Challenger50: Kipster wil ook eieren leggen in Frankrijk, Duitsland en de VS

Kipster

Ruud Zanders werd onlangs Challenger van het jaar met duurzame kippenboerderij Kipster. De impact van het bedrijf is nog bescheiden, geeft de ondernemer toe, maar de kans is groot dat er binnenkort ook Kipster-stallen verrijzen in Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.

Wat: verantwoorde eieren
Wie: Ruud Zanders (46), Maurits Groen (65), Olivier Wegloop (52), Styn Claessens (29)
Omzet 2018: 2,5 miljoen
Werknemers:  10
Daagt uit: ‘Voedselproducten, veehouderij, consumenten en politiek’
Website: kipster.nl

Voedselproducenten, kippenboeren, de consument en de politiek: weinig challengers dagen zoveel partijen tegelijk uit als Kipster, de kippenfarm waarmee oprichter Ruud Zanders al veel aandacht trok. De kippenboer daagt namelijk iedereen uit na te denken over duurzame voeding en de rol van dieren daarbij, door zelf een heel slim doordacht en goed voorbeeld te geven met een klimaatneutraal ei.

Zijn kippen worden gevoerd met reststromen en niet met goede grondstoffen die ook voor humane consumptie geschikt zijn. De overtreffende trap op milieugebied, dierenwelzijn én marketing, zo omschreef Trouw de disruptieve boerderij eerder.

Net zoals Vegetarische Slager-oprichter Jaap Korteweg begon Zanders begon als grootschalige (kippen)boer. Na een faillissement gooide hij het roer om en werd directeur werd bij de diervriendelijke stallen van Rondeel. Van Afrikanen kreeg hij op een goed moment de vraag waarom we in het Westen goede granen en mais aan varkens en kippen voeren en niet zelf opeten. En daarmee werd het idee voor Kipster als volgende stap geboren.

Enige in de wereld

Voor Kipster vond Zanders onder anderen Maurits Groen (oprichter van WakaWaka) en Boomerang-oprichter Olivier Wegloop (sic) als compagnons. “Momenteel zijn wij de enige in de hele wereld die op deze manier als commerciële partij legkippen houdt. We doen dat klimaatneutraal maar ook met respect voor het dier: de haantjes worden verwaard in plaats van meteen na het uitkomen van het ei vergast.”

De kippen eten onder andere restproducten van grote bakkerijen en zonnebloemschroot, ontstaan bij het eruit persen van olie. Zonnepanelen op het dak van de eerste stal in het Limbursge Oirlo leveren energie en er worden kippen gehouden die witte eieren leggen, die minder voer nodig hebben dan soortgenoten die bruine eieren leggen en daardoor duurzamer zijn.

Kipster

Lees ook: Kipster wint de Challenger50-award van 2019

Lidl

Het Kipster-ei slaat ook in het schap goed aan: Zanders heeft een meerjarige deal met onder meer Lidl, die de witte duurzame eieren in het assortiment heeft. Inmiddels is de tweede Kipsterstal voor Lidl in aanbouw, wordt er ook voor Lidl België een boerderij gebouwd en krijgt bedrijfscateraar Albron samen met de Efteling, HMS Host en Kwalitaria een eigen boerderij. Ook online supermarkt Picnic neemt Kipster-eieren af.

Afgelopen jaar ontving Kipster financiering van Rabobank om verder uit te breiden en een internationaal avontuur aan te gaan. Het bedrijf is in gesprek met afnemers in Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten.

Impact

De impact die Zanders c.s. op dit moment rechtstreeks maken is nog erg klein: “We hebben in Oirlo-Venray 24.000 kippen van de 30.000.000 legkippen in Nederland. Zonder export zouden we in Nederland 10.000.000 legkippen houden. Dat marktaandeel van 0,25 procent is dus niet veel. Nog niet...”

Zanders wil de komende jaren Kipster nationaal en internationaal uitbouwen. Dat is een flinke managementkluif. “En we moeten blijven opboksen tegen de gangbare methodes.” Nog steeds met dat dubbele doel: een winstgevend bedrijf runnen dat anderen in beweging krijgt. “Zodat we kunnen laten zien dat we met dieren in ons voedselsysteem heel anders om dienen te gaan.”

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!