Branson: Zet je handicap in als wapen

Wanneer er iets fout gaat, dan kun je het beste proberen om dat negatieve om te zetten in iets positiefs. Ik leerde dit al jong, toen ik worstelde met dyslexie, waardoor ik dingen minder goed begreep.

Ik stopte met school toen ik 16 jaar oud was, deels vanwege mijn dyslexie. Ik kon niet altijd volgen wat er gebeurde, dus ik vond de lessen niet interessant en ik was snel afgeleid. Mijn leraren dacht dat ik gewoon lui was, want in die tijd wisten mensen nog niet zoveel van dyslexie als nu. Op een van mijn laatste dagen op school, zei de directeur me dat ik óf in de gevangenis zou komen óf miljonair zou worden. Eigenlijk heeft hij op beide punten gelijk gekregen.

Ik leek op een andere manier te denken dan mijn klasgenoten. In mijn tienerjaren was ik erg gefocust op het opzetten van een bedrijf, ik wilde iets creëren. Nadat ik stopte met school, heb ik mijn energie gestopt in Student Magazine, om er een landelijke publicatie en een winstgevende onderneming van te maken.

In de loop der jaren heeft die andere manier van denken me geholpen om de Virgin Group te bouwen. Mijn dyslexie bepaalde de manier waarop we communiceerden met klanten. Wanneer we een nieuw bedrijf startten, zorgde ik ervoor dat ik alle advertenties en marketinguitingen onder ogen kreeg. Ik vroeg het campagneteam om alle teksten voor te lezen, om zo de frasering en het concept te testen. Als ik het snel begreep, dan kon het door: we kunnen onze boodschap alleen maar overbrengen als het op het eerste gezicht begrijpelijk is.

Ik bekijk nog steeds al onze reclamecampagnes, dus we zijn doorgegaan met gewonemensentaal in plaats van vakjargon. Onze bank, Virgin Money, spreekt niet van ‘financiële dienstverlening’ of ‘leading industry Intelligence’; in plaats daarvan gaat het bij ons over het bouwen van een betere bank voor iedereen. Deze nadruk op eenvoud en duidelijkheid strekt zich ook uit tot onze merkwaarden: Virginbedrijven staan voor een goede prijs, kwaliteit, innovatie, plezier en goede klantenservice.

Als we op uitdagingen stuitten, vonden mijn team en ik altijd een manier om ze te overwinnen. Ik heb de Virgin Group jaren gerund zonder het verschil tussen netto en bruto winst te weten – het leverde soms wat vreemde vergaderingen met het bestuur op. Ondanks deze problemen waren we allemaal in staat om vlot samen te werken, omdat ik de kunst van het delegeren in mijn jeugd had geleerd. Dat is geen vaardigheid die voor iedereen makkelijk is, maar als je dyslectisch bent, moet je anderen vertrouwen om namens jou taken te doen. Zo leer je om los te laten.

Als ondernemer heb ik geleerd om me te omringen met mensen die in specifieke dingen beter zijn dan ik. Dat gaf mij voordeel, want ik was immers vrij om te focussen op de dingen waar ik goed in ben. We huurden fantastische mensen in  bij de Virgin Group om onze bedrijven te leiden, en dat gaf me de ruimte om creatief en strategisch na te denken over nieuwe initiatieven en nieuwe avonturen.

Pas als jong volwassene heb ik erkend dat ik dyslexie heb. Toen wist ik inmiddels wel dat problemen de drijvende kracht voor succes kunnen zijn. Een studie uit 2005 toont aan dat een op de drie Amerikaanse ondernemers kampt met dyslexie. Ook is aangetoond dat mensen met deze handicap uitblinken in het herkennen van patronen en het grotere geheel beter begrijpen. Ondernemers als Thomas Edison, Henry Ford, Ted Turner en Charles Schwab hadden allemaal dyslexie.

Dus als je dyslectisch, is het belangrijk dat je jezelf niet minderwaardig voelt, alleen maar omdat je niet elk woord in het woordenboek kunt spellen. Ga al je activiteiten en interesses langs, zodat je kunt ontdekken waar je sterke punten liggen. In mijn geval, wist ik dat ik iets wilde creëren dat jongeren een stem gaf. Dat betekende het creëren van een magazine en een bedrijf om de rekeningen te betalen.

Zelfs Albert Einstein wordt verondersteld te zijn getroffen door dyslexie. De beroemde natuurkundige heeft ooit gezegd dat "het een wonder is dat nieuwsgierigheid het onderwijs overleeft”. Als je niet uitzonderlijk academisch bent, betekent dat nog niet dat je niet uitzonderlijk kunt zijn.

Welke persoonlijke uitdaging je ook moet overwinnen, je moet dapper genoeg zijn om te accepteren dat je anders bent. Je moet de moed hebben om je intuïtie te vertrouwen en bereid zijn de vragen te stellen die anderen niet stellen. Als je dat doet, kun je kansen grijpen die anderen laten liggen. Geloof in jezelf, en gebruik alles wat je kunt - met inbegrip van de obstakels - om de weg naar succes af te leggen. Wie weet wat je zou kunnen bereiken?

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!