Challenger50 van 2018: EAZ Wind boort grote markt aan voor bescheiden windmolen

Vier surfvrienden vertaalden hun liefde voor wind naar een nieuwe windmolen waarvan ze er al honderden verkochten. ‘Ons doel is dat elke boer zijn eigen stroom kan opwekken.’ 

EAZ Wind is een van de Challenger50 van 2018

EAZ Wind
Wat
: houten windmolens
Wie: Sjouke Ritsema, IJssebrand Ziel, Bart Claessen en Bart Duivenvoorden
Sinds: 2014
Daagt uit: grote turbinebouwers
Medewerkers: 20
Omzet: 4 miljoen euro
Website: eazwind.com

E.A.Z. staat voor ‘Enschede Aan Zee’ en is opgericht door de werktuigbouwkundigen Bart Claessen, IJssebrand Ziel en Aard Duivenvoorden en productontwerper Sjouke Ritsema, die elkaar kennen van een surfvereniging in de Twentse stad.

Zij ontwikkelden een fraaie (minder ophef veroorzakende), compacte en simpele windmolen die op en top een streekproduct is: het larikshout voor de wieken wordt gekapt in de Drentse bossen, gefreesd in Stadskanaal en daarna tot molenwieken verwerkt in Hoogezand, waar de assemblage van de molens plaatsvindt. Een laagje epoxy voorkomt dat de wieken jaarlijks geschilderd moeten worden. Een sierlijke staart houdt de molen in de wind (en scheelt dure elektronica).

Zonne- en windboeren uitgedaagd

Het doel van EAZ Wind: elke boer zijn eigen stroom laten opwekken. Zo dagen ze niet alleen makers van grote windturbines uit, maar ook de zonnepanelenboeren. De duurzame stroom uit de efficiënte en betaalbare molen wordt namelijk geleverd tegen een betere prijs dan zonnepanelen.

Jaarlijks genereert de mini-windmolen (ashoogte 15 meter) 30.000 kilowattuur, genoeg om het elektriciteitsverbruik van ongeveer tien huishoudens of een boer met 80 koeien te dekken. En dat voor 46 mille, minder dan een tractor kost. Tot nu toe verkocht het bedrijf vooral molens in Groningen, waar er inmiddels verspreid door de provincie 160 stuks staan.  

Designkeuze

De molen is volgens EAZ praktisch onderhoudsvrij en gaat zeker twintig jaar mee. Een designkeuze die daarbij helpt, is de staart van de windmolen: die zit er niet voor de leuk, maar om de wieken in de wind te houden. Bij een conventionele molen zorgt elektronica daarvoor. Die laten de mannen van EAZ liever achterwege. Hun molen sluit je overigens ook simpelweg aan op de meterkast.

Lokale funding

Inmiddels telt EAZ Wind 40 werknemers, want zijn ranke windmolen met vriendelijke uitstraling slaat in Nederland goed aan. En inmiddels zijn er ook in Duitsland en Canada tientallen van verkocht. De teller nadert de 200, bij een capaciteit van 100 molens per jaar.

Met 2 ton uit het Groninger Economisch Investeringsfonds (Groeifonds) kan het jonge bedrijf uitkijken naar nieuwe afzetmarkten en zijn productie volgend jaar verdubbelen. Zelfs zijn funding betrekt EAZ dus lokaal.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl