Challenger50: deze ondernemers printen je maaltijd uit

Urenlang in de keuken zwoegen om de perfecte maaltijd te bereiden? Het kan weleens spoedig tot de verleden tijd behoren, dankzij de voedselprinters van van Floris en Nina Hoff. Zij staan in de Challenger50 met het opvallende bedrijf byFlow.

byFlow
Wat:
voedselprinter
Wie: Floris (26) en Nina Hoff (27)
Omzet: niet openbaar
Werknemers: 10
Daagt uit: de voedselindustrie
Website: 3dbyflow.com

Floris en Nina Hoff timmeren (met op de achtergrond vader Frits) aan de weg met 3D food printers. In 2016 stonden ze al eens in onze 25 onder de 25 van jonge ondernemers, en hun 3D printbedrijf heeft zich steeds verder toegelegd op het printen van zaken die op je bord belanden. In principe kun je met alles wat een pasta- of puree-achtige structuur heeft printen. Maar ook chocolade, zuivel en vlees zijn mogelijk. Het leidt tot vormen van gerechten die voorheen onmogelijk waren.

ByFlow verdient met zijn printer, die voor 3.900 euro per stuk wordt verkocht, maar draait ook op de diensten eromheen. Ceo Nina Hoff: “We werken samen met toonaangevende food multinationals en onze klanten zijn daarnaast restaurants, cateraars, bakkers, hotels, scholen die de nieuwe generatie chefs opleiden en universiteiten. Samen met hen onderzoeken we de volgende stappen in 3D food printing, zoals het opschalen van de technologie naar industriële toepassingen.”

VDL produceert

ByFlow is bij uitstek een ontwikkelbedrijf, zegt Hoff en houdt alle technologie rond zijn printer, de software en de hardware, in eigen hand. De productie van byFlows de Focus 3D Food Printer is wel uitbesteed, aan dat andere beroemde Brabantse familiebedrijf: VDL. “Daardoor kunnen wij ons volledig richten op ontwikkeling en verkoop.” Naar eigen inschatting is byFlow marktleider in zijn niche, maar er zijn twee concurrenten met een vergelijkbare omvang.

Eten als zeldzaam goed

De missie van byFlow is niet alleen een technische: de voedingsindustrie moet ook wennen aan de nieuwe mogelijkheden. “We dagen de food industry uit om anders te kijken naar het omgaan met eten. Eten is steeds meer een experience, een beleving, maar ook een zeldzaam goed. We zullen de processen in de branche moeten aanpassen om de komende decennia mensen te kunnen blijven voeden, daarbij weten we steeds meer over wat wel en niet goed is voor de mens.”

“Bij byFlow denken we na over de toekomst: hoe houden we het sustainable, en maken we gebruik van de kennis om 3D food printing op grote schaal in te zetten, maar toch persoonlijk te maken, bijvoorbeeld bij speciale diëten? Voor de industrie zoeken we naar oplossingen voor uitdagingen als gezondere voeding en voeding op maat met zo min mogelijk verspilling.”

Industriële toepassingen

De Focus van byFlow zou je een desktopprinter kunnen noemen, hoewel die desktop vaker een aanrecht zal zijn. De Hoffs willen zich in de toekomst meer gaan richten op het onderzoeken van industriële toepassingen, in samenwerking met producenten in de voedingsindustrie.

“We verwachten dat we samen met hen oplossingen kunnen bedenken voor personalisatie in eten, maar ook oplossingen die zouden kunnen bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. De food industry is vrij conservatief, en veranderen kost tijd. Wij gaan soms te snel, en moeten een balans vinden in voorop blijven lopen, maar onderweg wel de ‘grote jongens’ mee kunnen nemen en zelf blijven leren van de gevestigde orde.”

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl