Challenger50 van 2018: Liesker Procesfinanciering laat gevestigde orde schrikken

Liesker Procesfinanciering, Sara Liesker, Chris Liesker

Met hun investeringsfonds voor rechtszaken passen Sara en (vader) Chris Liesker het no cure no pay-principe ook in Nederland toe. De Amerikaanse Kamer van Koophandel probeert de challenger te dwarsbomen, vertelt Sara Liesker.

Liesker Procesfinanciering
Wat
: procesfinanciering
Wie: Sara (42) en Chris (68) Liesker
Daagt uit: corporates die zich verschuilen achter juristen
Sinds: 2011
Omzet (2017): 1,2 miljoen euro
Website: Liesker-procesfinanciering.nl

De nieuwste Challenger50 staat nu online, bekijk de hele lijst!

Het gebeurt te vaak, vond voormalig advocaat Sara Liesker: als kleine ondernemer of particulier je recht halen kost veel geld en als je tegenover een (corporate) partij met diepe zakken staat, trek je aan het kortste eind. Om met name mkb-ondernemers te helpen bij claims begon ze met vader Chris met procesfinanciering: een investeringsfonds voor proceskosten. In Nederland was dit fenomeen nog onbekend. Doordat het raakt aan no cure no pay is het ook best omstreden: ‘gratis’ procederen is in Nederland verboden, om belangenverstrengeling bij advocaten te voorkomen.

Procesfinanciering is niet in strijd met no cure no pay omdat Liesker geen advocatenkantoor is, maar een investeringsmaatschappij. Liesker heeft derhalve geen eigen advocaten in dienst en procedeert niet zelf. De zaken die Liesker financiert worden aangeboden bij externe advocaten. “Wat wij doen is meekijken en de rekeningen van die advocaten betalen", aldus het bedrijf. Liesker verstrerkt procesfinanciering voor rechtszaken en arbitragezaken van ondernemers, bedrijven en particulieren, curatoren en claimstichtingen - met een claimwaarde  vanaf 250.000 euro. Liesker verdient per gewonnen zaak een succesfee van 30 procent.

Ondernemer uitroken

Het bedrijf bewijst dat het in een behoefte voorziet. “We dagen grote corporates uit die zich verschuilen achter juridische afdelingen en advocaten die eindeloos (en tegen beter weten) doorprocederen om een kleine financieel ondernemer financieel uit te roken”, zegt Sara Liesker.

“Wij levelen met onze dienst procesfinanciering het juridische speelveld en maken het mogelijk voor kansrijke claims om tóch aan de rechter te worden voorgelegd.” Meer dan voldoende ondernemers en particulieren hebben zich bij haar gemeld met kansrijke zaken, waardoor Liesker nu rechtszaken rond claims met een gezamenlijk belang van 100 miljoen euro heeft gefinancierd. “We hebben zelf een heel nieuwe branche ontwikkeld.”

Claimcode herzien

En, ook dat hoort bij het betere challengen: de gevestigde orde, waaronder ook claimstichtingen, reageert op de Brabantse procesfinancier. “Diverse partijen willen de Claimcode herzien om ons model aan banden te leggen door het moeilijker te maken om te kunnen financieren. Ook de Amerikaanse Chamber of Commerce is actief in Nederland tegen de door ons ontwikkelde dienst aan het lobbyen. Omdat de bij hen aangesloten leden nu ineens wél in Nederland voor de rechter gedaagd worden.”

Versnelde groei

Intussen groeit Liesker versneld door. Een ronde crowdfunding via Collin Crowdfund (ook al Challenger) leverde begin 2018 vers kapitaal op om door te groeien en meer rechtzaken te kunnen financieren. De omzet verdubbelt in 2018 naar verwachting. Zo te horen willen dochter en vader die lijn doorzetten. “We willen extra funding ophalen om de groei te kunnen financieren, een grote slag in naamsbekendheid slaan en procesfinanciering tot een geaccepteerd middel maken voor het uitbesteden van je juridische kosten.”

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!