Consolidatieslag poetsplatforms; Zeecontainer wordt starterswoning

Ondernemersnieuws van maandag 6 juli (de komende weken als iets verkorte zomereditie): Helpling neemt concurrent over, regiokapitaal is voor happy few en zeecontainer wordt zelfvoorzienende starterswoning

1. Poetsplatforms strijden om marktaandeel

Onder sites die schoonmakers op afroep leveren is het momenteel een kwestie van landjepik. Helpling, dat wordt gesteund met kapitaal van onder meer Rocket Internet, speelt dat spel nu door - voor naar verluidt 32 miljoen euro - concurrent Hassle.com over te nemen, een poetsplatform dat in Groot-Brittannië en Ierland al sinds 2012 aan de weg timmert. Bij Helpling gaat de groei met typische Rocket-snelheid; sinds de start een jaar geleden plantte de startup zijn vlag in 12 landen. Die groeidrang is mede ingegeven door wat er in de VS gebeurt, en waar marktleiders Handy en Homejoy een fusie zouden overwegen.

2. Regiokapitaal is voor happy few

De regionale ontwikkelingsmaatschappijen die jaarlijks miljoenen investeren in groeibedrijven in hun regio zijn niet tevreden met de kwaliteit van de bedrijfsplannen die ze onder ogen krijgen. Dat concludeert het Financieele Dagblad op basis van de jaarverslagen van vijf van de grootste regionale investeringsclubs. Zo wees Oost NV (Gelderland en Overijssel) vorig jaar maar liefst 91,7 procent van de 685 aanvragen af. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij wees zelfs 97 procent van de ondernemers de deur. Een ondernemer als Nico Nijenhuis van Clear Flight Solutions denkt er het zijne over: ‘Ontwikkelingsmaatschappijen willen en durven geen risico’s te nemen.’

3. Crowdfunding ruim verdubbeld

49 miljoen euro, zoveel is er in de eerste zes maanden van dit jaar verzameld met crowdfunding, blijkt uit cijfers van crowdfundingexperts Douw&Koren. En dat betekent een ruime verdubbeling ten opzichte van de eerste helft van 2014, toen er nog maar 23 miljoen euro in gecrowdfunde projecten werd gestoken. Tijdens het afgelopen halfjaar werden ongeveer vijftienhonderd projecten en bedrijven succesvol gefinancierd via een van de ongeveer honderd crowdfundplatforms die Nederland nu telt.

4. Minder bedrijven failliet

In de eerste helft van dit jaar zijn er 26 procent minder bedrijven failliet gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier.nl. Vergeleken met 2013, toen het aantal faillissementen een historisch dieptepunt beleefde, gaat het zelfs om een daling van 42 procent. In absolute zin is het echter nog lang geen koek en ei: In 2007 gingen er in de eerste helft van het jaar bijna de helft minder bedrijven en instellingen over de kop.

5. En dan dit: Zeecontainer wordt starterswoning

Wonen zonder gas-, water- of elektriciteitsaansluiting? De Nederlandse startup Sustainer Homes maakt het mogelijk, en heeft gelijk Eneco gestrikt als klant voor zijn eerste omgebouwde container. Het 33 vierkante meter grote optrekje is onder meer voorzien van zonnepanelen, regenwateropvang, een batterij voor energieopslag en een warmtepomp. Na een eerste proeffase als vakantiewoningen wil Sustainer Homes aan de slag in de startersmarkt, als oplossing voor het woningtekort. Want: “In de Randstad is het heel moeilijk om aan een woning te komen.”

Sprout zomerquote:

Tot zover de Sprout update van maandag 6 juli. Tot morgen! Mis je iets of wil je gewoon reageren? Doe het hieronder of op Twitter of Facebook.

Nieuws inhalen? Lees de update van vrijdag

Word lid van het snelgroeiende ondernemersnetwerk van Sprout

Want Sprout members krijgen naast het dagelijkse ondernemersnieuws en -inspiratie:

✓ 6 x per jaar Sprout Magazine digitaal én in de bus
✓ 10 x per jaar inspirerende evenementen en visits aan bekende ondernemers
✓ Een uitgebreid profiel op Sprout.nl
✓ Exclusieve aanbiedingen en kortingen voor ondernemers
✓ Toegang tot onmisbare ondernemerskennis in de how-to database met onderwerpen als sales, marketing, belasting en personeelszaken. 

Dus meld je nu aan voor slechts 8,25 per maand! 

Redacteur Sprout (online). Email: maarten@sprout.nl