dus zijn pakketje aandelen TMG overnemen.

De koers van het aandeel ging omlaag waardoor het belang van Boekhoorn inmiddels zo'n 20 miljoen euro minder waard is. Boekhoorn houdt nu zijn handje op, maar Cyrte weigert de deal na te komen. Het bedrijf ontkent dat er sprake is van een afspraak over een putoptie.

Victor Muller

Boekhoorn is naar de rechter gestapt en wil nakomen van de afspraken afdwingen. Gisteren diende de zaak bij de rechtbank in Amsterdam. De investeerder heeft een hele serie aan betrokkenen opgevoerd die als getuigen dienen. Onder meer Victor Muller (Spyker/Saab) claimt bij Boekhoorn aanwezig te zijn geweest toen die over de telefoon met de topinvesteerder bij Cyrte belde. Volgens Boekhoorn is het in zijn wereld gebruikelijk om de dingen niet direct op papier vast te leggen.

Volgens Boekhoorn is hij in 'de deal' met Cyrte gestapt, omdat die als belanghebbende van 20 procent grote plannen had met TMG. Er zou meer uit moederbedrijf van de Telegraaf zijn te halen door het van de beurs te halen. Boekhoorn en ook andere investeerders zouden voor dat 'geheime plan' zijn benaderd.

Uitspraak

De advocaat van Cyrte probeert op zijn beurt Boekhoorn in diskrediet te brengen. Zo zou Muller nog in het krijt staan bij Boekhoorn voor het 'redden' van Spyker in 2006 en daarom alles zeggen wat er van hem wordt verlangd. Ook zou Boekhoorn handelen uit wrok. Boekhoorn, die geld verloor op zijn investering in gratis dagblad  De Pers, zou om de verkeerde redenen een belang van in de TMG hebben gekocht. Boekhoorn staat bekend als superbelegger en zou zijn blauwtje bij De Pers niet hebben kunnen verkroppen. Via een investering in TMG zou hij zijn gezicht als investeerder hebben willen redden. Dat dat nu anders uitpakt, is volgens Cyrte een teken dat de ondernemer niet goed tegen zijn verlies kan. De rechter doet op 23 maart uitspraak.

Lees ook:

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!