De economie stort in, waarom gaat het dan tóch goed op de beurs?

Onze economie is afgelopen kwartaal met wel 8,5 procent gedaald. ‘Catastrofaal’, vindt het CBS. Op de beurs gaat het de laatste maanden echter puik. Hoe kan dit?

Een simpele, maar eigenlijk best goede vraag: hoe kan het dat het consumentenvertrouwen vanwege de coronacrisis extreem laag is, terwijl de aandelenmarkt alweer in de lift zit?

Het Damrak en het Amerikaanse Wall Street lijken immers mijlenver verwijderd te zijn van de reële economie. Ter illustratie: vandaag werd bekend dat onze economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 8,5 procent is gedaald. De – papieren – Volkskrant kopte op de voorpagina: ‘ontslaggolf nauwelijke te stoppen’ en het cet consumentenvertrouwen zit nog steeds diep in de min. Toch is de koers van de AEX sinds het dieptepunt van de crisis in maart alweer met ruim 150 punten gestegen.

Disbalans

Hoe deze disbalans tussen het consumentenvertrouwen uit de reële economie en de stijgende koersen binnen de aandelenmarkt zich verhoudt, visualiseert zakenblog Visual Capitalist mooi in een recent verschenen infographic. Hierin gaan de makers in op de S&P 500, de belangrijkste aandelenbeurs van de Verenigde Staten. De analyse is heel aardig te vertalen naar de Nederlandse situatie.

Deels worden de goede prestaties op de beurs verklaard door de grote vraag naar techproducten, maar ook het overheidsingrijpen van de administratie-Trump doet de S&P 500 goed. De goede resultaten op de beurs komen echter maar ten goede aan een minuscuul deel van de Amerikanen. Verreweg de meeste inwoners van de VS hebben geen aandelen, niet zelden omdat het ze hiervoor ontbreekt aan financiële middelen. Velen van hen hebben wél hun baan verloren, waardoor hun vertrouwen als consument is gedaald.

Aangezien president Trump er niet in slaagt het coronavirus en de economie in zijn land onder controle te houden, is het interessant om de S&P 500 in de gaten te houden. Hoelang nog voordat de bubbel barst en de aandelenmarkt de reële economie achterna gaat?

stock

Foto: Roberto Júnior / Unsplash.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!