Challenger50: Jexia vernieuwt de wereld van de softwaremodules

Jexia

Rafael en Michael Akopian leveren met Jexia cloud backend-software voor websites en apps. Angel investors staken deze zomer 4 miljoen euro in het bedrijf uit Apeldoorn. Jexia staat dit jaar in de Challenger50.

Jexia
Wat:
 Ontwikkeling van softwaremodules
Wie: Rafael Akopian (39) en Michael Akopian (44)
Sinds: November 2015
Omzet: Niet voor publicatie
Werknemers: 35
Daagt uit: De gevestigde cloud- en serverless-providers
Website: jexia.com

Jexia werd zo’n vier jaar geleden opgericht door de broers Rafael en Michael Akopian en levert cloud backend-software voor websites en apps. Programmeurs hoeven dankzij die ‘functions-as-a-service’ (FaaS) niet meer om te kijken naar – het opschalen van – standaardfuncties, zoals het toevoegen van afbeeldingen, real-time communicatie en logins. Jexia biedt daarnaast allerlei mogelijkheden om samen aan applicaties te kunnen bouwen.

“In het algemeen kun je over de software development-markt zeggen dat er nog erg veel bedrijven als potentiële klant überhaupt de stap naar de cloud moeten maken”, aldus Rafael. “Wij vertegenwoordigen de nieuwste generatie cloud-platformen, die bestaan uit serverless architectures. Serverless is een beetje een buzz word, maar houdt in dat vanuit het perspectief van developer er geen omkijken is naar het managen, aanvullen en onderhouden van servers, zowel op applicatie- als functieniveau.”

Investering

Tijdens de driedaagse conferentie Web Summit 2017 was het Jexia dat van alle aanwezige Nederlandse startups de meeste uitnodigingen van investeerders heeft gekregen, meldde de organisatie na afloop. “Het was prachtig om te zien dat onze agenda’s volgeboekt waren met afspraken waar we nog helemaal niet op gerekend hadden”, zei Rafael destijds. “Er is blijkbaar veel aandacht voor onze serverless computing-markt.”

Die interesse werd juli dit jaar geconcretiseerd. Een aantal (anonieme) business angels stak namelijk 4 miljoen euro in de startup uit Apeldoorn. De broers Akopian gaan het groeigeld gebruiken voor onder andere het ontwikkelen van geavanceerde samenwerkings-tools voor teams. Rafael: “Want kostenefficiëntie en snelheid zijn cruciaal. Aanbieders kunnen zich geen langslepende ontwikkeltrajecten meer veroorloven.”

Aantrekkelijke werkgever

Jexia is na meer dan 3 jaar ontwikkelen in juni 2019 de markt opgegaan met zijn platform. Momenteel is het in gesprek met marktcollega’s die een verlengstuk vormen van hun eigen platform, zodat zij en Jexia elkaars aanbod kunnen versterken. Akopian verwacht daar binnenkort meer nieuws over te kunnen delen. De grote uitdaging voor de Apeldoornse startup is time management en het aantrekken van de beste talenten op gebied van software development en evangelisatie.

“Je ziet daarbij wel dat we al een aantrekkelijke werkgever zijn voor developers, puur omdat we een platform bouwen dat voor hen is bedoeld”, zegt Rafael. “Onze programmeurs komen van bijna alle continenten, met uitzondering van Australië en Antarctica. Onze laatste aanwinst bij ons DevOps-team, dat gelet op wat wij bouwen voor developers een zeer interessant team is om deel uit van te maken, heeft zichzelf aangediend en komt uit Quebec.”

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!