Boris Veldhuijzen van Zanten: blijf kind

Welk inzicht uit je vakgebied kan anderen helpen in het dagelijks leven? In het boek 'Dit wil je weten' geven wetenschappers, ondernemers en kunstenaars antwoord op die vraag. Volgens ondernemer Boris Veldhuijzen van Zanten moet volwassen worden optioneel zijn.

Dit is een voorpublicatie uit het boek Dit wil je Weten

Kinderen zijn niet cynisch. We worden allemaal nieuwsgierig en leergierig geboren. Pessimisme, cynisme en achterdocht zijn aangeleerd. Ik heb zelf het geluk gehad om dyslectisch te zijn en ik had ook nog eens slechte ogen. Beide afwijkingen werden pas laat geconstateerd, wat dus betekende dat ik als kind het bord niet kon lezen, en als ik het wel kon lezen, dan kon ik het alsnog niet lezen. Dubbele pech dus.

Het voordeel van dyslectisch zijn is dat je al vanaf jonge leeftijd leert oplossingen te vinden voor je beperkingen. Mijn handschrift is onleesbaar, ook voor mezelf, en dus verzamelde ik al op jonge leeftijd typemachines en mocht ik mijn huiswerk getypt inleveren. Dat was praktischer voor mij maar vooral ook voor mijn leraren.

Lui

Het duurde jaren en kostte heel veel extra inzet van mijn ouders om me te leren lezen en schrijven. Tegen de tijd dat ik twaalf was, liep ik al drie klassen achter, en werd mijn ouders aangeraden eens naar speciaal onderwijs te gaan kijken. Ik werd geclassificeerd als dom, lui en traag. Op mijn veertiende ontdook ik de leerplicht en besloot ik op te houden met traditionele scholing. Vanaf dat moment was leren geen verplichting meer, maar een optie. Ik was laat begonnen met lezen en ben daardoor nooit gedwongen boeken te lezen op school.

Omdat het niet hoefde was het ook niet vervelend, en dus las ik alles wat ik in handen kon krijgen. Ik las meerdere boeken per week, verschillende tijdschriften en alle gebruiksaanwijzingen van apparaten en software die ik kon vinden. De middelbare school heeft nooit de kans gehad om mijn natuurlijke leergierigheid en nieuwsgierigheid te verzieken.

Senior

Daar heb ik, als ondernemer, nog dagelijks plezier van. Op ons kantoor ben ik verreweg de oudste, maar ook de minst volwassene. Onze jongste werknemer is 21 en de oudste 35, en ik ben met mijn 42 jaar de senior. We schrijven 24 uur per dag over wereldwijd technologienieuws en er is geen land op de wereld waar onze verhalen niet worden gelezen. Daarnaast ontwikkelen we zelf innovatieve technologie. Soms omdat we het leuk vinden, soms omdat we iets nodig hebben en soms omdat we een kans zien om een proces te vernieuwen en ons dat helpt de concurrentie voor te blijven.

Het is natuurlijk belangrijk om nieuwe ontwikkelingen te blijven ontdekken. Dat is helaas moeilijk, en wordt moeilijker naarmate je ouder wordt. Je hebt alles weleens gezien en je wordt minder goed in het blindelings adopteren van weer een nieuwe technologie. Het is helaas heel menselijk om alles wat nieuw is te negeren. Zo durfde de grootvader van mijn vriendin het licht niet aan te doen thuis. Hij was bang voor elektriciteit. De Engelse auteur Douglas Adams beschreef dit verschijnsel in drie universele regels:

  • Alles wat uitgevonden wordt voor je geboren bent, is normaal en gewoon en een natuurlijk onderdeel van de wereld waarin we leven.
  • Alles wat uitgevonden wordt tussen je vijftiende en je vijfendertigste is nieuw en spannend en revolutionair, en waarschijnlijk kun je er je werk van maken.
  • Alles wat uitgevonden wordt na je vijfendertigste is een bedreiging voor de natuurlijke orde.

Voorbereiden

Wie zich staande wil houden in een snel veranderende wereld (en wie wil dat niet?) zal zich moeten voorbereiden. Ten eerste is het van belang om je bewust te zijn van de drie regels van Adams. Daarna zal je moeten proberen om nooit ouder dan 35 te worden. Dat kan door je te omringen met jonge mensen en door te blijven spelen. Geneer je niet voor het maken van kinderachtige grappen en blijf omgaan met kinderen. Het helpt ook om een niet al te goed geheugen te hebben.

Vergeet je slechte ervaringen en laat goede ervaringen nooit in de weg staan van vooruitgang. Jonge mensen kennen nog geen grenzen en beperkingen, en dat is nodig om nieuwe avonturen aan te kunnen gaan. De belangrijkste doorbraken, op welk gebied dan ook, gaan niet gepaard met een serieus en beladen Eureka maar, zoals Asimov dat zei, met een ‘Hey, that’s funny’. Allemaal worden we wijzer en verstandiger en we gaan allemaal dood. Iedereen wordt ouder, maar volwassen worden is optioneel.

Lees ook het antwoord van Quirijn Bolle (Marqt)

Dit artikel is een voorpublicatie uit het boek Dit wil je weten, Nederland in ideeën 2015. Het is de tweede editie uit een reeks, waarin denkers hun waardevolste inzichten delen. Ze geven antwoord op de vraag: Welk inzicht uit je vakgebied kan anderen helpen in het dagelijks leven? Dit wil je weten is een uitgave van Maven Publishing.

 

 

 

 

 

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!