Challenger50 van 2018: Bomberbot laat tienduizenden kinderen programmeren

Cristian Bello bedacht met Bomberbot een lesmethode om kinderen al spelend te leren programmeren. ‘We halen bij docenten de angst weg.’

Wat: Programmeren voor kids
Wie: Cristian Bello (28)
Daagt uit: Tynker en CodeKingdoms
Sinds: 2014
Omzet (2017): onbekend
Medewerkers: 13
Website: Bomberbot.com

Bomberbot is een van de Challenger50 van 2018

Het Nederlandse onderwijs loopt achter, hoor je weleens zeggen. Critici wijzen er in dit soort gevallen vaak op dat er nog zo weinig wordt gedaan een programmeren, oftewel: websites bouwen en online tools creëren. Digitale vaardigheden zijn de komende jaren echter hard nodig, en in andere landen is coderen al onderdeel van het basisschoolcurriculum.

Zie daar de redder in nood: de (van oorsprong Colombiaanse) Cristian Bello. Met Bomberbot biedt hij een digitale omgeving waarin kinderen van acht tot dertien jaar al gamend alles kunnen leren over de enen- en nullenwereld van het coden. Het gaat daarbij niet alleen om het bouwen van een website, maar om computational thinking skills.

Bello kreeg het idee voor een lesprogramma al toen hij als dertienjarige computerles kreeg. Hij wilde Bomberbot eerst groot maken in Colombia, maar de overheid leek niet open te staan voor het concept. Op zoek naar een nieuwe landde hij bijna vier jaar geleden in Amsterdam, “omdat Nederlanders openstaan voor iets nieuws en je er prima met Engels uit de voeten kunt", vertelde Bello eerder in het FD

Cristian Bello

Anderhalf miljoen

Het leverde Bello al vele lovende stukken op en – ook niet onbelangrijk – anderhalf miljoen euro aan externe financiering. Dat kapitaal heeft Bello hard nodig, hij neemt het immers op tegen grote concurrenten als Tynker en CodeKingdoms.

Het eerste wapenfeit is daar: Bomberbot bereikte al 130.000 kinderen in (vooral) Nederlandse en Finse scholen. Na een pilot in Suriname loopt er nu een in Hongkong. In de Lage Landen claimt de dienst nu een marktaandeel van ruim 10 procent. Techblad Wired noemde zijn bedrijf in 2017 al een van de 10 hotste startups van Amsterdam. Dat maakte de startup tegelijk tot een van de honderd meest veelbelovende startups van Europa.

Digitale educatie

“We richten ons op het elimineren van angst bij docenten, zodat ze programmeren kunnen doceren als geweldige ervaring in de klas”, vertelt Bello. Zijn ultieme plan is het vinden van alternatieve manieren om digitale educatie toch naar het klaslokaal, waar progammeren nog geen vaste plek heeft, te kunnen brengen. Met Bomberbot lijkt hij daarmee goed op weg te zijn. “Scholen hebben niet zoveel tijd om hun leerlingen deze vaardigheden bij te brengen.”

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl