Chinese groei op laagste peil sinds 2009

PEKING (ANP) - De Chinese economie is in het eerste kwartaal van het jaar op het laagste tempo gegroeid sinds 2009. Dat bleek woensdag uit cijfers van het nationale statistiekbureau.

De groei kwam in de periode januari tot en met maart uit op 7 procent, in lijn met de prognose van marktkenners. De leiders van China hebben eerder al min of meer aangegeven een lagere economische groei te tolereren om daarmee corruptie, vervuiling en andere risico's in te perken. Voor andere beleidsmakers is het groeicijfer juist een steuntje in de rug om de economie mogelijk meer te gaan stimuleren.

Verder bleek de staalproductie in het eerste kwartaal te zijn gekrompen, de eerste afname in een periode van 20 jaar en volgens kenners een signaal van een afnemende bouwproductie en dalende export. Uit andere data bleek dat de industriële productie in maart met 5,6 procent groeide, waar economen rekenden op 7 procent. De detailhandelsverkopen dikten met 10,2 procent aan, waar men rekening hield met 10,9 procent.

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!