Liveblog coronavirus: Corendon stelt hotelkamers gratis beschikbaar voor zorgmedewerkers

Corendon Village Hotel

Het laatste nieuws over de coronacrisis.

Corendon stelt hotelkamers gratis beschikbaar voor zorgmedewerkers | 10:30 uur

Ondernemer Atilay Uslu van Corendon stelt hotelkamers in zijn Corendon Village Hotel nabij Schiphol gratis ter beschikking aan zorgmedewerkers. Zo kunnen verpleegkundigen en artsen voorkomen dat ze inwonende familieleden besmetten. Corendon Village is met 680 kamers de grootste van de Benelux, maar door de Corona-maatregelen is het gehele hotel nu vrijwel leeg. Uslu reageerde direct enthousiast op het verzoek vanuit  de directie: “Dat moeten we doen. We hebben appartementen die toch leeg zijn, dus zorg dat ze hier kunnen slapen."


VRIJDAG 9 APRIL

Huurders en winkeliers beklinken huurdeal | 23:05 uur

Brancheverenigingen uit de retail en vastgoedsector hebben richtlijnen opgesteld over de hulp aan winkels die in problemen zijn gekomen door de coronacrisis. In het ‘Steunakkoord voor de Nederlandse retailsector’ is vrijdag afgesproken dat winkeliers die tussen april en juni meer dan 25 omzet verliezen, drie maanden uitstel krijgen van tenminste 50 procent van de huur.

Branchevereniging voor winkeliers Inretail is tevreden, laat voorzitter Jan Meerman weten. “Ik ben blij dat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid hebben genomen in dit lastige vraagstuk. Het is mooi om vast te kunnen stellen dat het private partijen lukte tot dit steunakkoord te komen zonder ingrijpen van de overheid. Het besef is er bij iedereen ook dat we nog nauwelijks kunnen inschatten hoe de komende maanden zich gaan ontwikkelen. De afspraak is dat we maatregelen kunnen verlengen als de periode van omzetverlies langer aanhoudt. Nu betekenen deze afspraken een flinke verlichting in de liquiditeit die heel veel retailers keihard nodig hebben om deze periode te overleven”. 

In de deal staat ook dat winkeliers niet meer eenzijdig de huur kunnen stopzetten. De afgelopen tijd gebeurde dat wel, vooral door grote ketens zoals Ici Paris XL en HEMA. “Er is door vele partijen water bij de wijn gedaan”, zegt een onderhandelaar Jeroen Lokerse van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield tegen het Parool.

Minister Wiebes en staatssecretaris Keijzer zijn blij met het akkoord. "De vastgoed- en retailsector hebben elkaar in deze barre tijden weten te vinden. Dit is een mooie eerste stap, en een voorbeeld voor andere sectoren. Op deze manier kunnen onze ondernemers zo veel mogelijk blijven ondernemen in de 1,5-metersamenleving waar we nu in zitten."

Ook banken waren betrokken bij de deal. Zij geven financiële ruimte voor het plan door voor een periode van zes maanden uitstel van aflossing te verschaffen aan verhuurders, en “maatwerkafspraken” beloven voor grotere financieringen.

Het akkoord is niet bindend, laat het ministerie van Economische Zaken weten. Over een eventuele kwijtschelding van betalingsverplichtingen moeten nog nadere afspraken worden gemaakt.

UWV keerde al 1,3 miljard crisissteun uit | 22:00 uur

Het UWV heeft tot nu toe 1,3 miljard euro overgemaakt aan werkgevers als tegemoetkoming in de loonkosten. SInds maandag kunnen bedrijven die te maken hebben met omzetverlies door de coronacrisis daarvoor een aanvraag indienen. Het grootste deel van het geld (1,1 miljard euro) zal in verband met Pasen na het weekend op de rekening van ondernemers staan.

De eerste 230 miljoen euro werd eerder deze week al overgemaakt aan 9000 bedrijven. Het UWV betaalt in eerste instantie een voorschot van 80 procent, te betalen in drie termijnen. Bij de betalingen tot nu toe ging het om de eerste termijn van het voorschot. Tot nu toe deden 79.000 bedrijven een beroep op de NOW-regeling, 66.000 aanvragen zijn inmiddels verwerkt.

Een belangrijke voorwaarde voor de NOW-regeling is dat er gedurende de subsidieperiode geen mensen ontslagen mogen worden vanwege bedrijfseconomische redenen. Alleen salarissen tot 9538 euro per maand worden gecompenseerd.

KvK-loket verwerkt 30.500 telefoontjes | 21:45 uur

Het coronaloket van de KvK is sinds 12 maart 30.500 keer gebeld. 46 procent van de bellers is een zzp'er, 33 procent is mkb’er. De meestgelde vraag is hoe je in aanmerking komt voor de tegemoetkoming van 4000 euro.

Zo snel verspreidt het coronavirus zich door een winkel | 15:47 uur

Onderzoekers in Finland hebben een computeranimatie gemaakt die laat zien hoe snel het coronavirus zich na een hoest verspreidt in een winkel. Het computermodel laat zien dat het virus langer in de lucht blijft hangen dan eerder werd gedacht, zeggen de wetenschappers. 

Zalando wil 350 miljoen besparen | 15:42 uur

Webwinkel Zalando wil 350 miljoen euro aan kosten besparen om de coronacrisis door te komen. Door te snijden in onder meer marketing en overhead hoopt het Duitse bedrijf een ontslagronde te voorkomen. De onlineretailer rekent voor het eerste kwartaal op aanzienlijk mindere prestaties. De bedrijfsleiding levert ondertussen 25 procent van haar salaris in, managers in de laag daaronder staan 15 procent af. Geplande loonsverhogingen worden uitgesteld tot januari 2021. 

Zalando houdt vertrouwen in de toekomst, zegt het bedrijf tegen het Belgische krant Het Nieuwsblad. “De huidige situatie zal de verschuiving van offline naar online bespoedigen.” Zalando heeft ook een verkoopplatform voor fysieke retailers. Om die 1500 aangesloten winkeliers in Nederland en Duitsland te helpen betalen vanaf 1 april tot 31 mei geen commissie over hun omzet.

Ruim een derde minder pintransacties, online transacties +25 procent | 14:45 uur

Consumenten rekenen sinds de eerste coronamaatregelen werden afgekondigd ruim een derde minder met hun pinpas af, meldt ING. De afgelopen week lag het aantal pintransacties 35 procent lager dan in dezelfde week een jaar eerder. Vanaf 15 maart liet het totaal aantal pintransacties een duidelijk dalende trend zien, maar de laatste dagen stabiliseert de daling.

In onlinewinkels zijn consumenten juist veel vaker te vinden dan voor de coronacrisis. Het aantal betalingen aan webshops steeg de afgelopen paar weken met 25 procent ten opzichte van een jaar geleden.

Webwinkels komen om in de bestellingen, lanceren uitlegcampagne | 14:09 uur

De e-commercesector lanceert vandaag een televisiecampagne om uit te leggen dat webwinkels en vervoerders het extreem druk hebben vanwege de coronacrisis. Ook vanwege hygiënemaatregelen bij webwinkels, distributiecentra en vervoerders verloopt het online winkelen “niet in alle gevallen zoals je gewend bent”, stelt de campagne met een verwijzing naar pakketjes die door de drukte later arriveren.

“Je kunt het vanachter je laptop natuurlijk niet zien, maar door deze groei bezorgen we momenteel ruim 1,5 miljoen pakketjes per dag! Daarom vragen we om je begrip met dit spotje.” De Ster, de reclame-afdeling van de publieke omroep, stelt gratis reclamezendtijd beschikbaar voor de campagne.

Tankhouders zien omzet verdampen | 08:36 uur

De omzet van pomphouders is door de coronacrisis met ruim 50 pocent gedaald, berekende MultiTankcard, een aanbieder van tankpassen en mobiliteitskaarten. De omzetdaling wordt nog verder aangewakkerd door de handelsoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland, die ervoor zorgt dat de olieprijzen wereldwijd flink zijn gezakt. Daardoor daalden benzineprijs in Nederland vorige maand met zo’n 15 procent.

In de week dat het kabinet opriep tot thuiswerken daalde het aantal pomptransacties met gemiddeld 40 procent. De omzet van pomphouders staat al langer onder druk, stelt MultiTankcard. “Met de opkomst van het elektrisch rijden is de afgelopen jaren de vraag naar brandstof licht afgenomen. Strengere regels rond de verkoop van tabak lieten ook de omzet van winkels bij bemande pompen dalen. Door de coronacrisis komt deze trend – tijdelijk – in een stroomversnelling.”

Bemande pompen moesten hun horecagedeelte sluiten vanwege RIVM-richtlijnen, al kan voorverpakt eten en drinken nog gewoon worden verkocht. Maar er worden creatieve oplossingen bedacht. Sommige pomphouders langs de snelweg plaatsen hun klaargemaakte broodjes bal nu in het koelvak, zodat truckers ze mee kunnen nemen en buiten opeten. Anderen startten een bezorgservice van warme maaltijden tot in de cabine. Truckers kunnen die telefonisch bestellen vanaf de parkeerplaats. 

Auping pivot naar mondkapjes | 07:13

Voor het einde van deze maand moeten er in Nederland wekelijks miljoenen professionele mondkapjes van de band rollen, bericht Trouw. De komende weken worden minstens vier productielijnen voor hoogwaardige mondneusmaskers uit de grond gestampt, twee bij filterproducent Afpro in Alkmaar en twee bij beddenfabrikant Auping in Deventer. Auping (video) wil niet verdienen op de kapjes. "We maken alle kosten inzichtelijk voor de overheid. Winst is niet aan de orde", zegt ceo Jan-Joost Bosman in het NOS Radio 1 Journaal. Auping is gedeeltelijk stilgevallen door de crisis. "Met de productie van de kapjes, kunnen we onze medewerkers aan het werk zetten en komen we door deze tijd heen."


DONDERDAG 9 APRIL

Luister naar de nieuwe podcast Re:set, met Patrick de Zeeuw (Startupbootcamp) | 15:51 uur 

In Re:set spreken we met ondernemers over het runnen van een bedrijf in uitdagende tijden. In deze aflevering hoor je Startupbootcamp-oprichter Patrick de Zeeuw over onder meer 0nline vergaderen, grip op je cashflow en plannen maken voor de toekomst:

Aantal aantal faillissementen stijgt | 15:45 uur

In de eerste week van april (30 maart tot en met 3 april) zijn 69 bedrijven failliet verklaard (exclusief eenmanszaken). Dat zijn er 25 meer dan in de week daarvoor (23 tot en met 27 maart), meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS geeft vanwege de coronacrisis een wekelijkse update van het aantal uitgesproken faillissementen.

Van alle bedrijfstakken had de horeca het grootste aantal faillissementen (15). Dat is veruit het hoogste aantal faillissementen per week in deze branche tot nu toe in 2020. In alle overige branches is ondanks de coronacrisis nog geen trendbreuk te zien. Tijdens de eerste 14 weken van dit jaar werden in totaal 836 bedrijven failliet verklaard, 8 minder dan in dezelfde periode van 2019.

The Next Web-oprichter Patrick de Laive over het redden van startups | 15:30 uur

YoungCapital valt buiten NOW-boot, pleit voor andere opzet | 13:42 uur

De NOW-regeling moet worden aangepast voor uitzendkrachten: niet de omzet van het uitzendbureau dat ze ter beschikking stelt, maar de omzetdip bij de opdrachtgever zou uitgangspunt moeten zijn. Daarvoor pleitte Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital, donderdag in een webinar van MT/Sprout.

YoungCapital groeide tot voor kort hard en kan daardoor geen 20 procent lagere omzet aantonen, een voorwaarde voor de loonsteun van de NOW. Randstad komt daar wel voor in aanmerking. Bij KLM worden de flexkrachten van Randstad daardoor gecompenseerd, maar YoungCapital kan niets doen voor zijn kandidaten. “We nemen al heel veel kosten voor onze rekening als groeibedrijf. Dan willen we wel graag fair play hebben”, aldus Kooistra, die zegt ‘volop in de lobby te zijn’ met haar voorstel.

Omzet zegt niks over wat je als bedrijf overhoudt, schijft medeoprichter Bram Bosveld op de website van YoungCapital. “Zoals bij alle uitzendbureaus, bestaat de omzet voor het grootste deel uit de loonkosten van de uitzendkrachten en zijn de marges klein. Wij hebben er daarnaast voor gekozen de marge die we overhouden zoveel mogelijk te investeren in het aannemen van extra personeel, omdat wij groei verwachtten. Als de groei vervolgens door corona omslaat in krimp, daalt de marge dus vele malen sneller dan de omzet, omdat je kosten gelijk blijven.”

Volgens Bosveld resteert YoungCapital niks anders dan uitzendkrachten voor wie het werk stopt, naar huis te sturen of helpen aan ander werk bij een andere opdrachtgever. Bosveld: “En daarmee ontstaan verschillen op de werkvloer. Want het gebeurt vaak dat bedrijven met meerdere uitzendpartijen samenwerken.”  

“Onze minister (Koolmees. red.), de voorvechter van ‘gelijk werk, gelijk loon’, creëert met de NOW-regeling ongelijkheid onder uitzendkrachten. Helaas is het ons en onze branchevereniging (ABU) (nog) niet gelukt om hier een goede oplossing voor te vinden.”

Door de omzetdaling van de opdrachtgever als uitgangspunt te nemen, in plaats van de uitzendorganisatie, wordt niet alleen het probleem van ongelijkheid opgelost, zegt Bosveld. Het voorkomt volgens hem ook misbruik. “Want op deze manier ontstaat voor uitzendbureaus een perverse prikkel om die 20% verlies te halen. Als jij maar 18% omzetverlies verwacht en je stopt met een paar grote klanten, dan krijg je steun, terwijl je daarmee je eigen uitzendkrachten in de kou laat staan, omdat je hen hun werk afneemt.”

‘Laat Google en Apple corona-apps maken, niet overheid’ | 11:27 uur

Niet de Nederlandse overheid, maar Google en Apple moeten apps maken in de strijd tegen het coronavirus. Dat betogen Jelle Prins (Uber) en ondernemer en investeerder Jasper Hauser in een opiniestuk op Medium

Die grote techbedrijven kunnen ervoor zorgen dat een grotere groep mensen hun locatie deelt, is hun inschatting. Apps van Google en Apple zouden open source moeten zijn, vinden Prins en Hauser.

Verkoop van online seksspeeltjesimperium EDC piekt tijdens coronacrisis | 10:59 uur

Het massale thuisblijven zorgt voor een piek in de verkoop van seksspeeltjes, meldt EDC Retail, het moederbedrijf van EasyToys en Pabo.nl. Hoe meer tijd verstrijkt, hoe meer verkopen en hoe harder de omzet stijgt, zegt eigenaar Eric Idema in een persbericht. “Elke dag komen nu 1800 tot 2000 extra bestellingen binnen. Normaal gesproken zien we in maart en april dalende bestedingen. Nu zien we een omzetgroei van gemiddeld 94 procent. Op één dag was het zelfs 162 procent. We zijn momenteel keihard bezig om alle orders te verwerken. Hiervoor wordt er 24/7 door drie ploegen non-stop gewerkt in ons magazijn in Veendam.”

EDC Retail ziet vooral de verkoop van glijmiddelen en condooms toenemen.  De verkoop van levensechte sekspoppen – van meer dan de 1000 euro per stuk – gaat “hard”, meldt het bedrijf, zonder exacte cijfers te noemen. In februari dreigde nog een tekort aan seksspeeltjes, toen de productie in China door corona grotendeels stilviel. Maar EDC merkt dat de bedrijvigheid in China weer op gang is gekomen. Het bedrijf uit Veendam verkocht in 2019 in totaal voor 33,4 miljoen euro aan seksspeeltjes, 53 procent meer vergeleken met het jaar ervoor. Klanten besteden gemiddeld zestig euro bij de online erotiekgigant. Het aantal medewerkers groeide van 160 naar 200 mensen.

EDC voelt de coronacrisis wel in zijn groothandelstak, zegt Idema in een reactie aan Sprout. “De seksshops in Amsterdam draaien bijvoorbeeld voor een belangrijk deel op toerisme, die hebben het echt zwaar. Met die ondernemers blijven we in gesprek en we vragen hun hoe we kunnen helpen om weer op te starten. Er staan bij deze winkels de nodige bedragen open, daar moeten we nu niet te veel over zeuren. Daarnaast zijn er ondernemers die ‘online’ wilden gaan, daar kunnen we hen bij adviseren. Je kan er beter over meedenken, dan bang zijn. Kennis delen is macht, zeg ik altijd.” 

Ook familiebedrijf in zwaar weer, maar trouw aan personeel | 09:33 uur

Nederlandse familiebedrijven verwachten in april een omzetverlies gemiddeld 40 procent vergeleken met april 2019, melden adviesbureau RSM en Nyenrode Business Universiteit op basis van een steekproef onder 50 directeuren van familiebedrijven. Over heel 2020 verwacht 22 procent van de vorig jaar winstgevende familiebedrijven nu al geen winst of zelfs verlies te maken. 

Bijna 60 pocent  van de familiebedrijven verwacht geen krimp van het aantal werknemers vergeleken met dezelfde periode in 2019. Wel worden bij 36 procent van de familiebedrijven tijdelijke contracten de komende tijd niet verlengd. Al met al verwachten familiebedrijven dat de werkgelegenheid dit kwartaal met 8,2 procent lager ligt dan in het tweede kwartaal van 2019.

Familiebedrijven blijken trouw te zijn aan hun personeel. Voor bijna twee derde van de familiebedrijven (64 procent) is het behouden van werkgelegenheid tijdens de coronacrisis zelfs het belangrijkste doel van het bedrijf. Eigenaren van familiebedrijven zien eerder af van uitbetaling van de dividend (92 procent) of teren liever in op eigen vermogen (64 procent) dan dat zij personeel zullen ontslaan.

80.000 bedrijven melden zich bij 4000 euro-loket | 08:46 uur

Sinds 27 maart hebben zich tussen de 70.000 en 80.000 bedrijven gemeld bij het corona-noodloket voor 4000 euro steun, liet staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken donderdagavond weten in de talkshow Op1. Inmiddels is er 58 miljoen euro uitgekeerd. De 4000 euro is een gift zodat ondernemers die rechtstreeks geraakt worden door de coronacrisis hun vaste lasten kunnen betalen. Keijzer benadrukte dat het corona-noodloket onderdeel uitmaakt van een veel groter pakket aan maatregelen.

Thuisbezorgd ‘nauwelijks geraakt’ | 08:24 uur

Takeway, het moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd, heeft niet veel last van de coronacrisis, meldt oprichter en ceo Jitse Groen in een update over zijn eerste kwartaal. "We zijn een van de weinige en bevoorrechte bedrijven die nauwelijks geraakt worden door de crisis". In maart was er wel een dip in het aantal bestellingen. Veel restaurants sloten de deuren en vanuit kantoren werden er minder lunches en maaltijden besteld. Daarnaast werd het bedrijf geraakt door DDoS-aanvallen, waardoor honderdduizenden bestellingen niet doorkwamen.

Maar die dip lijkt vooralsnog tijdelijk. "Ondanks een enorme verschuiving in het gedrag van klanten en de samenstelling van de aangesloten restaurants, blijft onze bedrijfsvoering erg sterk en veerkrachtig." Uiteindelijk was er in Nederland 11 procent groei van de orderomzet vergeleken met Q1 2019, in Duitsland ging het mede dankzij een overname om 126 procent.

Kritiek Amerikaanse overheid op dure beademingsapparaten Philips | 08:23 uur 

Philips levert de Amerikaanse overheid 43.000 beademingsapparaten in een megadeal van 650 miljoen dollar. Onderzoeksplatform Propublica rekende uit dat dat neerkomt op 15.000 dollar per stuk, terwijl Philips Respironics volgens een eerder gesloten contract beademers zou leveren voor 3.280 dollar per stuk. Dat contract betreft 10.000 apparaten die zijn ontwikkeld voor de ‘strategische voorraad’ van de VS, Philips kreeg er in 2014 een ontwikkelsubsidie van bijna 14 miljoen dollar voor.

Ze komen eind deze zomer, maar het Nederlandse bedrijf levert nu eerst een model dat vier keer zoveel kost. “Dit soort profiteren is niet alleen onverantwoordelijk tegenover belastingbetalers maar ook bijzonder kwetsend nu zoveel mensen zonder werk zitten”, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid.

KLM vervoert 54 procent minder passagiers | 08:20 uur

KLM heeft vorige maand 54 procent minder passagiers vervoerd in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Door de coronavius wordt een groot deel van de vloot aan de grond gehouden. De luchtvaartmaatschappij bediende in maart 1,2 miljoen passagiers tegenover 2,7 miljoen in maart 2019. De passagiersafname was het sterkst op bestemmingen in Azië (-61,3 procent) en in Europa en Noord-Afrika (-57,4 procent). KLM verwacht de komende maanden 90 procent minder vluchten.

“De wereldwijde coronacrisis raakt de KLM-groep keihard’, zegt KLM-ceo Pieter Elbers.. “Met 30.000 mensen, 700 vluchten per dag, een prachtig geoliede operatie ten behoeve van onze klanten, hebben we nu in heel korte tijd vrijwel alles – letterlijk - moeten parkeren.” Het is volgens Elbers nog onduidelijk wanneer “het wereldwijde KLM-netwerk weer terug zal zijn op zijn oorspronkelijke omvang”.


DONDERDAG 8 APRIL

‘Eén op de vijf Nederlandse bedrijven heeft het zwaar’ | 16:04 uur

Eén op de vijf Nederlandse bedrijven (622.780 bedrijven) heeft zwaar te lijden onder de coronacrisis, stelt bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Van alle bedrijven die in februari 2020 nog te boek stonden als financieel gezond, verkeert nu 16,5 procent in moeilijkheden. “De schade aan het bedrijfsleven is fors en de cijfers stemmen dan ook triest”, zegt Mandy Stevens van Graydon Nederland. “Wij zijn niet gewend om dit soort cijfers te moeten publiceren.”

Door de sluitingen in de horeca wordt die branche momenteel het hardst geraakt. Ook de Transport & Logistieksector heeft het zwaar, daar wordt 39 procent van de bedrijven flink getroffen. Veel impact is er daarnaast in de Cultuur, sport en recreatiesector (38%) en de Overige dienstverlening (37%), waaronder bijvoorbeeld kappers en schoonheidssalons. Er zijn ook sectoren waar de maatregelen vooralsnog een minder grote impact lijken te hebben, zoals de Winning van Delfstoffen, Landbouw en Visserij en (semi-)Overheid.

Contactloos afleveren, doggy style | 15:17 uur

Een wijnhandel in de Amerikaanse staat Maryland zet een hond in om klanten, die in hun auto kunnen blijven zitten, ‘contactloos’ bestellingen te overhandigen. De hondenbaan (deze soortgenoot doet boodschappen) lijkt geen al te zwaar bestaan: de 11-jarige ‘Soda Pup’ tilt maximaal twee flessen per keer, en krijgt voldoende pauzes. Well doneStone House Urban Winery.

Strandtenten in het ‘NOW’ | 14:30

Badplaatsen en strandexploitanten roepen de overheid op tot een betere regeling voor seizoensbedrijven. Om die noodkreet kracht bij te zetten is vandaag op verschillende plekken langs de Nederlandse kustlijn vanuit de lucht de slogan ‘Strandtenten in het NOW’ te lezen, een verwijzing naar de Noodmaatregel voor Overbrugging Werkgelegenheid.   

De woorden worden gevormd door strandbedden-, meubels en surfboards. Met de noodkreet willen badplaatsen en strandexploitanten aandacht vragen voor een ‘gat’ in de NOW-regeling, waardoor veel strandpaviljoens op het punt van omvallen staan. “Veel strandexploitanten zijn in de wintermaanden gesloten en hebben dus minimale personeelskosten|, zegt André Triep, eigenaar van strandclub WIJ in Scheveningen en voorzitter van de Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen in een persbericht. “En met de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans werd juist gestimuleerd om nieuw personeel een vaste arbeidsovereenkomst te bieden. Vanaf februari en maart hebben de strandondernemers dan ook volop mensen aangenomen en contracten aangeboden.”

Nadat op 15 maart de horeca de deuren moest sluiten, hebben veel horecabedrijven hun personeel in dienst gehouden en doorbetaald, omdat er sprake zou zijn van een vergoeding van 90 procent van de loonkosten. “Nu blijkt dat er geen vergoeding komt op basis van de werkelijk uitgekeerde loonsom, dreigen veel strandexploitanten het financieel niet meer te kunnen bolwerken en failliet te gaan.”

‘Honderdduizenden ondernemers met liquiditeitsproblemen’ | 13:25 uur

Een overgrote meerderheid van de ondernemers heeft liquiditeitsproblemen of verwacht die binnen enkele maanden, bericht ondernemersvereniging ONL op basis van een steekproef. Van de 350 respondenten die ONL bevroeg via zijn app, kampt momenteel 85 procent met een tekort aan liquiditeit.

“Als we de resultaten uit dit onderzoek doortrekken naar het totaal aantal ondernemingen in Nederland, praten we over 480.000 ondernemers met acute financiële problemen”, zegt ONL-voorzitter Hans Biesheuvel. “En daar komen de komende maanden nog eens anderhalf miljoen ondernemers met liquiditeitsproblemen bij. Met twee salarisrondes in zes weken én vakantiegeld wordt het voor heel veel bedrijven lastig om erdoorheen te komen. De situatie voor ondernemers wordt heel snel nijpend.”

ONL vreest dat een oplossing voor de liquiditeitsproblemen voor veel ondernemers te laat komt. Biesheuvel: “De overheid biedt een mooi pakket met noodmaatregelen, maar dat geld staat niet meteen op de bankrekening van de ondernemer. Banken hebben onvoldoende capaciteit om kredietaanvragen snel te verwerken, daar ontstaan nu al wachttijden. We zien dat kredietverzekeraars zich herpositioneren en terugtrekken uit het financieringsproces. En dan laten betalingen aan ondernemers ook nog eens op zich wachten.”

Pakkenwinkel Suitsupply gaat weer open | 12:25 uur

Suitsupply heropent zijn 24 Nederlandse winkels. Het modemerk van Fokke de Jong sloot bijna een maand geleden als een van de eerste Nederlandse ketens alle winkels om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In de winkels worden “strenge voorzorgsmaatregelen genomen” om verspreiding van het virus tegen te gaan. Suitsupply roept klanten op om zo veel mogelijk op afspraak de winkels te bezoeken.

De Jong stelt dat de beslissing na overleg met personeel is genomen. Ervaringen met enkele opnieuw geopende vestigingen in China tonen volgens hem aan dat klanten gepaste afstand van elkaar houden en andere voorzorgsmaatregelen naleven. “Ik heb er alle vertrouwen in dat dit in Nederland ook het geval zal zijn”, zegt De Jong. “Want hoe ernstig de huidige situatie ook is, we zijn ook van mening dat het leven door moet gaan.”

Lagere premie BMKB-regeling | 10:51 uur

Na kritiek van ondernemers heeft het kabinet heeft besloten om de premie die bedrijven betalen voor de Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf-regeling (BMKB) te verlagen van 3,9 procent naar 2 procent. Het kabinet vindt dat ook banken “zelf goed dienen te blijven kijken naar de eigen kosten die zij in rekening brengen bij klanten en of die nog steeds reëel zijn”.

Ondertussen wordt het garantiebudget van de BMKB verhoogd van 765 miljoen euro naar 1,5 miljard euro. Ook is besloten dat non-bancaire financiers zich kunnen accrediteren om hun bestaande klanten te financieren onder de coronamodule van de BMKB.

Garantieregeling GO verhoogd naar 10 miljard | 10:51 uur

De Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO) wordt verhoogd tot een garantieplafond van 10 miljard euro, maakt het kabinet bekend. De regeling is bedoeld voor ondernemingen die problemen ondervinden bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties. De regeling was vorige maand al verruimd van 400 miljoen naar 1,5 miljard euro.

Het gaat om garanties op bankleningen en -garanties van minimaal 1,5 miljoen en maximaal 50 miljoen euro per onderneming. Het maximale garantiepercentage werd dinsdag verhoogd van 50 procent naar 80 procent voor grote bedrijven en 90 procent voor het mkb, met als voorwaarde dat zij worden getroffen door corona. 

Startups krijgen 100 miljoen euro overbruggingsleningen | 09:29 uur

Het kabinet stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor overbruggingsleningen aan startups en andere “innovatieve mkb-bedrijven”. Deze leningen zullen verstrekt gaan worden via de regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) in Nederland. Startups vielen tot nu toe voor een groot deel buiten de regelingen die het kabinet trof om de gevolgen van de coronacrisis te dempen. 

De doelgroep van het nieuwe startup-plan zijn “innovatieve bedrijven die door de Covid19-crisis in de financiële problemen zijn gekomen”. Het geld is “nadrukkelijk bedoeld als een noodinstrument om te zorgen voor een tijdelijke overbrugging naar “break-even” of een vervolgronde”. De hoogte van de leningen varieert van 50.000 euro tot 2 miljoen euro.

Het streven is dat ondernemers vanaf 20 april aanvragen kunnen doen voor overbruggingsfinanciering. Meer criteria en details over aanvraagprocedure worden nog bekendgemaakt.

Het noodpakket is de afgelopen weken opgezet door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, de gezamenlijks ROM’s, TechLeap en InvestNL. Met InvestNL en TechLeap wordt ondertussen verder gewerkt “aan een gezamenlijk programma gericht op innovatieve startups en scale-ups”. Daarbij gaat het om hogere steunbedragen.

“Als regionale ontwikkelingsmaatschappijen werken we dagelijks met honderden innovatieve bedrijven. De coronacrisis heeft een enorme impact op deze bedrijven”, zegt Rinke Zonneveld (directeur InnovationQuarter) namens de gezamenlijke ROM’s. “En we maken ons oprecht zorgen dat hiermee het toekomstig verdienvermogen van Nederland ernstig wordt geschaad.”

“We zijn dan ook zeer verheugd dat het kabinet een substantieel bedrag uittrekt om juist deze bedrijven door deze crisis heen te helpen. We zien het als een grote verantwoordelijkheid om namens het Rijk er voor zorg te dragen dat deze €100 miljoen bij de juiste bedrijven terechtkomt”.

Kabinet neemt risico voor 12 miljard aan leverancierskredieten op zich | 08:02 uur 

Het kabinet trekt nog eens 12 miljard euro uit voor steun aan ondernemers. De overheid springt in het gat dat terughoudende kredietverzekeraars achterlaten door zelf garant te staan voor leverancierskredieten. Veel bedrijven zoals winkels en horecazaken worden bevoorraad op basis van leverancierskrediet. Bedrijven hebben 30 of 60 dagen om hun producten aan de leverancier te betalen. Een leverancier sluit een verzekering af voor het geval er onverhoopt niet betaald wordt.

Jaarlijks wordt er op die manier voor 200 miljard euro aan leveringen verzekerd. Maar door de coronacrisis worden kredietverzekeraars risico-avers en verlagen zij hun verzekeringslimieten, of trekken die helemaal in. Daar kunnen zo’n 75.000 bedrijven door geraakt worden.

“Doordat de overheid een gedeelte van de risico’s garandeert, zorgen we ervoor dat er vertrouwen in de markt blijft, leveranciers hun producten kunnen blijven leveren, en ondernemingen in bedrijf kunnen blijven,” aldus staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën). De verwachte schade voor de overheid bedraagt op basis van een eerste grove raming ongeveer 1 miljard euro. 

Jack Dorsey (Twitter) trekt miljard dollar uit | 08:00 uur

Jack Dorsey, de mede-oprichter en topman van Twitter, trekt een miljard dollar (917 miljoen euro) uit voor de bestrijding van het coronavirus en goede doelen. Dat komt neer op 28 procent van zijn totale vermogen. Het geld is afkomstig uit aandelen van Dorseys betaalbedrijf Square. De impact van dit geld is uiteindelijk goed voor allebei zijn bedrijven, zegt Dorsey, “want het helpt de mensen die we willen bedienen”. 

Dorsey stort het geld in een speciaal fonds, Start Small, waaruit subsidies worden verstrekt. Alle uitgaven worden bijgehouden op deze openbaar toegankelijke Google Doc-pagina. Een eerste donatie van 100.000 dollar gaat naar America’s Food Fund, een organisatie die eten verstrekt. Dat project werd vorige week met een GoFundMe gelanceerd door initiatiefnemers Leonardo DiCaprio, Laurene Powell Jobs (de voormalige vrouw van Steve Jobs) en Apple. Start Small moet zich als de pandemie voorbij is gaan richten op projecten voor een universeel basisinkomen op de gezondheid van meisjes en onderwijs.

‘Helft uitzendkrachten op straat door Corona-crisis’ | 08:00 uur

De helft (49 procent) van de uitzendkrachten heeft (vrijwel) geen werk meer door de coronacrisis, blijkt uit een steekproef van vakbond CNV onder ruim 500 uitzendkrachten. Van de uitzendkrachten die nog wel werk hebben, zegt 49 procent “fors minder” betaald te krijgen omdat er minder werk is. 40 procent is bang om binnenkort zijn baan te verliezen. Omgerekend zouden de afgelopen weken 137.000 uitzendkrachten hun baan zijn kwijtgeraakt. Nederland telt in totaal 275.000 uitzendkrachten.

Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin legt de coronacrisis “de zwakheden van onze arbeidsmarkt ernstig bloot”. “De overheid steunt werkgevers met miljarden om uitzendkrachten in dienst te houden. Maar ondanks al die steun hebben werkgevers hun uitzendkrachten inmiddels massaal de laan uitgestuurd. Schandalig.’” Het CNV wil dat uitzendkrachten in plaats van anderhalf jaar, maximaal een half jaar te maken hebben met minder loondoorbetaling bij ziekte, beperkte pensioenopbouw en minder ontslagbescherming.

TechLeap lanceert support-platform | 17:09 uur

Startup-voorvechter TechLeap.nl heeft een platform gelanceerd met hulpbronnen en (online) events om startups te helpen tijdens de coronacrisis. Het Corona Startup Support Portal wordt continu bijgewerkt, onder andere met informatie over investeerders die ondanks de crisis de portemonnee blijven trekken.

Aantal NOW-aanvragen stijgt naar bijna 51.000 | 16:36 uur

Sinds de opening van het UWV-loket maandagochtend hebben bijna 51.000 bedrijven een aanvraag ingediend voor de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Dat meldt het UWV op Twitter. De teller kan uiteindelijk oplopen naar wel 100.000 tot 150.000 bedrijven, voorspelde minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) voordat de noodmaatregel van kracht werd.

‘DGA’s onterecht uitgesloten van NOW-regeling’ | 14:20 uur

Het overgrote merendeel van de DGA’s valt buiten de NOW-regeling, meldt ondernemersvereniging ONL. De organisatie stuurde vandaag een open brief aan minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om dat probleem aan te kaarten. DGA’s komen alleen in aanmerking voor loonkostensubsidie als ze verplicht verzekerd zijn voor de werknemersverzekeringen. Maar dat is meestal alleen als die DGA niet voldoende aandelen bezit om zijn of haar ontslag tegen te kunnen houden. 

De meeste DGA’s hebben wel voldoende aandelen om ontslag tegen te houden, en zijn daarom niet verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen. DGA’s die op een andere manier verzekerd zijn, bijvoorbeeld via een private arbeidsongeschiktheids- verzekering of een vrijwillige verzekering bij UWV, vallen ook niet onder de NOW. “‘Directeur-grootaandeelhouder’ klinkt als een chique term die alleen bij grote bedrijven wordt gebruikt, maar de realiteit is anders”, stelt ONL. “De meeste DGA’s zijn keihard werkende ondernemers met mkb-bedrijven.” 

Van DGA’s wordt verwacht dat zij jaarlijks 46.000 euro aan zichzelf uitkeren als salaris. ONL: “Zij worden in het publieke debat vaak in één adem genoemd met CEO’s van grote bedrijven. Deze krijgen echter loon als werknemer van hun bedrijf uitgekeerd en vallen hiermee onder de NOW-regeling, in tegenstelling tot de DGA.” ONL stelt voor om een eventuele NOW-steun voor DGA’s te maximeren op het verplicht gebruikelijk loon van 46.000 euro.   

IT-toolkit voor ziekenhuizen | 14:05 uur

Ziekenhuizen, klinieken en gezondheidscentra die midden in de frontlinies van de coronacrisis staan, zijn helaas ook een doelwit voor cyberattacks en ransomware-incidenten. Voor die groep maakten investeerder TIIN Capital, de European Cyber Security Organisation (ECSO) en The Hague Security Delta (HSD) deze cybersecurity toolkit met bronnen die van pas kunnen komen bij het oplossen en in kaart brengen van deze incidenten.

Whatsapp zet rem op virale berichten  | 11:26 uur

In de strijd tegen nepnieuws schaart Whatsapp berichten die naar vijf mensen of meer zijn doorgestuurd in een aparte categorie. Dat soort berichten kunnen vervolgens nog maar naar één persoon worden doorgestuurd. De Facebook-dienst ziet een "aanzienlijke toename"van het aantal doorgestuurde berichten "die gebruikers kunnen overrompelen en die bijdragen aan het verspreiden van desinformatie over het coronavirus".

Blendle brengt ‘in verwarrende tijden’ afrekenen per artikel terug | 11:03 uur 

Blendle-abonnees kunnen vanaf vandaag door kranten bladeren en met vooraf betaalde 'credits' losse stukken kopen, meldt oprichter Alexander Klöpping op Medium. Volgens de ondernemer hebben Blendle-abonnees grote behoefte “aan context in deze crisis”. “Nog nooit werd ons platform zoveel gebruikt, en werd er gelezen uit zoveel verschillende bronnen”, zegt Klöpping, zonder precieze cijfers te delen.  

“Daarom hebben we hard gewerkt om de meest geliefde functionaliteit uit de eerste versie van Blendle versneld te brengen naar onze abonnees: bladeren door volledige kranten. Voor een totaaloverzicht in warrige tijden.” Blendle heeft 60.000 abonnees.

Google licht bezorg- en afhaalrestaurants uit | 10:56 uur 

Een update van Google Maps maakt restaurants met bezorg- en afhaandiensten extra goed zichtbaar. Wie nu de app opent ziet direct nieuwe tabjes met ‘Afhalen’ en ‘Bezorgen’. 

‘Overheid komt met nog eens 12 miljard kredietdekking’ | 09:02 uur

Om te voorkomen dat bedrijven omvallen trekt de overheid 12 miljard euro extra uit voor de borgstelling van kredieten, vertellen Haagse bronnen aan het FD. Maandag werd bekend dat kredietverzekeraars huiverig zijn geworden om risico’s af te dekken en massaal kredieten verlagen en nieuwe aanvragen afwijzen. Daardoor komen veel retailers in gevaar, vreest branchevereniging Inretail. Winkels kunnen bijvoorbeeld alleen nieuwe collecties bestellen als een kredietverzekeraar garant staat voor het benodigde krediet.

Het Ministerie van Financiën bevestigt aan het FD dat er gewerkt wordt aan een nieuwe regeling. Wat VNO-NCW en MKB Nederland betreft kan de verruiming vanuit de overheid, die mogelijk deze week bekend wordt gemaakt, niet snel genoeg komen. “Kredietverzekeringen zijn essentieel in het economisch verkeer. We zijn met zowel kredietverzekeraars als overheid in gesprek over staatsgaranties.” 

Vorige maand besloot de overheid al om de borgstellingsregeling BMKB tijdelijk te verruimen, zodat bedrijven met een gezond toekomstperspectief gefinancierd kunnen blijven. In de reguliere regeling staat de overheid garant voor 50 procent van het krediet dat een bank verstrekt, in de nieuwe regeling gaat dat percentage naar 90 procent (bij een kredietbehoefte tot 266.667 euro). Er doken de nodige klachten op over de provisie die moet worden afgedragen. 

Zo bouwt Tesla een beademingsmachine | 20:42 uur

Om het tekort aan beademingsmachines te verhelpen hebben medewerkers van Tesla zich gestort op de productie van deze levensreddende apparatuur. Met behulp van bestaande auto-onderdelen is inmiddels een eerste prototype gemaakt, laten Tesla-medewerkers zien in een video-update. Het brein van het apparaat bestsaat uit het infotaintmentsysteem van een Tesla Model 3, voorzien van een scherm uit diezelfde auto. 

UWV heeft al bijna 27.000 NOW-aanvragen binnen | 16:05 uur

Bij het UWV waren rond 15 uur maandagmiddag al bijna 27.000 aanvragen voor de Noodmaatregel voor Werkbehoud binnengekomen, meldt de dienst op Twitter. Via de telefonische helpdesk waren rond dat tijdstip ruim 3300 vragen beantwoord. 

Mondkapjesoplichters opgepakt | 16:01 uur

De fiscale opsporingsdienst (FIOD) heeft twee mannen aangehouden vanwege oplichting bij de verkoop van mondkapjes. De 51-jarige man uit Oldenzaal en een 61-jarige Amersfoorter deden zich vermoedelijk voor als leveranciers van de gezichtsbeschermers. Ze hebben twee kopers, die een bestelling van 11 miljoen mondkapjes bij hen hadden geplaatst, voor bijna 900.000 euro opgelicht. De kapjes waren bedoeld voor instellingen in het buitenland. Om welke buitenlandse instellingen het gaat, wordt niet bekendgemaakt.

‘100.000 bedrijven vallen tussen wal en schip’ | 13:45 uur

Het is maandag dringen bij het noodloket van het UWV. Maar lang niet alle aanvragen zullen worden gehonoreerd. Ongeveer 100.000 Nederlandse bedrijven zullen ondanks een omzetdaling niet in aanmerking voor de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), schat ONL-voorzitter Hans Biesheuvel in de nieuwe coronapodcast van ONL. Behalve startups vissen bijvoorbeeld ook veel seizoensgerelateerde ondernemers achter het net. De oplossing is meer maatwerk, zegt Biesheuvel. “Dat we niet alleen kijken de loonkosten in de eerste twee maanden van het jaar.” 

Retailers voelen rem op kredietverzekering | 12:52 uur  

De coronacrisis lijkt weer een nieuwe boeman op te leveren: kredietverzeraars. De drie grootste spelers van Nederland (Atradius, Euler Hermes en Coface) beëindigen of verlagen massaal hun kredietlimieten en wijzen bijna alle nieuwe aanvragen af, concludeert Het Financieele Dagblad uit een rondgang langs een aantal retailers. Een rem op kredietverzekeringen betekent dat ketens waaronder Nelson, Omoda en Ziengs nu minder geld kunnen lenen bij de bank, waardoor zij geen geld hebben om bijvoorbeeld nieuwe collecties te bestellen. 

Ook werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt zich zorgen heeft de zaak al aangekaart bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, destilleert de krant uit een e-mail van de regiokoepel Brabant-Zeeland. Het wegvallen van kredietverzekeringen is slecht voor alle onderlinge handel en industrie, stelt VNO-NCW daarin. Branchevereniging Inretail vindt het “schandalig dat de kredietverzekeraars hun beleid zo opschroeven dat gezonde familiebedrijven nu klappen krijgen die totaal onnodig zijn”, reageert voorzitter Jan Meerman. 

Hoogleraar economie Lex Hoogduin vindt het terugtrekken van kredietverzekeraars wel te verklaren. Die moeten immers ook rekening houden met hun eigen solvabiliteit. “Je vraagt hen in feite om in een zwart gat te springen. Kredietbeoordelaars als Moody's zouden dat meteen afstraffen, met alle gevolgen van dien voor hun eigen kredietwaardigheid.”

Noodkreet investeerders om startups te redden | 07:10 uur

Een groep investeerders waaronder Holland Capital, henQ en Endeit, stuurt een noodkreet aan de Nederlandse overheid om een steunpakket voor startups, omdat die meestal niet voldoen aan de criteria voor overheidssteun. De durfinvesteerders voorzien massale faillissementen van Nederlandse techbedrijven, en ruim 53.000 ontslagen. De vc’s willen voorkomen “dat er vernietiging van het in 10 jaar opgebouwde tech-ecosysteem optreedt, en daarmee een belangrijke deel van de Nederlandse innovatiekracht en toekomstige concurrentiekracht van dit land”.

Omdat veel investeringskapitaal gaat zitten in de groei van het aantal medewerkers, zullen daar ook de eerste klappen vallen in deze crisis, zegt henQ-partner Coen van Duiven. “Dat gaat gepaard met een enorme kapitaalvernietiging, en leidt veelal tot stilstand van het bedrijf (winterslaap), en dus stilstand voor de hele sector. Bovendien is het maar de vraag of na die periode de groei weer aangezwengeld kan worden tot het niveau van voor de crisis.”

De venture capitalfondsen willen actief bijdragen aan een steunpakket voor startups waar nu aan wordt gewerkt. Dat pakket lijkt te gaan bestaan uit een overbruggingskrediet, waarschijnlijk in de vorm van een co-investering met investeerders. “Op deze manier kunnen marktconforme condities bedongen worden, en kan overheidsgeld als katalysator worden ingezet, met een reëel zicht op rendement. Bovendien kan de kennis van de investeerders worden ingezet welke bedrijven in aanmerking zouden moeten kunnen komen.”

De investeerders die de oproep doen vertegenwoordigen samen ruim 1 miljard euro aan geïnvesteerd kapitaal. Lees hier de hele brief.

NOW-loket vandaag open | 07:00 uur

Werkgevers die subsidie willen aanvragen voor het doorbetalen van lonen kunnen dat vanaf vandaag om negen uur doen bij het UWV. Het aanvragen van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kan via deze link.

Medewerkers van het UWV hebben de afgelopen weken “alles op alles gezet om een solide proces neer te zetten dat werkt vanaf dag 1, zorgvuldig is en geen haperingen kent”, zei het UWV afgelopen vrijdag. “Gezien de korte voorbereidingstijd en de grote hoeveelheid te verwachten aanvragen kunnen er opstart- en uitvoeringsproblemen ontstaan. We rekenen op uw begrip hiervoor. Ook doen we een beroep op uw morele verantwoordelijkheid om uitsluitend gebruik te maken van deze regeling als u daar recht op heeft” 

Roland Kahn betaalt verhuurders en leveranciers voorlopig niet | 07:00 uur

MS Mode en America Today, twee modewinkels van mister Coolcat Roland Kahn, hebben voorlopig alle betalingen aan verhuurders en leveranciers opgeschort, bevestigt een woordvoerder van de ketens aan RetailNews. "Met deze - hopelijk tijdelijke - maatregel proberen wij het hoofd boven water te houden en de schade zo veel als mogelijk te beperken", schrijft cfo Floris Ackermann in een brief waar RretailNews de hand op legde. Coolinvestments sloot vorige maand al zijn winkels. Online wordt er nog wel omzet gedraaid, maar die inkomstenstroom is volgens Ackermann “zeer beperkt”.

Schatting Koolmees: 100.000 tot 150.000 aanvragen NOW-regeling | 07:00 uur

Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) schat dat 100.000 tot 150.000 bedrijven een aanvraag zullen doen voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelgenheid (NOW). “Dan heb je het al gauw over 1,5 miljoen werknemers”, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad.

63.500 aanvragen bij noodloket voor gift van 4000 euro | 07:00 uur  

Zo’n 62.500 ondernemers hebben zich tot nu toe gemeld bij het noodloket TOGS, voor een tegemoetkoming van 4000 euro om de meest acute nood te verlichten.  Gedupeerden met een verwachte omzetdaling van minimaal 4000 euro als gevolg van de coronacrisis, kunnen zich bij het ministerie melden. Zo’n 2200 bedrijven hebben tot nu toe geld gekregen, goed voor bij elkaar 9 miljoen euro. Het loket blijft open tot en met vrijdag 26 juni.


ZATERDAG 4 APRIL

Action belooft leveranciers weer ‘normaal’ te betalen | 12:30

Winkelketen Action gaat leveranciers na de Pasen weer binnen 60 dagen betalen, dat zegt topman Sander van der Laan tegen persbureau ANP. Het bedrijf liet afgelopen maand per brief aan leveranciers weten dat het betaaltermijnen voor alle uitstaande en komende facturen voor ten minste drie weken zou opschroeven naar 90 dagen. „Het was een tijdelijke maatregel en we hebben onze kleinere leveranciers gewoon op tijd betaald. Alleen met grote partijen hebben we afspraken gemaakt over later betalen”, aldus Van der Laan.

NRC meldt dat het zeskoppige bestuur van Action de komende drie maanden gemiddeld 35% salaris inlevert uit “solidariteit naar eenieder die wordt getroffen door de sluiting van 900 vestigingen.”

In een reactie aan Sprout laat Action weten: “Leveranciers zijn voor ons essentiële partners, de meeste Nederlandse leveranciers zijn samen met Action gegroeid en leveren door onze snelle internationale expansie nu aan 1600 Action winkels in Europa. Daarom heeft het merendeel van de leveranciers begrip voor de tijdelijke verlenging van de betalingstermijn en waren ze bereid ons te helpen.”

Over het beklag dat grootaandeelhouder 3i Group de afgelopen jaren 2.8 miljard dollar dividend uitkeerde en tot vandaag fiananciële risico’s afwentelt op toeleveranceries stelt de woordvoerde: “Sinds 3i in 2011 Action kocht van de oprichters, is Action met de steun van 3i sterk gegroeid. Van 250 naar bijna 1600 winkels, van 3 naar 7 landen, van 5000 naar meer dan 50000 medewerkers. En er is jarenlang fors in Action geïnvesteerd, meer dan een miljard euro.”

“Daarnaast beheert 3i (...) aandelen voor andere investeerders. Het dividend dat in de loop der jaren is betaald, is dus ook voor een aanzienlijk deel naar de investeerders gegaan voor wie 3i de aandelen beheerde, zoals o.a. Nederlandse pensioenfondsen. Van de €2.7 miljard dividend waar over gesproken wordt, is ongeveer €400m naar 3i gegaan, want de rest ging naar andere aandeelhouders of werd door 3i geherinvesteerd in Action.”

Marcel Boekhoorn wil schuldberg Hema saneren | 10:00 uur

Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn stuurt aan op schuldsanering bij de Hema, laat een woordvoerder van zijn investeringsfonds Ramphastos weten aan Het Financieele Dagblad. De miljardair is bereid vers eigen vermogen in het bedrijf te steken, mits de schuldeisers een deel van hun vordering inleveren. “Hema is een toptent, maar met een verkeerde schuldstructuur”, zegt Ramphastos-partner Corné Melissen, doelende op de honderden miljoenen euro’s schuld waar private equity-investeerder Lion Capital het warenhuis mee opzadelde. Terwijl de omzet van Hema door de coronacrisis met een derde is gedaald, moet eigenaar Boekhoorn in juni een lening van 50 miljoen euro aflossen. 

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!