Dit zijn de 6 nieuwe coronamaatregelen van de overheid voor ondernemers

corona

De overheid heeft vrijdag zes nieuwe belastingmaatregelen aangekondigd om ondernemers en zelfstandigen tijdens de coronacrisis een steuntje in de rug te geven. Dit zijn ze.

De maatregelen, die ondernemers en zelfstandigen 4 miljard euro zullen sparen, gaan volgens de overheid zo snel mogelijk in. Het gaat om de volgende regelingen:

1. Verlaging gebruikelijk loon bij omzetdaling

Ondernemers die met een omzetdaling te maken krijgen, mogen tijdelijk van een lager loon uitgaan. Er zijn veel ondernemers die zelf meewerken in de vennootschap waarin zij een zogenaamd aanmerkelijk belang hebben. Zij moeten loonheffingen betalen over een loon dat passend is bij de arbeid die ze verrichten. Ook als de onderneming minder of geen omzet behaalt, moet deze belasting nog steeds worden betaald.

Omdat er door de coronacrisis veel omzetverlies is, wordt mogelijk gemaakt dat deze ondernemers tijdelijk van een lager loon mogen uitgaan, in verhouding tot de omzetdaling van het bedrijf. De vormgeving hiervan zal vergelijkbaar zijn met eenzelfde regeling als die tijdens de kredietcrisis en 2009 is getroffen. Dit betekent een voordeel van 6.200 euro voor een gemiddelde ondernemer. Naar verwachting zullen rond de 135.000 ondernemers hiervan gebruik maken.

2. Voor zzp’ers: versoepeling urencriterium

Het urencriterium voor zzp’ers om gebruik te kunnen maken van de zelfstandigenaftrek wordt versoepeld. Om te voorkomen dat zzp’ers het recht op de zelfstandigenaftrek verliezen (minimaal 1225 uur werk per jaar) zal de Belastingdienst er van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 van uitgaan dat deze ondernemers ten minste 24 uren per week aan de onderneming hebben besteed, ook als ze die uren niet daadwerkelijk hebben besteed.

Voor ondernemers die sterk seizoensafhankelijk werken, zoals in de horeca of festivalbranche, wordt ook geregeld dat ze onder de versoepeling vallen. Gemiddeld gaat dit om een voordeel van 1.800 euro. Circa 40.000 ondernemers hebben profijt van deze maatregel.

3. Verhoging werkkostenregeling

Er komt een verhoging van de vrije ruimte die werkgevers hebben om onbelaste vergoedingen te geven, via de werkkostenregeling. De vrije ruimte wordt eenmalig verhoogd van 1,7% naar 3% voor de eerste € 400.000 van de loonsom per werkgever. Werkgevers die daar ruimte voor hebben kunnen hun werknemers zo extra tegemoet te komen, bijvoorbeeld door het verstrekken van een bloemetje of een cadeaubon. Ook ontstaat er meer ruimte om thuiswerk te vergoeden. Dit kan volgens het kabinet ook ‘een boost’ geven aan sectoren die sterk getroffen zijn door de crisis.

4. Fiscale coronareserve in de vennootschapsbelasting

Er komt een fiscale coronareserve voor de vennootschapsbelasting. Om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk geld bij bedrijven blijft, wordt het mogelijk om verliezen die bedrijven die belastingplichtig zijn voor de vennootschapsbelasting dit jaar verwachten te lijden, alvast in aanmerking nemen bij het bepalen van de winst van 2019.

Normaal kan dit ‘verrekenen’ pas plaatsvinden bij het doen van de aangifte vennootschapsbelasting 2020, wat niet eerder dan begin 2021 of later zal zijn. Het kabinet vindt het onwenselijk als bedrijven zo lang moeten wachten op die mogelijkheid. Daarom zal het kabinet het voor deze bedrijven mogelijk maken om voor de vennootschapsbelasting het verwachte verlies voor het jaar 2020 door de coronacrisis als fiscale coronareserve ten laste van de winst van het jaar 2019 te brengen.

Hierbij geldt dat deze coronareserve niet hoger mag zijn dan de winst van 2019. Gemiddeld ontvangt een BV daardoor 25.000 euro al in 2020 in plaats van in 2021. Naar verwachting hebben circa 125.000 bedrijven profijt van deze maatregel.

5. Wet excessief lenen bij eigen vennootschap

De ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ om belastingtechnische belastinguitstel door directeur-grootaandeelhouders te ontmoedigen, wordt uitgesteld.

6. Betaalpauze voor hypotheekverplichtingen

Tot slot komt er een betaalpauze voor hypotheekverplichtingen.

Alle specifieke details over de regelingen kun je lezen op de website van de Rijksoverheid

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!