Brand verwoest loods Free a Girl, help mee met landelijke Lock me up-actie

Free a Girl

Het leek de Notre Dame in het klein: een grote brand veroestte tien dagen geleden de loods met alle materialen van non-profit Free a Girl. Ondernemer Evelien Hölsken vraagt jouw hulp om de beroemde Lock me up-actie over drie weken succesvol van start te laten gaan. 

Het was schrikken voor ‘hardcore ondernemer’ Evelien Hölsken, toen een medewerker belde dat de loods met alle materialen van non-profit Free a Girl tot de grond toe was afgebrand. “Ze ging er toevallig langs om een inventarisatie te maken van alle artikelen, toen ze het terrein niet op kwam”, vertelt Hölsken in een reactie aan Sprout. “Ze dacht eerst dat ze verkeerd zat, maar kreeg al snel te horen dat de avond ervoor een grote brand de gedeelde loods had verwoest. Alles is weg en we weten niet wat we van de verzekering vergoed krijgen.”

Lock me up

De brand komt slecht uit, want in de loods lagen alle materialen voor de jaarlijkse Lock me up-actie, die over drie weken moet plaatsvinden. Tijdens Lock me up laten mensen zich 12 uur lang vrijwillig in een afgesloten kooi oplsuiten op publieke locaties om geld op te halen tegen kinderprotitutie. “De kooien, maar ook matrassen, collectezuilen en alle marketingposters en andere uitingen lagen opgeslagen. We zijn al een jaar bezig met de voorbereiding.”

Toch blijft Hölsken lauter positief: “Ik ben vooral blij dat de brand nu is gebeurd en niet een week voor tijd. Nu kunnen we het, met inspanning van alle medewerkers en vrijwilligers, toch door laten gaan. Zo hebben we een bedrijf gevonden dat nu nonstop doorwerkt om nieuwe kooien in elkaar te lassen.” Grappend: ‘Het voordeel voor de deelnemers is dat ze nu in een spikspinternieuwe kooi komen te zitten. Het blijft voor natuurlijk enorm vervelend, naast de tijdinvestering, moeten we nu veel extra kosten maken.” 

Help mee

Free a girl kan jouw hulp goed gebruiken. Dat kan door een eenmalig bedrag te doneren, een deelnemer aan Lock me up of project te sponsoren of door je aan te melden als deelnemer of locatie voor de Lock me up-actie.


Ook ambassadeurs Monica Geuze en Thomas Berge helpen mee om de hokken op tijd af te krijgen. 

Free a girl

Evelien Hölsken en haar team bevrijdde met Free a Girl de afgelopen tien jaar al 4.500 meisjes die gedwongen werden tot prostitutie. Free a Girl bevrijdt niet alleen meisjes, de organisatie helpt hen ook met hun re-integratie in de samenleving en zet in op preventie. De organisatie valt onder de zogeheten Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI's); instellingen die zich voor minstens 90 procent inzetten voor het algemeen belang. 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl