Challenger 50: De lijst

Ze verschillen van elkaar als dag en nacht. De één droomt van een Aston Martin, de ander van een kerncentrale. En waar de een niks verdient, haalt de ander 14 miljoen aan inkomsten binnen. Maar de 50 challengers van 2009 hebben ook een paar dingen gemeen: ze hebben lef en denken out-of-the-box. En ze gáán ervoor, met werkweken tot honderd uur.

 

1 winnaar

VANMOOF
Ties Carlier (30) en Taco Carlier (31)
Sinds: 2004
Waar: Amsterdam
Werknemers: 9
Omzet: ruim 1 miljoen
Werkweek: 50/60 uur

Taco en Ties Carlier zijn oude bekenden. Ze werden in 2005 tweede bij de Sprout Business Challenge met Dutchband BV, een betalingssysteem voor evenementen. Dat systeem was destijds in ontwikkeling en wordt nu op bijna alle Nederlandse festivals en in vijf voetbalstadions ingezet. Met de hippe fietsen van VANMOOF is hun ambitie nog groter. Afgelopen mei werd het eerste model gepresenteerd en ze hebben nu al fans over de hele wereld, plus verkooppunten in vijftien wereldhoofdsteden. Ze kregen een wereldwijde mediagolf over zich heen en wonnen de Eurobike Award, de belangrijkste Europese fietsaward voor design en kwaliteit. De droom is ook een beetje groen: “Over vijf jaar willen we dat mensen van Tokio tot New York stijlvol op hun VANMOOF naar hun werk fietsen en de auto vaker laten staan.” De titel Challenger van het Jaar hebben ze alvast binnen!

10 genomineerden


Atoomstroom.nl
Sjef Peeraer (38) en Jacques Klok (40)
Sinds: 2008
Waar: Amsterdam
Werknemers: 10
Omzet  < 5 miljoen
Werkweek: 50 uur

Atoomstroom.nl levert honderd procent kernenergie, voor thuis of op kantoor. Volgens Sjef Peeraer en Jacques Klok is kernenergie de enige manier om zonder subsidies grootschalig CO2-vrije elektriciteit op te wekken. Voor bedrijven is Atoomstroom dé manier om het mvo-beleid vorm te geven, zeggen de twee. Of iedereen het daarmee eens is, is misschien de vraag, maar feit is wel dat het bedrijf behoort tot de top-3 goedkoopste energieleveranciers van Nederland. Hoe optimistisch de mannen ook zijn: het Wereld Natuur Fonds uitkiezen als welkomstgeschenk voor Atoomstroom was wellicht niet de beste beslissing, geven ze toe. Over vijf jaar zouden ze graag een kerncentrale willen bestellen.


Brainwash
Mari (58), Mareno (26) en Martijn (28) de Kort
Sinds 2005
Waar: Den Bosch
Werknemers: 550
Omzet: 14 miljoen
Werkweek:  ‘Aangezien ik bijna altijd goede zin heb en mijn taken met heel veel plezier vervul, tel ik geen werkuren. Maar BrainWash-voldoeningsuren heb ik zeker 80 per week’

Geknipt worden voor iets meer dan een tientje? Dat kan toch nooit uit? Wel als je het groot aanpakt zoals Mari de Kort en zijn zoons. Brainwash heeft sinds mei 2006 zo’n 75 vestigingen geopend, en er komt er praktisch elke week één bij. Afgelopen jaar was een hoogtepunt met 45 nieuwe filialen. In iedere stad krijgen bekende kappersketens last van de hippe, maar goedkope Brainwashers. Volgend jaar moeten er minimaal 65 nieuwe filialen bij komen. Einddoel: 500 BrainWash-salons in Nederland in 2015. Tot op heden heeft geen enkel filiaal hoeven sluiten, en dat zit eveneens niet in de verwachting voor 2010. Ook het buitenland lokt; in België is al een start gemaakt met drie zaken.


deHuisdrukker BV
Ramon van Wingerden (40)
Sinds: 2007
Waar:  Zwanenburg
Werknemers: 5
Omzet:  650.000 (verwachting 2009)
Werkweek:  50 tot 60 uur

Het bedrijf groeit maar door. Vorig jaar stond deHuisdrukker - die goedkoop fullcolour drukwerk biedt aan mkb'ers - ook al in de lijst. De ambitie om dit jaar uit te breiden naar dertig zaken is niet gehaald, maar met twintig vestigingen gaat het nog steeds goed. Ramon van Wingerden, eerder oprichter van grafische inkooporganisatie Dravik, is de man achter deze franchiseonderneming. Hij heeft er spijt van dat hij pas op zijn 35e is begonnen met ondernemen. Anders had hij zijn droom wellicht nu al bereikt: hij wil de grootste drukwerkketen van de Benelux worden.

Doehetzelfnotaris.nl
HJ van der Tak (46), Robert Blom (47) en Henk Alers (55)
Sinds: 2007
Waar: Moersbergen, Doorn
Werknemers: geen
Omzet: niet openbaar
Werkweek: ‘Er is nog vrije tijd’

Begin juli werd Doehetzelfnotaris.nl gelanceerd, een site waarop mensen zelf notariële akten kunnen maken en laten verzenden naar een notaris in de buurt. Kostenbesparing: dertig procent. Het scheelt consumenten geld, tijd en frustraties, want ze kunnen thuis alles rustig doorlezen en de moeilijke termen opzoeken. Als grootste blunder noemen de mannen hun timing: “we hadden deze site jaren geleden al moeten ontwikkelen”. Ze hebben het er druk mee (al 13.000 bezoekers op dag één), maar “er is nog vrije tijd”. Wel fijn voor als die Aston Martin aangeschaft kan worden over vijf jaar.


Flexotels BV
Hubert von Heijden (45)
Sinds: 2009
Waar: Eindhoven
Werknemers 3
Omzet: relevante omzet vanaf 2010
Werkweek: 50 uur

Slechts vijf procent van de in Nederland bedachte innovaties wordt opgepikt door de markt, en Hubert von Heijden is maar wat trots dat zijn Flexotels daartoe behoort. Afgelopen augustus was de grote perslancering van zijn opvouwbare en verplaatsbare hotelkamers - vooral bedoeld voor evenementen – en het concept werd internationaal juichend ontvangen. Von Heijden heeft ontzag voor ondernemers die een evenwichtige balans kunnen houden tussen privé en zakelijk, dat wil hij in vijf jaar ook bereiken, samen met internationale uitbreiding.


Klushandel BV
A.J. Froolik (39) en A.G.J. Froolik (62)
Sinds: 2007
Waar: Waddinxveen
Werknemers: 11
Omzet: enkele miljoenen
Werkweek: 100 uur

Een bijzondere webwinkel. Klushandel.nl verkoopt ruim honderdduizend artikelen, van een moertje M3 tot een lichtstraat van 4x50 meter. Met elf man in dienst zorgen ze dat alles – ongeacht de grootte – binnen zeven dagen op de werkplek of bouwplaats afgeleverd wordt.
Online is het al de grootste bouwmarkt van Nederland, nu willen vader en zoon ook de offline winkels verslaan. Het bedrijf groeit als kool, dus Gamma en Karwei mogen oppassen. “We krijgen er dagelijks vele tientallen nieuwe klanten uit alle sectoren bij. Steeds meer mensen, maar ook bedrijven zoeken internet af naar koopjes.”


MijnStudent
Jochem Oldenbroek (25), Gerhard te Velde (26) en Joren Harmanny (26)
Sinds: 2008
Waar: Utrecht
Werknemers: 4 fulltimers + 80 studenten die ca 12 fte vertegenwoordigen
Omzet: 400.000 (prognose 2009)
Werkweek: 60 à 70 uur

Uitzendbureaus kampen met teruglopende klussen, en studenten willen wel eens wat anders dan borden wassen. Dat zagen Jochem Oldenbroek, Gerhard te Velde en Joren Harmanny ook. Het begon met het inzetten van hbo- en wo-studenten voor het opknappen van tuinen onder de naam De Tuinstudent, maar werd al snel uitgebreid met klussers voor computerproblemen, schoonmaak, verhuizingen, catering, huiswerkbegeleiding en woningontruiming. Met het idee “voor veel klussen in en om het huis heb je niet veel expertise nodig”, worden klussers aangeboden aan die tussen beunhaas en vakman in zitten. Is de klus te lastig, dan wordt doorverwezen naar de expert. Nu alleen nog in Utrecht, maar met de ambitie om vestigingen in alle grote universiteitssteden te openen. Eerder dit jaar gaven de jongens al aan ‘onstuimige groei’ door te maken. “Het is alle hens aan dek.”


Next2news
Sander Koppelaar (25) en Michael Nederlof (47)
Sinds 2009
Waar Amsterdam
Werknemers 6
Omzet nihil
Werkweek 80 uur

Google, move over! De nieuwste concurrent van Google Adwords komt gewoon uit Amsterdam. Sander Koppelaar en Michael Nederlof maken het voor adverteerders mogelijk om hun advertentie naast een nieuwsbericht naar keuze te plaatsen. De adverteerder bepaalt zelf hoe lang die advertentie daar staat. Uitgevers zien het wel zitten: Next2News strikte dit jaar de tiende grote naam, en het leverde hen de aanmoedigingsprijs van de Challengerjury op. Ook internationaal wordt er al overlegd.


Perfectsmile
Lotte Meereboer (28) en Jesse Bartels (37)
Sinds: 2006
Hoofdkantoor: Amstelveen
Werknemers 15
Omzet:  > 1 miljoen
Werkweek: 50 à 60 uur

De tandarts nieuwe stijl, zoals Jesse Bartels die introduceerde, groeit door. Perfect Smile biedt laagdrempelige behandelingen waar de tandarts ophoudt, zoals het bleken van tanden en plaatsen van facings. “Een tandarts concentreert zich op de gezondheid van het gebit. Wij richten ons op het mooi maken van tanden.” Een interessante business, als je bedenkt dat iemand met een mooi, fris gebit negen jaar jonger wordt geschat. Bartels heeft met Lotte Meereboer een nieuwe compagnon in het bedrijf, en samen ontwikkelden ze afgelopen jaar een innovatieve, onzichtbare beugel. De plannen bestaan al om alle grote steden met een Perfect Smile-vestiging te verblijden. Investeerders wordt de deur gewezen: “We doen alles gewoon zelf!”


40 medestrijders

Aestas Overheid
Hans Zomer (34)
Sinds 2008
Waar Arnhem
Werknemers 0, werken voornamelijk met zzp’ers/freelancers
Omzet 950.000
Werkweek 40 uur

Hans Zomer, oprichter van Aestas, is arbeidsbemiddelaar voor de overheid. Naar eigen zeggen is hij de enige met een vaste en eindigende bemiddelingsfee (altijd € 15,00 per gewerkt uur en eindigend bij 1500 uur). Hiermee gaat Zomer in tegen arbeidsbureaus die gemiddeld 25 tot dertig procent (met uitschieters naar veertig procent) vragen van het uurtarief van de zzp’er. Absurd, vindt Zomer. Afgelopen jaar kwam de eerste franchisenemer in het bedrijf.


BlueMailCentral
Colin de Vries (35)
Sinds 2008
Waar Middelburg
Werknemers 2 vast, 8 extern
Omzet < 1 miljoen
Werkweek ‘ik werk halve dagen. 12 uur per dag’


Papieren post versturen via internet, kan dat? Colin de Vries maakt het mogelijk met BlueMailCentral. Documenten worden digitaal opgesteld en geüpload naar BMC, en op locatie geprint en verstuurd. Inclusief volledige huisstijl, als dat gewenst is. Zo kan je post vliegensvlug naar de andere kant van de wereld. Scheelt tijd en geld.


Burgermeester
Dion Eggen (29), Justus de Nijs (29) en Vincent van Olphen (28)
Sinds 2007
Waar Amsterdam
Werknemers 60
Omzet 1,5 miljoen
Werkweek 50 à 60 uur

Nee, zo groot als McDonalds is de hamburgerketen van Dion Eggen, Justus de Nijs en Vincent van Olphen nog niet. Maar de Burgermeester heeft al wel een beter imago als het gaat om mvo en smaak. Nu heeft het trio drie vestigingen, maar de groei is er nog lang niet uit. Heel het land snakt naar de Klassieke Lamsburger met rode uiencompote, Meester Biefburger met gegrilde groenten en Rode Linzenburger met courgette en parmezaan. Maar of die burgers straks ook in Lutjebroek verkrijgbaar zullen zijn, is afwachten. Het antwoord op onze vraag Wat wil je over vijf jaar luidde: “Dat zien we dan wel weer.”

 
Cape Comfort
Jeroen Beumer (40) en Evert Beumer (34)
Sinds 2006
Waar Overveen
Werknemers 2
Omzet 350.000 à 400.000
Werkweek 60 à 70 uur

De broers Jeroen en Evert Beumer geloven heilig in mass customization. Bij CapeComfort kun je via internet overhemden op maat bestellen. Dankzij een gepatenteerd biometrisch maatsysteem hoeft je geen ingewikkelde meetsessie te ondergaan; het opgeven van boordmaat, lichaamslengte, gewicht en leeftijd is voldoende. Vervolgens kun je alle details van het overhemd zelf bepalen: vorm van de boord, gekleurde knoopsgaten, het aantal borstzakken etc. Blijk het overhemd thuis toch niet helemaal naar wens, dan is er een niet-goed-geld-terug-garantie. Een fysieke showroom is er even geweest, maar binnen een half jaar weer gesloten. “Dat was duur lesgeld”, aldus de heren. Het bedrijfsmodel is zo opgezet dat het simpel in het buitenland uitgerold kan worden.


CitizenM
Michael Levie en Rattan Chadha
Sinds 2005
Waar Amsterdam
Werknemers 125
Omzet onbekend


‘A place where budget meets luxury’, dat is hoe de hotels van CitizenM omschreven worden. Gericht op mobile citizens of the world, die veel reizen. Modern ingericht, met technologische snufjes op de kamers, self-check in en 24 uur per dag eet- en drinkmogelijkheden. Amsterdam en Schiphol hebben al een vestiging, maar oprichters Michael Levie en Rattan Chadha willen in de komende vijf jaar twintig hotels openen in alle grote steden in Europa. Ook Amerika en Azië staan op de wenslijst.


Communicatie Data Diensten Nederland BV (CDDN)
Peter van Kooten (38) en Martijn de Boer (37)
Sinds 2007
Waar Nieuw-Vennep
Werknemers 7
Omzet 900.000
Werkweek 55 tot 60 uur

Datakwaliteit, nog zo'n sexy onderwerp. Maar Martijn de Boer en Peter van Kooten zijn al wel binnen twee jaar marktleider geworden op het gebied van datakwaliteit, zeggen ze zelf. Dat houdt in het optimaal beheren en verbeteren van klantgegevens voor het Nederlandse bedrijfsleven. De Boer: “Dit gaat ten koste van TNT Post, Cendris en Experian Nederland die al ruim twintig jaar alleenheersers waren op dit gebied. De traditionele datakwaliteitoplossingen zijn ook al twintig jaar hetzelfde.”

 

Computication BV
Martijn van der Schaaf (31) en Jan Martijn Broekhof (31)
Sinds 2003
Waar Zeist
Werknemers 20
Omzet 1,9 miljoen
Werkweek 50 uur

It-beheer klinkt niet meteen heel sexy. Maar Martijn van der Schaaf en Jan Martijn Broekhof doen het anders. Computication beheert tegen een vast bedrag per maand, en berekent geen voorrijkosten en losse uurtjes. Computication is een echte dienstverlener en heeft geen targets op hard- en softwareverkoop. “Wij nemen voornamelijk bestaande it-omgevingen in beheer. Dit in tegenstelling tot veel collega’s die eisen dat je nieuwe hardware aanschaft.” Computication wil de norm stellen voor nieuwe challengers en nog tien keer zo groot groeien. Met een groei van honderd procent gaan ze de goede kant op.

 

De Groene Poetsers
Peter Gunzel (37) en Angelique Stol (34)
Sinds 2008
Waar Amsterdam
Werknemers 5
Omzet 80.000
Werkweek 60 uur

Peter Gunzel en Angelique Stol zijn schoonmakers. Maar dan wel met de nadruk op een schone wereld. Hun schoonmaakbedrijf werkt alleen met ecologische producten, en kom daar maar eens om in de branche. Alles in het bedrijf draait om het milieu te ontzien. Zo wordt er moeite gedaan zo min mogelijk auto’s te gebruiken en gaat een deel van de omzet naar de aankoop van bospercelen.


Directondergoed.nl
Coen Walstra (24), Willem Naber (24) en Sebastiaan de Wit (23)
Sinds 2008 (live januari 2009)
Waar Amsterdam
Werknemers 3
Omzet 60.000
Werkweek 70 uur

Wat  verkoopt goed online? Boeken en reizen. En ondergoed, ontdekten Coen Walstra, Willem Naber en Sebastiaan de Wit tijdens hun studie. Waar andere studenten hun onderneming al snel weer aan de wilgen hingen, gingen de drie door met het tergen van de Hema en V&D. Na wat wijze lessen in het inschatten van de inkopen - ze bleven zitten met overschotten - draait het nu lekker. Bestellingen komen van ver, tot aan Abu Dhabi. Ondergoed is geen hoofdpassie, de heren willen ook andere webwinkels openen.

 

DonQi Quandary Innovations
Kasper van der Heiden (40) en Robert Snijder (41)
Sinds 2007
Waar Rotterdam
Werknemers 5 op loonlijst en 12 in JV's en extern
Omzet 30.000
Werkweek ‘40 uur niet, dan droom ik erover’

Iedereen aan de windmolen, vinden Robert Snijder en Kasper van der Heiden. Met behulp van venture capitalist StartGreen, SenterNovem en het ontwikkelbedrijf Rotterdam willen ze dit jaar duizend windturbines verkopen in Nederland. Volgend jaar moeten dat er 2.500 in Nederland zijn, plus een paar duizend in het buitenland. DonQi is al aan de slag in Spanje en Portugal, en in Ierland wordt voorzichtig gestart. “Daarna zijn we van plan naar Engeland, Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika te gaan.” Hun grote droom is dat er over vijf jaar net zoveel windturbines als schoorstenen geplaatst worden.


DuraCar Holding BV
Wim Steenbakkers (48), oprichter Paul Hamm
Sinds 2007
Waar Sittard
Werknemers 6, groeit komend jaar naar 18 à 25
Omzet 0 - in 2010 komt de omzetstroom pas op gang
Werkweek ‘te veel volgens mijn kinderen’

Wim Steenbakkers voelt zich weleens schuldig tegenover zijn kinderen, die vinden dat hij te veel werkt. Maar daar staat tegenover dat hij zijn onderneming “verschrikkelijk leuk” vindt. “Het is een jongensdroom om een eigen auto te ontwikkelen en naar de markt te brengen”, vertelt de man achter DuraCar. Zijn bedrijf is bezig de Quicc te produceren, een bestelauto die honderd procent elektrisch wordt aangedreven en volledig van kunststof is – body èn chassis. Opgezet onder de hoede van het inmiddels failliete Econcern, nu in handen van een anonieme investeerder. Volgend jaar rijdt de eerste auto op de weg.


Eerste Hulp In Huis
Eugène Kuipers (36)
Sinds 2008
Waar Rotterdam
Werknemers 12
Omzet 100.000
Werkweek 70 à 80 uur

In Nederland heeft nog geen twee procent van de mensen een EHBO-diploma. Uit onderzoek van Eerste Hulp In Huis-oprichter Eugène Kuipers kwam naar voren dat met name jonge ouders (53 procent) behoefte hebben om meer te weten van EHBO. Kuipers richtte daarom een online cursus op, die mensen in hun eigen tijd vanuit huis kunnen volgen en die volledig voldoet aan de eisen van het Oranje Kruis. Meer dan duizend mensen volgden de cursus in het eerste halfjaar. Dankzij mooie deals met Achmea en de Nationale Bond EHBO ligt het bedrijf op koers ligt om volgend jaar zo'n 40.000 mensen in Nederland EHBO bij te brengen.

 

Equilin BV
Sandra van Leeuwen (34) en Annette van Weezel Errens (32) 
Sinds 2007
Waar Maasdijk
Werknemers 2
Omzet 150.000
Werkweek 25 uur

Ja, ook in paardenvoeding is nog een wereld te winnen. Dat vinden tenminste dierenarts Sandra van Leeuwen en veterinair consultant Annette van Weezel Errens. Hun voedingssupplementen werken beter, zijn plantaardig en worden biologisch verpakt. Zeer innovatief en andersdenkend in de verder erg traditionele sector. Ontstaan uit onvrede over het bestaande aanbod en de “slechte onderbouwing van supplementen en paardenvoer.” Nu begint hun uitrol van de nieuwe voeding. Met een deel van de opbrengst willen de dames een stichting gaan opzetten die onafhankelijk onderzoek kan doen naar het welzijn van paarden.


Fishes
Bart van Olphen (38)
Sinds 2002
Waar Amsterdam
Werknemers 30
Omzet 7 miljoen
Werkweek 60 à 70 uur

Bart van Olphen is een voorvechter van een betere wereld. Met zijn merk Fishes zet hij zich in voor de consumptie van ‘goede’ vis, die dus niet bedreigd wordt. U lekkere vis, de blauwvintonijn ook blij. Zijn imago doet hem goed, want het merk is inmiddels internationaal gegaan en ook Albert Heijn is producten van Fishes gaan verkopen. Het succes ging niet onopgemerkt; Van Olphen verkocht onlangs zijn groothandelsactiviteiten aan KennemerVis Groep. De Fishes-winkels blijven wel in zijn beheer.

 

Fly Aeolus
Stefaan Ghijs (29)
Sinds 2006
Waar Antwerpen
Werknemers: 3 vast, 5 freelancers
Omzet 0
Werkweek 60 uur

Je moet maar durven; in tijden van crisis een taxidienst met vliegtuigen oprichten. Stefaan Ghijs doet het, en volgens hem leveren zijn diensten een flinke tijdsbesparing op voor zakenreizigers. Hij wil de trend zetten met deze nieuwe vorm van vliegreizen, ‘private air service’. Hij is al een tijdje bezig en de eerste vlucht is een aantal keer uitgesteld. Door het ontstane wantrouwen wordt daarom nu geen datum meer genoemd. De eerste vlucht gaat ‘soon’ de lucht in.


Glastotaal Beheer
Carlo Remie (38) en Pieter Bezemer (49)
Sinds 2004
Waar Breda
Werknemers 5
Omzet circa 1,2 miljoen
Werkweek 45 uur

Glas verzekeren? Onzin, vinden Pieter Bezemer en Carlo Remie. Glastotaal Beheer biedt een serviceproduct in plaats van verzekeringsproduct. Dat betekent dat ook preventieve maatregelen, managementinformatie en onafhankelijke kwaliteitscontroles in het pakket zitten, allemaal voor minder geld dan een verzekering. Over vijf jaar willen de ondernemers uitgebouwd hebben naar een omzet van 5 miljoen. Belangrijke les van Bezemer: snel en makkelijk geld verdienen is een utopie.


Halveflesjes.nl
Geert-Jan Geersing (38) en Wim Meeuwesen (45)
Sinds 2009
Waar Groningen
Werknemers 0
Omzet nog niet bekend
Werkweek 2 dagen

De Groningers Wim Meeuwesen en Geert-Jan Geersing zoeken het in de kleine dingen; ze startten een wijnimportbedrijf voor kwaliteitswijn in kleine flesjes, van 37,5 tot 50 cl. Voor een borrel met z’n tweeën, bij de lunch of als ieder zijn eigen flesje wil – de een rood, de ander wit. Goede wijn in klein formaat is in Nederland moeilijk te vinden, behalve flesjes uit de supermarkt die meestal van mindere kwaliteit zijn. De wijnen van Halveflesjes worden grotendeels exclusief gebotteld en geïmporteerd, en zijn dus nergens anders te vinden. De heren doen het werk nu nog naast een baan, maar hun ambitie is om op termijn dé leverancier van halve flesjes kwaliteitswijn te worden.


Holland Container Innovations
Wouter Moorlag (27), Gunawan Kusuma (28), Peter Brouwer (28) en Simon Bosschieter (28)
Sinds 2007
Waar Delft
Werknemers 7
Omzet niet openbaar
Werkweek 50 à 60 uur

De transportsector staat niet bekend om haar innovatie. En dat is precies wat Wouter Moorlag, Gunawan Kusuma, Peter Brouwer en Simon Bosschieter toevoegen. Hun inklapbare containers zorgen voor minder benodigde opslagruimte en slimmer beladen vrachtwagens en schepen. Scheelt geld en CO2-uitstoot. Het viertal trok hiermee al de nodige aandacht; ze wonnen de New Venture ronde 1, 2 en 3, Ernst & Young Business Case Award en de Philips Innovation Award. In de toekomst willen ze meer innovatieve producten voor vrachtwagens in de markt gaan zetten.


Jumel
David den Braber (34)
Sinds 2009
Waar Den Haag
Werknemers 3
Omzet 0
Werkweek 60 uur

Datingsite 2.0, gebaseerd op sociale psychologie. Bij Jumel worden matches gemaakt tussen mensen waarbij rekening wordt gehouden met individuele verschillen in karaktereigenschappen. Ook wordt niet alleen bekeken hoe je zelf bent, maar ook wat je in een partner aan eigenschappen zoekt. Pas net bezig (site is nog in bèta), maar al veel early adapters hebben het concept enthousiast omarmd. “Al deze positieve reacties bevestigen het gevoel dat je op de goede weg bent. Want helaas verspreid een goed concept zich niet van mont-tot-mond, je moet keihard aan de bak om het aan de man te brengen.”

 

Juridischesnelweg.nl
Jim Halfens (31)
Sinds 2008
Waar Nieuwegein
Werknemers 3
Omzet onbekend
Werkweek ‘niet belangrijk, het gaat erom wat je concreet weet te bereiken’

Een goede advocaat is duur. Jim Halfens ziet dat graag anders, daarom biedt hij met zijn Juridische Snelweg een advocatenlidmaatschap aan. Voor 250 euro per jaar krijg je een eigen huisadvocaat, die bekend is met het bedrijf. Halfens weet in elk geval de publiciteit te halen; met een actie bij AC Restaurants werd lunchgasten een gratis advocaat aangeboden. Dat werd door de media ‘enthousiast ontvangen’.


Kunstuitverkoop.nl
Reinier Tromp (33) en Bas Kooijman (32)
Sinds 2009
Waar Zoetermeer
Werknemers 2 + uitzendkrachten
Omzet (verwachting 2009): 22.000 euro
Werkweek 50 à 60 uur

Ze noemen zich de Dirk van den Broek van de moderne kunst. Reinier Tromp en Bas Kooijman bieden no nonsense kunst voor prijzen die vergelijkbaar zijn met een ingelijste poster van Ikea. Het supermarktconcept wordt door veel (traditionele) galeriehouders verguisd: het duo ontving woedende mailtjes na de lancering van de website. “Ze vroegen hoe wij kunst als een supermarkt concept kunnen verkopen”, vertelt Kooijman. “Kunst moet duur zijn, anders is het geen kunst? Onzin!” De voordelige prijzen krijgen de mannen voor elkaar door groot in te kopen bij startende kunstenaars en oude collecties van galerieën op te kopen.


Leightweight Containers BV
Jan Veenendaal (62)
Sinds 2006
Waar Den Helder
Werknemers 10
Omzet 1,5 miljoen
Werkweek ‘te veel uren’

De KeyKeg heeft alles in zich om zijn ouderwetse tegenstander - het drankvat - te verslaan. Het bag-in-bal concept voor bier en wijn is lichtgewicht en biedt extra veiligheid, langere houdbaarheid en reductie van kosten. En niet onbelangrijk: meer verkoop. Omdat de Keykeg licht is (1 tot 1,4 kilo), kan er namelijk 25 procent meer drank vervoerd worden. Ook kunnen de vaten weggegooid worden, waardoor geen transport nodig is voor de lege containers. Twee vliegen in één klap dus. Op de behoudendheid van de bierbranche heeft ceo Jan Veenendaal zich verkeken, maar afgelopen jaar mocht hij wel met trots zijn honderdste klant, een brouwer, verwelkomen. “Net zo bijzonder als de eerste”, aldus de ondernemer.


Mailfood
Jan Jaap van Willigenburg (28) Johan Maessen (39)
Sinds 2009
Waar Amsterdam
Werknemers 0
Omzet niet bekend
Werkweek 40 uur (Jan Jaap), 15 uur (Johan)

Een bezorgmaaltijd hoeft helemaal geen pizza of Chinees te zijn, vinden Jan Jaap van Willigenburg en Johan Maessen. Het kan net zo goed een gezonde portie boerenkool of spaghetti zijn. Bij Mailfood kun je overdag alvast een maaltje uitzoeken, en als je ’s avonds thuiskomt, ligt het eten in je brievenbus. Nog even opwarmen en je bent klaar. Door de sous-vide bereiding blijven vitamines behouden en kan het pakje buiten de koelkast blijven. Ook mvo: de productie gebeurt samen met het Leger des Heils en vervoer met elektrisch transport. In de toekomst willen ze de maaltijden in automaten aanbieden bij bedrijven en verenigingen. Ze mikken op 30.000 maaltijden per dag en een omzet van 65 miljoen.


Medianerds
Valentijn Peters (32)
Sinds 2008
Waar Amsterdam / Zevenbergen
Werknemers:  > 40 Nerds (lees: aangesloten zzp’ers)
Omzet 200.000 per maand bij 40 Nerds
Werkweek ‘Volgens mijn gevoel amper 40 uur, volgens mijn vriendin zeker het dubbele’

Eén zzp'er is ook maar alleen, moet Valentijn Peters gedacht hebben. Daarom bundelde hij  veertig zzp'ers - die hij Nerds noemt - op het gebied van media en communicatie. Samen werken die als een heus bedrijf, dat zich moet meten met de reclamewereld. Alles alleen willen doen werkt niet, heeft Peters ontdekt. “Te veel tegelijk willen en alles zelf willen doen is een dodelijke combinatie die iedere natuurlijke groei in de weg staat.” In zijn toekomstscenario (100-125 leden in Nederland en uitbreiden naar het buitenland) ziet hij zijn positie dan ook als “niet daar waar anderen het beter kunnen”.


myLastminutes
Marco Duindam (39) en Edwin Vis (40)
Sinds 2008
Waar Honselersdijk
Werknemers 0
Omzet onbekend
Werkweek ‘36 uur gedurende kantooruren en de nodige uren ernaast’

“De eerste website in Nederland waarbij je als gebruiker je vakantievoorkeur kan opgeven en dan alleen de aanbiedingen en lastminutes van jouw voorkeur ontvangt”, zegt oprichter Marco Duindam. myLastminutes, project van eMarkEd, is een echt zolderkamerbedrijf dat zonder investeringen vanuit huis is gestart. Na drie maanden heeft de site van bijna tweeduizend mensen een vakantievoorkeur ontvangen en zijn er ongeveer 250 boekingen gemaakt.


Nimbuzz
Evert-Jaap Lugt en Martin Smink
Sinds 2006
Waar Capelle a/d IJssel
Omzet onbekend


Op elk moment met elke vriend uit elk netwerk kunnen communiceren, dat is nog steeds niet mogelijk, dacht Evert-Jaap Lugt. Alle populaire instant messaging programma's en social networks heeft hij daarom samengevat in de applicatie Nimbuzz. Op je telefoon (met internet) krijg je een buddylijst van al je vrienden uit al je netwerken te zien, met wie je vervolgens kunt chatten, bellen of bestanden uitwisselen. Groeit enorm en heeft miljoenen aan investeringen weten binnen te halen. Lugt ziet het uitbouwen van Nimbuzz als topsport. “Je moet alle details kennen om te winnen”, vertelde hij aan FD.


Nmbrs
Michiel Chevalier (36)
Sinds 2001
Waar Amsterdam
Werknemers 18
Omzet 700.000
Werkweek 60 uur

Nmbrs is een it-dienstverlener op het gebied van online personeels- en salarisapplicaties. Met de webapplicatie Nmbrs® (spreek uit: numbers) bindt Michel Chevalier de strijd aan met de grote aanbieders als ADP Nederland en RAET. Een goedkoop en doeltreffend alternatief, dat 24 uur per dag en 365 dagen per jaar online beschikbaar is. Het bouwen van een eigen salaris-engine duurde langer dan verwacht, maar hij voldoet uiteindelijk aan alle verzamelde wensen van klanten. Het resultaat bestaat onder andere uit een gebruiksvriendelijke interface en interactieve loonstrook waarop ingevoerde mutaties meteen te zien zijn.

 

NYOYN BV
Bart van Goch (39)
Sinds 2008
Waar Eindhoven 
Werknemers 5
Omzet 1 miljoen (prognose 2010)
Werkweek 55 uur

NYOYN ontwikkelt en verkoopt interactieve speelconcepten voor kinderen, gebaseerd op traditionele en moderne speelwaarden. Met de spellen worden kinderen uitgedaagd te ontdekken en zelf spelvormen te bedenken. Kinderopvangorganisaties werken graag samen met NYOYN. Niet zo gek, want de pedagogische en educatieve inhoud wordt bepaald met specialisten. Voor de juiste challengermentaliteit kijkt Bart van Goch graag naar Spanjaard Paco Cosentino, ceo van Cosentino, wereldmarktleider in kwartscomposiet. “Hij presteerde het binnen tien jaar een traditionele markt om te buigen naar een vragende markt.”

 

OrangeGas BV  
Marcel Borger (39), Pelle Schlichting (30) en Anco Buning (39)
Sinds 2008
Waar Heerenveen
Werknemers 4
Omzet 1,5 miljoen
Werkweek 80 uur

Pelle Schlichting en Marcel Borger zijn echte mvo-ondernemers. Hun OrangeGas realiseert aardgasvulpunten op commerciële tankstations, maar zorgt ook voor klein- en grootschalige thuistankinstallaties. Grootste hoogtepunt van het afgelopen jaar: de opening van een eigen tankstation in Steenwijk. “Toen realiseerden we ons ineens dat we tankstationondernemers waren geworden.” Henry Ford is het voorbeeld voor OrangeGas. “Hij wilde mobiliteit goedkoop en breed beschikbaar maken. OrangeGas probeert hetzelfde, maar dan met schoon tanken.” Toekomstdroom is 150 operationele stations en een toonaangevende speler zijn in alternatieve brandstoffen.
   

Parcel International
Casper Plat
Sinds 2007
Waar Rotterdam
Omzet onbekend

De vervoersbranche is niet bepaald transparant, vond Casper Plat. Pallets, pakjes en documenten versturen kan tegenwoordig via veel verschillende aanbieders, en het kost veel tijd en energie om uit te zoeken wie het snelst of goedkoopst is. De oplossing is gekomen in de vorm van Parcel International: vul de gegevens van uw zending in, vergelijk de koeriers en kies met wie u wilt versturen. Print een label en manifest, en uw pakje wordt opgehaald door een koerier. Extra interessant voor bedrijven die tot twintig pakketten per dag versturen, want die kunnen 50 procent goedkoper uit zijn. Sinds 2008 zijn er ook vestigingen in India en Canada.


Publer BV
Gerrit Jan van Ahee (29), Hans Maltha (28) en Jop Bröcker (28)
Sinds 2008
Waar Rotterdam
Werknemers 7
Omzet niet openbaar
Werkweek 50 à 60 uur

Van Ahee, Maltha en Bröcker vinden dat contentmanagementsystemen veel beter en moderner kunnen. Publer is een cms waarmee bedrijven efficiënt hun website kunnen beheren, zonder dat daar technische kennis voor nodig is. Het sluit aan op de meest recente ontwikkelingen: bloggen, integratie met Twitter en Google Maps, mobiele websites en interactie met bezoekers. Het bedrijf groeit iedere maand en is volledig uit eigen zak gefinancierd. Publer is schaalbaar en heeft een interface in meerdere talen beschikbaar, met het oog op de (Europese) toekomst.


RulersGroup
Erwin van Litsenburg (37) en Marcel Teunissen (39)
Sinds 2007
Waar Den Bosch
Werknemers 2
Omzet 273.480
Werkweek 50 uur

“Ons model is zo logisch, eenvoudig, transparant en eerlijk dat je er snel overheen kijkt … totdat je het ervaart!” Tot zover de cryptische omschrijving van RulersGroup. Concreter: de onderneming van Erwin van Litsenburg en Marcel Teunissen levert freelancers voor ict-klussen tegen een scherp tarief. Dit moet binnen een paar jaar ook worden uitgebreid naar andere branches, waaronder de finance- en zorgsector. Grootste fout: veel geld uitgeven aan briefpapier. “Om vervolgens te ontdekken dat we nauwelijks briefpapier gebruiken.” Uiteindelijke droom is om meer professionals over de streep trekken om te gaan freelancen en meer opdrachtgevers te helpen middels het ‘vrijheidsmodel’.


Straetus Incasso
Emile Spruijt (30) en Bart Bergman (32)
Sinds 2009
Waar Uithoorn
Werknemers 11 zelfstandige (franchise) incassobureaus, 3 op hoofdkantoor
Omzet  nog onbekend
Werkweek 70 uur

Incassobureaus hebben een negatief imago: hun brieven zijn te dreigend en hun callcenters te onpersoonlijk. Franchiseorganisatie Straetus claimt een hoger slagingspercentage door met begrip, respect en een luisterend oor te werk te gaan. ‘Straetus laat de botte bijl thuis en gaat een dialoog aan’, een menselijke aanpak dus. Zo is er geen gezichtsverlies voor de debiteur en wordt er samengewerkt aan een oplossing voor het betalingsprobleem, zodat de debiteur weer een trouw betalende klant wordt.

StylersWorld
Hedley Riley (54)
Sinds 2006
Waar Amsterdam
Werknemers 5
Omzet niet openbaar
Werkweek 60 à 70 uur

Er is een knopenrevolutie gaande, wist u dat? Het ouderwetse vastzetten van knopen met naald en draad is verleden tijd met de Stylersbutton. Dit is een drukknoop met verwisselbare opzetstukjes, jewels genaamd, die je kunt aanpassen aan je kleding. Stevig, maar chique dus. Hedley Riley, van oorsprong bouwkundig architect, kwam op het idee voor de knoop toen hij bezig was met een gebedsruimte die door meerdere religies werd gebruikt. Daar moest een ophangsysteem komen waarmee alle geloofsattributen eenvoudig en snel konden worden omgewisseld. Voor zijn uitvinding heeft Riley een TechnoPartner Label van het ministerie van Economische Zaken ontvangen en risicodragend kapitaal van participatiefonds Suikeroom.


Sunrice
Ghalid Taus (37)
Sinds 2008
Waar Amsterdam
Werknemers 1
Omzet 250.000
Werkweek 50 uur

Ghalid Taus wilde duurzamer ondernemen en zocht naar mogelijkheden om de productieketen van rijstolie te verlengen. Daar kwam SunRice uit voort: duurzame bak- en braadproducten, volledig vrij van palmolie, soja en genetisch gemodificeerde olie. Een goede zaak, want voor palmolie worden (oer)bossen gekapt. Bij SunRice wordt een mengsel van zonnebloem- en rijstolie gebruikt, wat minder belastend is voor de natuur. Sinds dit jaar zijn twee varianten te vinden bij Albert Heijn, een hoogtepunt voor Taus. Zijn droom is om het concept door te voeren naar andere productgroepen die palm- en sojaolie gebruiken.


They
Roland van der Vorst (40), Sander Bakker (45), Patrick van de Gronde (40), Kim Dingler (35)
Sinds 2005
Waar Amsterdam
Werknemers 45
Omzet 4,2 miljoen
Werkweek ‘twee tot drie keer de Balkenende-norm’

Reclamebureau They doet het goed, en dat valt internationaal op. Dit jaar werd het bedrijf uitgeroepen tot small agency of the year door het toonaangevende Amerikaanse communicatievakblad Adage. Ongetwijfeld heeft u één van hun campagnes voor Martini, Vodafone en UPC voorbij zien komen. Blunders maken zit in het businessmodel van They: “We maken waarschijnlijk bovengemiddeld veel fouten, maar omdat we die toestaan, maken we ook veel meer goede, opzienbarende en vernieuwende dingen dan concurrenten.” Humor hebben ze ook. Over vijf jaar willen ze “nog zonder bodyguard over straat kunnen”.


Voipro Nederland BV
Rob Kurver (42) en Henk Hesselink (51)
Sinds 2005 Waar Amsterdam Werknemers: 10 Omzet 1,5 miljoen Werkweek 70 uur

Het hele jaar was één groot hoogtepunt, vinden Rob Kurver en Henk Hesselink. Hun bedrijf Voipro biedt bedrijfscommunicatie zonder gedoe. Gewoon als dienst: flexibel, effectief, betrouwbaar en betaalbaar. En bovendien klaar voor de toekomst. Al meer dan 600 organisaties, van 2 tot 2000 medewerkers groot, vertrouwen op Voipro voor hun dagelijkse communicatie. Voipro droomt van meer. Véél meer: over vijf jaar willen ze 200.000 zakelijke gebruikers in Nederland hebben. Dan hoeven ze niet meer te besparen op een nieuw kantoor, wat in 2007 een misstap was: “het water kwam bij westenwind door de gevel en deed de computers kortsluiten.”


V-fiets
Maureen Baas (34) en Ralf Braakman (37)
Sinds 2008
Waar Amsterdam
Werknemers 0, alleen freelancers
Omzet onbekend
Werkweek 60 uur

Het moet het alternatief zijn voor gemotoriseerd woon-werkverkeer; de elektrisch aangedreven fiets van Ralf Braakman en Maureen Baas. Niet meer zwetend naar school of het werk, maar lekker hard gaan en fris op je bestemming aankomen. Fietsen verkopen ze niet, wel de conversiekits die op iedere tweewieler gemonteerd kunnen worden. Veel goedkoper dan een compleet elektrische fiets, en een stuk cooler. Er zijn meer partijen op de markt gekomen met soortgelijke producten, dus Baas en Braakman hebben nog een felle concurrentiestrijd te gaan.

 

Willem&Drees
Willem Treep (34) en Drees Peter van den Bosch (35)
Sinds 2009
Waar Bunschoten
Werknemers 0, werken met externen en freelancers
Omzet > 100.000 in 6 maanden
Werkweek ‘We tellen alleen dagen: 6 tot 7 dagen per week’

Drees Peter van den Bosch en Willem Treep brengen verse groente en fruit van boeren uit de buurt rechtstreeks naar winkels in de buurt. Hiermee doorbreken ze de standaard massa-aanpak, waarbij het alleen gaat om standaardisatie en lage kosten, zo zeggen ze. Na een test in tien winkels afgelopen zomer breidde Willem & Drees in september uit naar vijftig winkels, waaronder Jumbo en Super de Boer. Volgend jaar willen ze 200 winkels voorzien van lokale aardappels, groenten en fruit.

 

Yayayes!
Didie Schackman (31)
Sinds 2009
Waar Nijmegen
Werknemers 2 vast, overige zaken outsourcing en freelancers
Omzet 200.000
Werkweek 50 uur

Veel seksshops zijn ontstaan vanuit de mannelijke visie op seks. Dat is voor ex-Miss Nederland Didie Schackman massa, commercie en porno ten top. Haar webshop redeneert vanuit de vrouw. Ze deed familie, vrienden en bekenden versteld staan met haar keuze voor ‘erotische wellness’, zoals ze het zelf noemt. Intussen heeft ze kunnen laten zien dat het een bijzondere business opportunity is. “Als je het maar professioneel benadert met behoud van integriteit en respect voor vrouwen.” Het eerste jaar zette ze gelijk twee ton om. Minder handige keuze: haar auto midden in de zomer verkopen, waardoor ze de eerste pakketjes eigenhandig met de fiets naar TNT moest brengen. “Niet fijn met een paar dozen vibrators op de fiets.”


 

sluiten
Ben jij een ambitieuze ondernemer?

Schrijf je net als tienduizenden snelgroeiende collega-ondernemers in voor de Sprout Nieuwsbrief en ontvang geheel kosteloos het laatste nieuws, kennis en achtergronden voor founders en investeerders! 

 

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!