De coronacrisis telt in de VS meer werklozen dan de gehele Nederlandse bevolking

corona usa

Terwijl wij in Nederland het er nog relatief goed vanaf brengen met onze fte-bestanden (afkloppen!), maken ze er in de VS één grote puinzooi van. Laat je inspireren door hoe het vooral níet moet.

Regelt de Nederlandse overheid financiële steun aan bedrijven om hun medewerkers te kunnen blijven betalen, in de VS is de coronasteun tijdens de lockdown, laten we zeggen, net wat anders opgezet. Bedrijven krijgen ook steun, maar hoeven medewerkers niet aan te houden. Er gaat een summiere hoeveelheid ‘gratis geld’ naar de burger zelf.

22 miljoen werklozen

Je zou het met enige Fortuynse spot de puinhopen van Trump kunnen noemen. Trump had alle benodigde informatie, maar bagatelliseerde de boel maandenlang en dat heeft zijn effect. Tot dusver hebben wel 22 miljoen Amerikanen een uitkering moeten aanvragen. Dit zijn meer mensen dan de gehele bevolking van Nederland.

Een dure grap dus, al helemaal voor een land met een torenhoge en immer groeiende staatsschuld. Bovendien is dit alleen nog maar het aantal ex-werknemers dat gerechtigd is een uitkering aan te vragen. Het werkelijke aantal corona-werklozen moet dus nog veel hoger liggen.

The Great Lockdown

De coronacrisis, die men internationaal nu al The Great Lockdown noemt, heeft in de VS een dramatischer effect op de arbeidsmarkt dan welke crisis uit het verleden dan ook. In 2009, tijdens de bankencrisis, verloren bijvoorbeeld ‘slechts’ 2,6 miljoen mensen hun baan.

Maar goed, als de lockdown ervoor zou zorgen dat het griepvirus in de VS goed tegen zou worden gehouden, zou het de moeite waard zijn. Met ruim 40.000 coronadoden heeft Amerika er echter het meeste ter wereld. 

In onderstaande infographic proberen de tabellenfanatici van Visual Capitalist er nog maar eens chocola van te maken. Het incapabele leiderschap van de Republikeinen is voor de Amerikaanse economie natuurlijk een regelrechte ramp, maar de coronacrisis levert wél bijzondere tabellen op.

corona

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!