Bux aast op primeur met gratis beleggen

Stocks

Beurs-app Bux lanceert begin volgend jaar een nieuwe app waarmee gebruikers zonder transactiekosten beleggen. Het is een model waarmee Robinhood in de VS al een paar jaar hoge ogen gooit, maar dat pas sinds kort in Europa mogelijk is, zegt Bux-oprichter Nick Bortot.

Sprout Challenger Bux begon in 2014 met een speelse beurs-app om jongeren - op hun mobiel - vertrouwd te maken met de beurs. Die speelsheid wordt grotendeels overboord gegooid met een nieuwe app, Stocks, waarmee gebruikers vanaf begin volgend jaar zonder transactiekosten kunnen handelen, in de negen landen waar Bux al actief is. Net als Bux speelt Stocks zich volledig op af de smartphone, van het registreren tot het aan- en verkopen van aandelen.

Bux denkt een grote groep nieuwe beleggers aan te kunnen boren die, ondanks de lage rente, niet geneigd zijn om hun geld naar de beurs te brengen. De fintech moet snel zijn, ook startups zoals digitale bank Revolut en Robinhood hebben aangekondigd gratis beleggen te lanceren in Europa. Al gaat het er niet om de eerste te zijn, zegt Bux-oprichter Nick Bortot, “maar om wie het beste gepositioneerd is”.

Robinhood haalde al 4 miljoen gebruikers binnen, met een waardering van ruim 5 miljard dollar. Is dit jullie reactie op dat succes?

“Hun succes is combinatie van een paar dingen: een zeer gebruiksvriendelijke en goed ontworpen app, in combinatie met nul kosten. Dat is wat wij ook gaan doen. Het bouwen van een goede app zit in ons DNA, dat kunnen andere partijen niet zo goed nadoen.”

“In Europa lag de kostprijs, de prijs die wij betalen aan onze leveranciers, tot nu toe vrij hoog, vergeleken met de VS. Maar door nieuwe wetgeving en technologie is die prijs nu lager. Daarom kunnen we dit nu doen.”

De verdiensten zijn marginaal, dus je moet echt flinke aantallen klanten binnenhalen

“Ik denk dat er uiteindelijk wereldwijd 4 of 5 partijen overblijven. De verdiensten zijn marginaal, dus je moet echt flinke aantallen klanten binnenhalen.”

Robinhood belooft al jaren uitbreiding naar het buitenland, DeGiro kondigde al drie jaar geleden gratis variant Deziro aan. Profiteren jullie nu van hun traagheid?

“Europa is een andere markt dan de VS. Vooral voor financiële producten is dat lastig, met per land verschillende wetgeving. Waar we met Bux goed in zijn om dat op een goede, lean and mean manier in ons product te verwerken. Met onze huidige app zitten met twee miljoen gebruikers in negen landen, dus we weten hoe we het product moeten aanpassen aan verschillende landen.”

Bux, Egbert Pronk (CFO), Nick Bortot (CEO), Yorick Naeff (COO)
Bux-oprichters Egbert Pronk (CFO), Nick Bortot (CEO), Yorick Naeff (COO)

Waarom een aparte app, naast Bux?

De nieuwe app wordt volwassener

“Ons huidige app is echt gericht op kortetermijnhandel. De nieuwe app is meer gericht de middellange en lange termijn. daar hoort een andere gebruikservaring bij. Daarnaast is huidige app speels, de nieuwe wordt volwassener, zonder overigens het ‘Bux’-gevoel te verliezen.”

Gebruikers die ‘meer geavanceerde functionaliteiten’ willen, betalen een fee voor de uitvoering van hun order. Wat voor functies zijn dat zoal?

“Dat is nog even het geheim van de smid, daar wachten we mee met bekend maken tot we live gaan. Dat is ons grote competitive advantage. Daarnaast overwegen we in de toekomst aanvullende diensten, zoals een managed account, een beleggingsrekening die voor je gemanaged wordt. Of een fiscaal vriendelijke rekening.” 

Geen advertenties?

“Dan zorgt voor een onvriendelijke gebruikerservaring, denk ik. Je bent tenslotte met geld bezig. Dan ben je aandelen aan het aankopen, en dan je zie ineens een advertentie. Dat lijkt mij niet fijn.”

Robinhood raakte vorige maand in opspraak omdat orders worden weggezet bij high frequency traders. Doet Stocks dit ook?

“Dat mag niet in Europa.”

De lancering van Stocks staat gepland voor het eerste kwartaal van 2019, maar jullie kondigen het nu al aan. Welke hobbels moeten jullie nog nemen, of is deze aanloop vooral om alvast de interesse te peilen?

“Het is vooral om mensen warm te maken, en om alvast een lijst op te bouwen van geïnteresseerde gebruikers. Mensen kunnen vanaf vandaag hun gegevens achterlaten. Eerste 100.000 gebruikers krijgen een gratis aandeel, en we geven gratis aandelen wanneer je mensen aandraagt. In de tussentijd zijn we vooral hard bezig om door te bouwen. Het is niet alleen een nieuwe app, maar ook nieuwe achterkant. Dat is veel, en complex, werk.”

Het aanbod zal in eerste instantie vooral bestaan uit een selecte groep van populaire (tech)aandelen, zegt Bortot, en “niet allerlei obscure, kleine aandelen”. “Bij Binck, waar ik eerder werkte, boden we heel veel aandelen aan, maar uiteindelijk werd er door 95 procent van de gebruikers in 5 procent van de aandelen gehandeld.”

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!