Liveblog coronavirus: Overheid opent noodloket getroffen ondernemers

In dit bericht bundelen we het laatste nieuws over de coronacrisis en de impact op ondernemers.

Overheid opent noodloket getroffen ondernemers | 18:12 uur

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft vrijdag de eerder aangekondigde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) geopend. De steunmaatregel is bedoeld voor ondernemers die rechtstreeks getroffen worden door de coronacrisis. Deze bedrijven komen in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro om met name hun vaste lasten te kunnen betalen. 

"De gezondheidsmaatregelen van het kabinet hebben directe consequenties voor de inkomsten in een aantal specifieke sectoren”, zeggen staatssecretarissen Eric Wiebes en Mona Keijzer. “Bijvoorbeeld door de gedwongen sluiting van eet- en drinkgelegenheden en evenementen, het verbod op contactberoepen op het gebied van uiterlijke verzorging en annuleringen in de reisbranche vanwege het ‘alleen-noodzakelijke reizen’ advies voor Nederlanders. Voor deze ondernemers doet het kabinet binnen het noodpakket via deze gift nog iets extra aan de hoge nood naast andere maatregelen als tegemoetkoming loonkosten en verruimde mogelijkheden voor overbruggingskredieten.”

Aanvragen kunnen (tot en met 26 juni) worden ingediend via Rvo.nl/tegemoetkomingcorona. Uitbetaling vindt “zo snel als mogelijk” plaats nadat de aanvraag is ingediend.

Tijdelijke noodregeling voor zelfstandige ondernemers komende week van start | 18:02 uur

Het kabinet heeft de voorwaarden bekendgemaakt voor de noodmaatregel om zzp’ers te helpen tijdens de coronacrisis. De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) gaat komende week in, meldt de overheid. De regeling wordt uitgevoerd door gemeenten en geldt vooralsnog tot 1 juni.

Met de Tozo kunnen zelfstandigen een beroep doen op twee voorzieningen: inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal. De regeling lijkt op de bijstand voor zelfstandigen (Bbz). De bedragen die worden gehanteerd zijn gebaseerd op het bedrag dat mensen nodig hebben voor levensonderhoud (het ‘sociaal minimum’). Onder levensonderhoud vallen kosten zoals boodschappen en huur.

Om in aanmerking te komen, moet de zelfstandige verklaren dat hij verwacht dat als gevolg van de coronacrisis zijn inkomen de komende drie maanden minder zal zijn dan het sociaal minimum. Het inkomen wordt dan maximaal drie maanden aangevuld. Meer informatie vind je op Rijksoverheid.nl.

Online platform helpt drukke zorgverlener aan boodschappen | 14:09 uur

Het nieuwe online platform Nederlandvoordezorg.nl helpt overuren draaiende medewerkers uit de zorgsector om makkelijk boodschappen te bestellen. Verplegers en artsen melden zich aan door hun naam en e-mail in te voeren, delen hun boodschappenlijstje en kiezen een winkel waar ze hun boodschappen willen laten ophalen. Supermarkten zetten de boodschappen klaar, of bezorgen die aan huis. “We werden zaterdag wakker en dachten, winkels hebben genoeg voorraad, maar verplegers en dokters grijpen mis. Dat klopt niet”, zegt Willem Guensberg van initiatiefnemer Peakfijn, een technologiepartner voor startups.

Lees verder: Dit platform helpt hardwerkende zorgverleners aan boodschappen

‘Wetsvoorstel zet kleinere schuldeiser op achterstand bij faillissement’ | 12:27 uur

De rol van het mkb is te klein in een wetsvoorstel om faillissementen beter te regelen (WHOA), zeggen Tweede Kamerlid Stieneke van de Graaf (Christenunie) en Hans Biesheuvel (ONL) in de nieuwe corona-podcast van ONL. De manier waarop faillissementen worden behandeld is door de coronacrisis actueler van ooit. Maar het wetsvoorstel voor het nieuwe faillissementsrecht lijkt vooral bedacht door grote advocatenkantoren “die van Nederland een internationale insolventie-hub willen maken”, zegt Van de Graaf. “Er gaan grote belangen achter schuil. Maar het belang van Nederlandse mkb’ers staat eerder achteraan dan voorop.” 

Met behulp van de nieuwe wet zouden grote schuldeisers zoals banken kleinere schuldeisers makkelijker buitenspel kunnen zetten, vreest Biesheuvel. “Daardoor kunnen mkb’ers vorderingen lastiger opeisen. Terwijl ze juist in deze tijd dat geld heel hard nodig hebben om liquiditeit op peil te houden." 

ABN Amro geeft ook grotere klant financiële adempauze | 10:35 uur

ABN Amro breidt zijn steunmaatregelen voor bedrijven uit. In de maanden april tot en met september worden voor klanten met kredieten tot 50 miljoen euro geen betalingen van aflossing en rente geïncasseerd. Deze bedrijven moeten deze termijnen later voldoen. Een klant die het uitstel niet nodig heeft, moet dit uiterlijk 31 maart melden bij de bank.

Vorige week besloot ABN Amro al samen met andere banken om voor klanten met een lopend zakelijk krediet tot 2,5 miljoen euro de aflossing- en rentebetaling met zes maanden uit te stellen. "We hebben vorige week gezien dat dit goed werkt en rust en ruimte creëert voor bedrijven. We hebben daarom besloten om de grens van de regeling te verhogen naar 50 miljoen euro", zegt een woordvoerder van de bank. Zo'n 2500 klanten van ABN Amro vallen tussen de 2,5 miljoen en 50 miljoen euro, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

ABN Amro krijgt veel veel vragen over, en aanvragen voor de steun- en uitstelmaatregelen voor ondernemers. Daardoor kan er sprake zijn van wachttijden, waarschuwt de bank. Ondernemers waarbij de financiële impact van de pandemie het grootst is krijgen op dit moment voorrang.

‘Noodsteun zadelt ondernemer op met te hoge kosten’ | 08:26 uur

De verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) zadelt ondernemers op met hoge kosten, meldt BNR. Bedrijven betalen vooraf provisie van soms wel duizenden of tienduizenden euro's. Met de BMKB-regeling staat de overheid grotendeels garant voor ondernemers die geld lenen bij de bank. Het past het niet als een ondernemer een paar duizend euro aan de staat moet betalen, vindt Hans Biesheuvel, voorzitter van Ondernemend Nederland (ONL). “Ze kunnen die duizenden euro's niet gebruiken om hun bedrijf door de crisis te trekken.”

Ondernemer Pierre Karsten (Boomering) rekent voor dat de BMKB-regeling hem - inclusief rentekosten – jaarlijks 85.000 euro kost. “Dat ervaar ik niet als hulp, maar als woekerprijzen”, zegt Karsten. De hoogte van de rente wordt door banken gedeeld. Het kabinet overweegt nu om de premie te verlagen, laat het ministerie van Economische Zaken weten aan BNR. Punt van orde is dat het afschaffen van provisies een overtreding kan zijn van de Europese regels rondom staatssteun.

'Meeste noodloketten na het weekend open' | 07:35 uur

De meeste noodloketten voor ondernemers en zzp'ers gaan na het weekend open, weet de NOS. Het gaat bijvoorbeeld om een noodloket waar zwaar getroffen bedrijven zoals in de horeca 4000 euro steun kunnen krijgen. Dat loket wordt geopend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Zzp’ers kunnen de komende drie maanden terecht bij de gemeente. De Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW), die de loonkosten van ondernemers overneemt, zou pas 6 april van start gaan. Volgens de omroep geeft de regering vandaag meer duidelijkheid over de precieze invulling van de regelingen.

Lees ook: Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud: zo compenseert de overheid je omzetdaling

Eerste ondernemers vallen om | 07:35 uur

Het bekende Franse restaurant Boas in Deventer is het eerste financiële slachtoffer van coronacrisis, schrijft Tubantia. Volgens de curator heeft het coronavirus het laatste zetje gegeven. “Het gaat ongelofelijk hard nu. Als je geen reserves hebt, gaat het nu heel snel.” Volgens eigenaar Peter van Emde Boas had snellere overheidshulp veel uit kunnen maken. “Zonder corona was het ook moeilijk geweest, maar dan hadden we het zeker gered.” Ook in Oldenzaal en Veldhoven gingen deze week restaurants failliet. in Rosmalen ging drie dagen geleden een wellnescentrum (75 medewerkers) kopje onder.

Staatssecretaris aan bedrijven: help elkaar | 07:30 uur 

Financieel sterke bedrijven zouden ondernemingen die worden getroffen door de coronacrisis moeten helpen door betalingstermijnen te verlengen, zegt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken in actualiteitenprogramma EenVandaag. "Het is nu niet de tijd om naar je contract te kijken en daar iedereen aan te houden. Het is nu de tijd om te kijken welke ruimte we elkaar kunnen geven, om straks als we door de crisis zijn, nog met zoveel mogelijk bedrijven te zijn", zegt Keijzer.


DONDERDAG 26 MAART

CM.com mikt door coronacrisis op 30 procent groei | 16:25

Niet bij ieder bedrijf gaat het slecht vanwege de coronacrisis. Technologiebedrijf CM.com, dat onder meer de sms’jes van Thuisbezorgd verstuurt, heeft het juist erg druk. Het bedrijf mikt dit halfjaar zelfs op ruim 30 procent groei in omzet. Het bedrijf wil dit jaar zelfs honderd extra medewerkers aannemen, om eind 2020 de 400 fte aan te tikken.

Ceo Jeroen van Glabbeek tegen Sprout: “Het gaat per saldo boven verwachting. De positieve effecten wegen bij ons zwaarder dan de negatieve effecten van de coronacrisis. Ons bedrijf groeide de tweede helft van 2019 met 32 procent in omzet. Voor dit half jaar verwachten we procentueel een vergelijkbare groei. Bij branches waar het slechter gaat, merk je bovendien op de korte termijn dat de communicatie toeneemt; boekingen van hotels die ongedaan worden gemaakt en evenementen die afgelast worden. In beide voorbeelden vindt hierdoor weer extra communicatie plaats tussen het bedrijf en de klanten. Per saldo heeft dat dus op de korte termijn een positief effect.”

Airbnb wil zorgverleners onderdak geven | 15:37 uur

Verhuurplatform Airbnb roept verhuurders op om 100.000 zorgverleners die het coronavirus bestrijden gratis te onderdak geven, meldt het bedrijf. Het initiatief bouwt voort op vergelijkbare projecten in Italië en Frankrijk, waar dokters en andere hulpverleners gratis kunnen overnachten in een Airbnb-appartement. Airbnb roept verhuurders op om hun huis aan te melden bij het Open Homes-platform, een dienst die Airbnb in 2012 in het leven riep voor rampscenario’s. De vraag is nog hoeveel verhuurders zich zullen aanmelden.

Petitie tegen uitverkoop | 14:00 uur 

Een maandag gelanceerde petitie die oproept om voor 1 juli geen uitverkoop te houden, is tot nu toe ruim vijfduizend keer ondertekend. De petitie is een initiatief van zelfstandige kledingwinkels en Nederlandse kledingmerken. De ondernemers zien dat grote (internationale) winkelketens en merken online al van start zijn gegaan “met flinke kortingen”.

“Een grote dreiging is dat ze in de winkels starten met hoge kortingen zodra alles weer normaal wordt, om zo het geleden verlies te compenseren”, vrezen de initiatiefnemers. “Dit gaat ten koste van de kleine, zelfstandige retailer die hierin verplicht mee moet gaan en daardoor niet de noodzakelijke omzet en marge haalt om te blijven bestaan.”

Een maatregel die de uitverkoop uitstelt tot na 1 juli is vrij simpel en kost de overheid geen geld, stet de petitie ook. De ingreep zou ervoor kunnen zorgen dat zelfstandige ondernemers straks voldoende tijd hebben om hun collecties te kunnen verkopen. “Dan kunnen ze ook na dit seizoen blijven bestaan en het retail landschap kleur blijven geven.” 

Prijzen sinaasappelsap door het dak | 13:55 uur

De prijzen voor futures (termijncontracten) in sinaasappelsap zijn deze maand meer dan 20 procent gestegen, bericht de BBC. Mogelijk is er een verband met de coronacrisis, die ervoor kan zorgen dat consumenten meer sap kopen met gezonde eigenschappen zoals vitamine C. 

Extra financiële garanties voor exporterende bedrijven | 13:46 uur

Bedrijven kunnen vaker een exportkredietverzekering afsluiten bij de overheid, heeft het kabinet donderdag besloten. Zo'n verzekering beschermt bedrijven tegen financiële risico's wanneer buitenlandse afnemers onverwacht niet kunnen betalen of aan andere verplichtingen kunnen voldoen. De exportverzekeringen gaan daarnaast in meer gevallen dekking bieden.

Ex-DSM-ceo speciaal gezant voor de coronacrisis | 13:40 uur

Het kabinet heeft Feike Sijbesma, voormalig CEO van biochemie-concern DSM, aangesteld als speciaal gezant voor de coronacrisis. Sijbesma zal zich in eerste instantie richten op de beschiikbaarheid van coronatests. 

CPB verwacht flinke recessie | 08:00 uur

In het beste geval - met drie maanden beperkingen – krimpt de Nederlandse economie dit jaar met 1,2 procent en loopt de werkloosheid licht op naar 4 procent, verwacht het Centraal Planbureau (CPB). Volgend jaar zou de economie dan weer groeien. In het ergste geval, als de beperkingen 6 maanden of langer duren,  krimpt de economie krimpt dit jaar tot wel 7,7 procent, met volgend jaar een licht herstel. De werkloosheid loopt op naar 8 procent.

In het zwaarste scenario ontstaan er ook problemen in de financiële sector en verslechtert het buitenlandbeeld. In dat scenario zal er ook in 2021 een krimp van het bbp (-2,7 procent) optreden. In drie van de vier scenario’s is de neergang dieper dan in de crisis van 2008/2009.

“Het overheidsbeleid om bedrijven en zelfstandigen te steunen helpt wel, maar kan niet de volledige klap opvangen, zeker niet als de crisis langer duurt”, zegt CPB-directeur Pieter Hasekamp in deze video: 

Farmaceut staat meer testen op coronavirus in de weg | 08:40 uur

Dat Nederland niet massaal op het coronavirus test, komt doordat farmaceut Roche maar mondjesmaat laboratoriummaterialen verstrekt, schrijft Follow The Money. Roche domineert die markt en levert volgens FTM momenteel maar 30 procent van de Nederlandse bestellingen. Het Zwitserse bedrijf kan niet genoeg tests leveren, maar wil laboratoria ook niet helpen door bijvoorbeeld de receptuur van een belangrijke vloeistof beschikbaar te stellen. Het oplossen van het tekort wordt bemoeilijkt door een vendor lock-in: wie de machines van Roche gebruikt, heeft ook de materialen van die fabrikant nodig nodig.

Een arts-microbioloog riep Roche een paar dagen geleden in de Volkskrant op om zijn recept te delen met Nederlandse laboratoria. Follow the Money stelde de farmaceut de vraag of die bereid is het recept prijs te geven, maar daar wil Roche vooralsnog geen antwoord op geven.

Reclamebureaus maken coronacampagne vanuit huis  | 08:05 uur

Reclamebureaus Roorda en BKB en productiemaatschappij Halal maakten in opdracht van de overheid een coronacampagne die gewenst gedrag moet bevorderen. De bedrijven maakten de campagne binnen enkele dagen 'met honderden mensen' vanuit huis. De reclamebureaus werden afgelopen vrijdag gebrieft, zondagmiddag startte Halal de productie. De campagne wordt vandaag gelanceerd.

Om de productie in sneltempo te kunnen voltooien was het de kunst om goed te casten en de mensen goed te briefen op hun acties, zegt Halal-producer Gijs Determeijer tegen Adformatie. “Ik denk dat de mensen thuis ook zaten te smachten om iets leuks en zinvols te doen; we hadden deze campagne anders nooit zo snel kunnen maken, dus wat dat betreft past de aanpak perfect bij de boodschap. Dit geldt ook voor het hele team dat hier 48 uur lang dag en nacht aan heeft gewerkt.” 

Dyson maakt duizenden beademingsapparaten | 07:55 uur

Stofzuigerfabrikant Dyson gaat beademingsapparaten maken. De Britse regering heeft er 10.000 besteld. Het bedrijf van James Dyson reageert met de productie van beademingsapparatuur op een oproep van de Britse gezondheidsdienst NHS. De NHS heeft momenteel 8000 ventilatorsI, maar schat dat er zo’n 30.000 nodig zullen zijn om de coronapiek op te kunnen vangen. Dyson produceert (en schenkt) daarnaast 4000 beademingsapparaten extra voor andere landen, en nog eens 1000 voor de rest van het Verenigd Koninkrijk. Het kan wel een paar weken duren voordat de apparaten getest en goedgekeurd zijn. Ook Tesla gaat beademingsapparaten maken, meldt Elon Musk.

Thuisschooldienst Squla worstelt nog altijd met overbelasting | 20:36 uur  

De capaciteitsproblemen die ruim een week geleden ontstonden bij thuisschooldienst Squla zijn nog altijd niet voorbij. Dat meldt de dienst in een bericht aan gebruikers. Toen de scholen in Nederland dicht gingen werd Squla overladen met duizenden extra gebruikers, waarna het platform deels ontoegankelijk werd. 

“Wij zijn met man en macht aan het werk om iedereen toegang tot ons platform te blijven geven”, meldt de dienst woensdag. “We kunnen gerust zeggen dat het de grootste uitdaging is die Squla in de afgelopen 10 jaar heeft gehad. Alhoewel we al vele verbeteringen hebben doorgevoerd, zijn we helaas nog niet in staat om alle kinderen van online speelplezier te voorzien.”

Squla heeft vooral tussen 09.00 en 11.00 's ochtends te maken met extreme drukte. Sinds het sluiten van de scholen zitten dagelijks gemiddeld 240.000 kinderen op het platform. Bijna 75 procent van alle basisscholen in Nederland was er vorige week mee in de weer. 

Het Amsterdamse bedrijf schat dat het nog de rest van deze week nodig heeft om zijn systemen aan te passen aan de drukte. Om gebruikers te compenseren is de dienst deze week gratis. “In de tussentijd blijven we keihard werken om Squla voor iedereen 'up and running' te krijgen én te houden.” 

TechLeap houdt donderdag ‘open office' voor startups | 16:50 uur 

Corinne Vigreux (co-founder en CMO van TomTom) en Gillian Tans (bestuursvoorzitter Booking.com) beantwoorden donderdag vragen van startups die worstelen met uitdagingen in de coronacrisis. Het webinar tussen 12 uur en 12.30 uur is tegelijk de eerste ‘Office Hours’ van Techleap.nl. De eerste Office Hours gaat over het belang van leiderschap coronatijd. Moderator is Techleap.nl-ceo Nils Beers. Het webinar is te bekijken via deze link.

TechLeap ondervroeg vorige week ruim 445 startups naar hun uitdagingen en zorgen rondom corona. Daaruit bleek dat 80 procent van de ondervraagde bedrijven verwacht dat ze in de financiële problemen komen door de crisis. Tweederde geeft aan dringend geld nodig te hebben om de komende zes maanden te overbruggen. Daarnaast zorgt de coronacrisis nu al voor een directe vertraging in de financiering voor ongeveer eenderde van de startups.

Frankrijk trekt miljarden uit voor startups | 15:25 uur

De Franse staatssecretaris voor de digitale economie, Cédric O, heeft woensdag een steunpakket van 4 miljard euro voor Franse tech-bedrijven onthuld. Het noodmaatregel moet de liquiditeit van la French Tech. Het geld is bedoeld als overbruggingsfinanciering tussen investeringsrondes (160 miljoen euro), het vervroegd betalen van belastingvoordelen (1,5 miljard), overheidsgaranties voor cashflows (2 miljard euro) en het naar voren halen van eerder geplande investeringen in de startup-sector 250 miljoen euro).

Deze app legt nieuwe trends bloot | 15:15 uur  

In het coronatijdperk ontstaat vraag naar onverwachte producten en diensten. Een nieuwe COVID-19 Consumer Impact Tracker laat zien waar consumenten naar zoeken, gebaseerd op zoekopdrachten in zoekmachines, social media en webwinkels. Initiatiefnemer Glimpse wil bedrijven met de tracker helpen om nieuwe kansen te benutten en laten zien waar schaarste optreedt.  

Bedrijven Bollenstreek vragen massaal steun aan | 14:49 uur

Bollenboeren komen massaal in de problemen door de coronacrisis, schrijft Omroep West. In een week tijd klopten ruim 1.200 bedrijven aan bij ISD Bollenstreek, de sociale dienst van Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen. Normaal gesproken melden zich daar gemiddeld dertig bedrijven per jaar voor steun. “De telefoon staat roodgloeiend”, zegt een woordvoerder.

Vastgoedeigenaren geven winkeliers adempauze | 13:00 uur

Vastgoedeigenaren gaan winkeliers die in geldnood komen door de coronacrisis helpen. Winkels kunnen de kwartaalhuur tijdelijk omzetten naar een maandhuur en de huurnota van april op laten schorten tot 20 april. Dat is het voorlopige resultaat van ruim een week lang onderhandelen tussen de brancheorganisaties van retailers Detailhandel Nederland, en verhuurders Nederlandse Raad van Winkelcentra, IVBN, Vastgoed Belang en VGO.  

Bezorger van bedrijfslunches Buurtboer bezorgt thuis | 11:49 uur

Bedrijfslunchleverancier de Buurtboer bezorgt lunches niet meer op kantoor maar bij thuiswerkers aan huis, meldt het bedrijf Caroline van der Lande en Nikki Wiesman. Zo blijven lokale leveranciers gesteund en werknemers voorzien van een gezonde lunch. De Buurtboer kan niet meer bij kantoren afleveren, maar ook leveranciers worstelen met de teruggelopen afzet door gesloten winkels en horeca. Lunchpakketten kosten 30 euro voor vijf dagen (exclusief 5,95 euro verzendkosten). Voor het hele gezin is er een pakket van 60 euro. De pakketten zijn te bestellen in de Randstad.

Brancheorganisatie roept webwinkels op retourtermijn te verlengen | 11:07 uur

Brancheorganisatie Thuiswinkel.org roept webwinkels op om hun retourtermijn vanwege de coronacrisis te verlengen naar minimaal dertig dagen. De organisatie krijgt veel vragen van consumenten over hoe zij nu gebruik moeten maken van hun herroepingsrecht. Ze vragen zich af of zij hun bestelling wel veilig terug kunnen sturen, nu het dringende advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven. Een pakket binnen 14 dagen terugsturen, kan dan lastig worden.

“Door webwinkels op te roepen hun herroepingstermijn tijdelijk te verlengen naar minimaal 30 dagen geven we de markt, consumenten en vervoerders rust”, zegt Thuiswinkel.org-directeur Wijnand Jongen. “Tegelijkertijd garanderen webshops klanten nog altijd dezelfde rechten als voor de pandemie, maar in plaats van binnen 14 dagen aan te moeten geven dat ze een product retour willen sturen, wordt dit minimaal 30 dagen.” 

Het verlengen van de retourtermijn heeft volgens Thuiswinkel.org ook voordelen voor webwinkels en vervoerders. Jongen: “Veel webshops en vervoerders geven aan dat in sommige sectoren volumes fors zijn toegenomen. Vervoerders geven aan dat zij de forse toename van het aantal online bestellingen vooralsnog aankunnen, maar laten ook weten dat zij erg gebaat zijn bij een verruimde retourtermijn. Als er meer tijd is om pakketjes terug te sturen, zal de druk in de komende weken verlaagd worden.”

Horeca woest op boekingsites | 10:08 uur

Boekingssites laten hoteliers keihard vallen, stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Hoteliers komen volgens de branchevereniging in problemen door de strenge voorwaarden waar boekingsplatforms, zoals Expedia en Booking.com, hotels aan houden. En dat terwijl hotels in heel Nederland proberen “met man en macht hun contracten na te komen zodat er geen gedwongen ontslagen hoeven te vallen”.

In het geval van annuleringen eisen platformen bijvoorbeeld binnen vijf dagen geld terug, waardoor hoteliers in betaalproblemen komen. Daarnaast is er volgens hoteliers geen goede mogelijkheid om de gast een aanbieding te doen voor het verplaatsen van de boeking. Terwijl gasten hier vaak wel om vragen. KHN roept boekingsplatforms op solidair te zijn met hun hotelpartners en ze tegemoet te komen in deze moeilijke tijd. 

KHN ziet wel hulp van andere speles. Samen met branchepartners zoals brouwers en groothandels zette KHN de actie Helpdehoreca.nl op. Gasten kunnen hier vouchers kopen voor hun favoriete horecazaak, en die te gelde maken op het moment dat deze weer open gaat. “Van de kant van de Online Travel Agencies (OTA’s) wordt echter geen enkele hulp aangeboden”, zegt KHN-directeur Dirk Beljaarts.

KHN riep de platformen in een brandbrief op de hotelsector te helpen. Bijvoorbeeld door zelf garant te staan bij annuleringen naar de gast en een langere periode in te bouwen bij het terugstorten van gelden door het hotel aan het platform. Ook kunnen ze hoteliers helpen door niet automatisch te annuleren maar door het uitstel van boekingen en aanbiedingen later in het jaar beter te promoten.

Maar de de reacties van de grootste ota’s op de brandbrief zijn “zeer teleurstellend”, zegt Beljaarts. “Ze geven in algemene bewoording aan dat hun eigen belangen voor gaan. Het wordt tijd dat de rijksoverheid en ACM hard ingrijpen zodat we na de coronacrisis nog een gezonde toekomst hebben voor de hotels in Nederland.” Om haar zaak kracht bij te zetten heeft KHN een melding ingediend bij toezichthouder ACM.

Oprichter Vakanties.nl moet bedrijf overeind houden vanuit Argentinië | 09:00 uur

Judith Eyck, medeoprichter van Vakantes.nl, zit op dit moment vast in Argentinië, omdat er nauwelijks vluchten naar Europa zijn. Vanuit dat land moest zij arbeidstijdverkorting aanvragen voor haar personeel, vertelt zij aan Sprout. Investeerder en mede-oprichter Joost Romeijn verstrekt Vakanties.nl een overbruggingskrediet van 200.000 euro om de coronacrisis door te komen. Eyck: “Veel investeerders trekken zich in deze tijden terug, terwijl onze investeerder er alleen maar meer in gelooft. Dat vind ik zo mooi.”

Lees verder: Judith Eyck zit vast in Argentinië, terwijl haar startup thuis klappen krijgt

Kledingwinkel in Baarle-Nassau voor de helft gesloten | 09:00 uur

In het grensdorp Baarle-Nassau is een kledingwinkel die precies op de grens ligt in tweeën gesplitst met linten. In België zijn namelijk alle kledingwinkels gesloten, en in Nederland niet.


DINSDAG 24 MAART

3D-printbedrijf maakt beademingsmasker van Decathlon-duikbril | 21:04 uur

Een Italiaans 3D-printbedrijf heeft duikbrillen van sportwinkel Decathlon met behulp van 3D-geprinte onderdelen omgebouwd naar beademingsmaskers. Printbedijf Isinnova werd benaderd door een arts, schrijft het bedrijf op zijn website. Na een belletje met Decathlon deelde het bedrijf de CAD-tekeningen van de duikbril, en kon het ombouwen beginnen. Om het ontwerp met zoveel mogelijk ziekenhuizen te kunnen delen heeft Isinnova alle bouwtekeningen online gezet. Over 3D-printen gesproken, het Nederlandse 3D-Hubs lanceerde net dit platform voor het delen en financieren van corona-onderdelen. 

Zo doe je een beroep op de Borgstelling MKB-krediet | 17:30 

App tegen voedselverspilling tijdelijk ook voor gewone afhaalmaaltijden | 17:02 uur

Anti-verspillings-platform Too Good To Go stelt zijn app tijdelijk beschikbaar voor reguliere afhaalmaaltijden. Zo kunnen restaurants makkelijker van hun nu overtollige voorraden afkomen. In de app staan nu onder de zoekterm ‘Steun lokaal’ afhaalmaaltijden van lokale ondernemers. Via het Deense Too Good To Go verkopen horecabedrijven en supermarkten normaal gesproken alleen eten dat over de houdbaarheidsdatum dreigt te gaan. “We hebben de afgelopen twee jaar enorm veel steun gekregen van Nederlandse ondernemers in de strijd tegen voedselverspilling. Nu willen we graag iets terugdoen”, zegt zegt Joost Rietveld van Too Good To Go. 

De eerste afhaallocaties staan vanaf vandaag in de app. Consumenten bestellen in de Too Good To Go-app een afhaalmaaltijd en betalen die direct online. Het restaurant gaat aan de slag met de bestelling en consumenten halen het binnen een vast tijdsframe op. Om de wachttijd in het restaurant te beperken wordt een beperkt aantal maaltijden aangeboden en worden klanten gevraagd hun aankoopbon zelf te verzilveren in plaats van hun telefoon over te geven aan een medewerker.

Drive-through voor ‘quarantainepakketten’ | 16:46 uur

Een boerderij in Zeewolde heeft een drive-through gemaakt waar mensen 'quarantainepakketten' kunnen afhalen, bericht Omroep Flevoland. Op die manier kunnen spullen worden meegenomen zonder dat koper en verkoper met elkaar in contact komen. In de pakketten zitten verse producten als aardappelen, uien, appels, eieren, bieten en wortels. De eigenaar van de boerderij heet het erf afgezet met kisten om de stroom auto’s in goede banen te leiden. Bij aankomst krijgt de bestuurder van de auto een betaalverzoek via Tikkie, als er betaald is kan hij doorrijden en zijn pakket ophalen.

Elon Musk doneert beademingsmachines | 15:03 uur

SpaceX- en Tesla-oprichter Elon Musk heeft in China 1255 beademingsmachines gekocht, meldt hij op Twitter. De machines zijn inmiddels naar Los Angeles gebracht, waar ze worden gedoneerd aan ziekenhuizen die kampen met een tekort. 

Musk overvoor een paar dagen geleden om de machines zelf te fabriceren, maar dat duurt een stuk langer:

Unilever doneert 100 miljoen euro aan zeep, betaalt leveranciers sneller | 13:34 uur

Unilever geeft 100 miljoen euro aan zeep, ontsmettingsmiddelen en voedsel weg in de strijd tegen het coronavirus. Van dat bedrag gaat 50 miljoen euro aan zeep en desinfectiemiddelen naar het COVID Action Platform van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarnaast trekt het concern 500 miljoen euro aan cashflow-hulp uit om kleindere bedrijven te helpen. Zo worden kleine en middelgrote leveranciers sneller betaald, om te voorkomen dat zij in geldnood komen. Ook verstrekt het bedrijf kredieten aan kleine retailers die afhankelijk zijn van Unilever. Tot slot compenseert Unilever medewerkers die tijdelijk niet kunnen werken door de komende drie maanden hun inkomen te garanderen.

De helpende hand van Unilver staat in schril contrast met Acion en Hunkemöller, winkelketens die de betalingstermijn aan leveranciers vanwege de coronacrisis juist verlengen. Ondernemersvereniging ONL roept bedrijven op tot meer solidariteit met ondernemers.   

Supermarkten en drogisterijen voeren deurbeleid in | 13:18 uur

Vanaf vandaag mogen minder klanten tegelijk in supermarkten en drogisterijen, meldt branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Deze winkels mogen vanaf nu maximaal één klant per tien vierkante meter binnen hebben, zodat mensen ten minste anderhalve meter afstand kunnen houden. In een winkel van bijvoorbeeld 1000 vierkante meter mogen daardoor maximaal 100 klanten tegelijk binnen zijn. 

Verder wordt het gebruik van een winkelwagen verplicht in supermarkten, ook als een klant maar één product nodig heeft. In kleinere supermarkten zonder winkelwagens wordt het gebruik van een mandje verplicht. In deze winkels is slechts een beperkt aantal mandjes beschikbaar, zodat het niet te druk wordt in de winkel.

Vakkenvullers helpen klanten eraan herinneren om anderhalve meter afstand te houden. Zij dragen vanaf deze week aangepaste werkkleding met de oproep om afstand te houden. “Klanten komen regelmatig en vaak onbewust te dicht in de buurt van supermarktmedewerkers”, zegt het CBL. “Veel medewerkers maken zich daar zorgen over en dat is begrijpelijk.”

Amazon verbant 3900 corona-profiteurs van platform | 13:09 uur

Webwinkel Amazon heeft tot nu toe 3900 verkopers verbannen van zijn platform wegens het vragen van woekerprijzen voor producten die vanwege de coronacrisis extra in trek zijn. “We moeten onze klanten beschermen tegen diegenen die de huidige crisis proberen uit te buiten:, schrijft het bedrijf. Amazon verwijderde tot nu toe in totaal een half miljoen producten die tegen woekerprijzen werden aangeboden. Ongeveer de helft van alle producten op Amazon wordt aangeboden door derde partijen die zelf hun prijzen mogen bepalen.

Thuisbezorgd rolt bezorgdienst sneller uit | 11:21 uur

Thuisbezorgd.nl rolt zijn eigen bezorgdienst voor restaurants Scoober versneld uit, laat het bedrijf van Jiste Groen weten in een update. Almere en Enschede zijn vanaf deze week aangesloten en Haarlem volgt binnenkort. Daarmee is Scoober beschikbaar in 14 Nederlandse steden. 

Het bedrijf stelt verder vanaf deze week zijn platform beschikbaar voor afhaalrestaurants. De klant bestelt dan eten in de app of via de website van Thuisbezorgd.nl, betaalt online en haalt zelf de bestelling op bij het restaurant. De afhaalrestaurants betalen vanwege de crisis tijdelijk geen commissie voor het gebruik van de website.

Daarnaast stelt Thuisbezorgd de betaling van commissie uit voor restaurants die in problemen zijn geraakt door de coronacrisis. Naar schatting zal 20 procent van alle aangesloten restaurants daar gebruik van maken.

Bij Thuisbezorgd meldden zich in de afgelopen week al zo'n 2000 nieuwe restaurants aan. Het bedrijf werkt naar eigen zeggen met man en macht om deze restaurants online te plaatsen. Ook wordt extra personeel aangenomen om aanmeldingen versneld te kunnen verwerken.

Modelbrief stroomlijnt afspraken met thuiswerkers | 09:13 uur

Wil je de afspraken over thuiswerken meer structuur geven? Arbeidsrechtadvocaat Hans Kamerbeek maakte deze modelbrief voor thuiswerkers.

Werkgevers kunnen dit model, volledig aanpassen naar hun concrete situatie. “Schrap naar eigen inzicht wat overbodig is, en voeg toe wat nodig is”, stelt Kamerbeek. En: “Houd in de gaten of het goed gaat met je medewerker. Je blijft als werkgever verantwoordelijkheid houden.” 

Booking-bestuurders zien af van salaris | 08:31 uur

De bestuurders van Booking Holdings, het moederbedrijf van platforms zoals Booking.com, Kayak en OpenTable, hoeven zo lang de coronapandemie voortduurt geen salaris. Het concern meldde maandag dat de loonbetalingen voor de topman en andere hooggeplaatste bestuurders voorlopig worden stopgezet.

Booking wordt net als andere bedrijven in de reisbranche hard getroffen door het coronavirus. De angst voor het virus en reisbeperkingen zorgen voor veel minder hotelovernachtingen. Booking Holdings gooide zijn financiële verwachtingen eerder deze maand daarom al overboord.

Restaurants Nijmegen stoppen weer met thuisbezorgen | 07:46 uur 

Een aantal restaurants in Nijmegen dat was begonnen met thuisbezorgen omdat de horeca dicht moest, is daar weer mee gestopt, schrijft de Gelderlander. De thuisbezorgservice van Bistro Flores in Nijmegen was een overweldigend succes. Maar eigenaar Elroy Slijkhuis vond het toch te link worden. "Ik kan de veiligheid niet garanderen. Dat voelt niet goed." Het was een moeilijke afweging, omdat zijn zaak nu definitief veel omzet misloopt. Ook in ieder geval drie andere Nijmeegse zaken die de krant sprak geven er weer de brui aan.

Brabantse ondernemer maakt beademingsapparaat | 07:40 uur

Een Brabants bedrijf dat perslucht levert aan bedrijven heeft een handmatig beademingsapparaat geautomatiseerd, bericht Omroep Brabant. Eigenaar Frans Fransen van FHT Perslucht hoopt dat hij daarmee de zorg kan helpen, mocht er een tekort ontstaan aan beademingsapparatuur."Ik hoop niet dat het nodig is, maar het is fijn dat er iets is, mocht er een tekort zijn.”

Een filmpje dat Fransen gisteren op LinkedIn plaatste van het apparaat is inmiddels ruim 74.000 keer bekeken. De ondernemer laat weten dat er nog deskundigen komen kijken naar zijn apparaat om te kijken of het voldoet aan de eisen.


MAANDAG 23 MAART

Alle bijeenkomsten verboden tot 1 juni, boetes tot 4.000 euro | 19:25

Alle samenkomsten, evenementen en bijeenkomsten worden tot en met met 1 juni verboden, in plaats van tot en met 6 april. Er was een ondergrens van 100 personen voor evenementen die verboden worden, maar het verbod geldt nu ook voor evenementen met minder dan 100 mensen. Burgemeesters mogen via een noodverordening “makkelijker en sneller” optreden, laat minister van Justitie en Veiligheid Grappeurhaus weten tijdens de persconferentie maandagavond. Burgemeesters mogen specifieke locaties, zoals stranden, parken en campings sluiten als er onvoldoende maatregelen zijn getroffen om mensen afstand te laten houden.

Voor markten geldt dat ze soms “essentieel deel uitmaken van de voedselketen”. Is dat zo, dan moeten gemeenten en marktmeesters afspraken maken over het feit dat marktbezoekers altijd 1,5 meter afstand kunnen houden. Winkeliers moeten duidelijk de regels omtrent social distancing weergeven bij hun entree. Winkels kunnen verplicht worden gemaakt een scherp deurbeleid te voeren. Winkels die zich hier niet aan houden, kunnen door burgemeesters gesloten worden.

Burgemeesters mogen een verbod op groepsvorming invoeren. Dit geldt wanneer drie of meer mensen niet anderhalve meter van elkaar verwijderd staan en ze geen huishouden vormen. Er is een uitzondering voor jonge kinderen, die wel buiten mogen samen spelen. Het RIVM benadrukt volgens Grapperhaus dat er bij hen geen gezondheidsrisico is, maar roept ouders op “het gezond verstand te gebruiken”.

Ook wordt het burgemeesters mogelijk gemaakt “forse boetes” te geven aan winkels die zich niet houden aan deurbeleid, of aan mensen die zich niet aan de 1,5 meter afstand. Boetes voor bedrijven kunnen oplopen tot 4.000 euro en voor particulieren wordt dit “al gauw” 400 euro.

Bezoek thuis mag wel, maar met maximaal drie mensen en door 1,5 meter afstand van elkaar te nemen. Je mag nu niet meer samen met iemand anders bootschappen doen. Naar buiten gaan, mag wel, tenzij één persoon in een huishouden koorts heeft. In dat geval mag niemand uit het huishouden meer de deur uit.

Lees meer over de nieuwe maatregelen op de website van het ministerie van Justitie.

Grenzelooswerk lanceert sociale hulplijn | 16:12

De Leeuwarder startup Grenzelooswerk lanceert vandaag Social Care, een sociale hulplijn voor werknemers die via het platform in het buitenland werken. Dat laat ondernemer Casper Lemmen in een LinkedIn-post weten. Lemmen schrijft ook dat het niet goed gaat met zijn bedrijf, vanwege corona. “Wij zagen afgelopen week, in slechts een paar dagen tijd, onze omzet bijna volledig verdwijnen. Een onwerkelijke situatie; wat eerst de beste maand uit onze bestaansgeschiedenis leek te worden, is nu een (bijna) volledig stilliggend bedrijf geworden.” Afgelopen week sprak Sprout met de founder, die gedetailleerd vertelde hoe hij zijn bedrijf in moeilijke tijden managet.

BALR-ondernemers organiseren online alternatief EK 2020 | 15:09 uur

Het fysieke EK voetbal zit er dit jaar niet meer in dankzij Covid-19, maar voetbalcommunity 433 komt met een mooi alternatief: Topvoetballers uit 32 landen strijden online met elkaar om de Europese titel, via #433PlanB. 433 is een internationaal het mediaplatform voor voetballers dat wordt gerund door Rogier Deelstra en BALR-ondernemers Juul Manders, Ralph de Geus en Demy de Zeeuw.

Vorige week scoorden ze al met de hashtag #stayathomechallenge, waarmee de thuiszittende voetballers werden uitgedaagd te laten zien hoe je moet omgaan met het coronavirus. De filmpjes van Sergio Ramos (Real Madrid), Matthijs de Ligt (Juventus) en Messi (Barcelona) werden bij elkaar 1,3 miljard keer bekeken. 

Nu zet 433 de voetballers uit zijn netwerk in voor een volgende uitdaging: #433PlanB. Het virtuele toernooi begint woensdag en werkt met een knock-out systeem: de last man standing wordt met zijn land Europees kampioen. Puntje van orde: de kandidaat die voor Nederland mag uitkomen, is tot nu toe nog onbekend.

Lees het hele verhaal: EK 2020 komt er alsnog: BALR-ondernemers organiseren online alternatief

Drive-in bioscopen doen goede zaken in VS | 12:11

Veilig vanuit de auto een film kijken. Drive-in bioscopen in de Verenigde Staten zien tijdens de coronacrisis een toename in ticketverkopen. Of dit verdienmodel echter coronaproof is? Daar zitten nogal wat haken en ogen aan, signaleren wij.

Medicijnfabrikant Zeewolde krijgt politiebescherming | 11:31 uur

Een medicijnfabrikant uit Zeewolde die het middel chloroquine produceert, dat mogelijk werkt tegen het coronavirus, krijgt sinds dit weekend 24 uur per dag politiebewaking, bericht EenVandaag. Fabrikant Jan Willem Popma krijgt steeds vaker ‘vage types' op bezoek, bij zijn bedrijf in Zeewolde en bij hem thuis. Popma: "Afgelopen week kwamen er meerdere dure auto's mijn straat inrijden die je hier normaal nooit ziet, met opvallend jonge bestuurders die bij me aanbelden. Ze boden flinke bedragen voor de pillen, maar ik heb mijn hele voorraad allang gedistribueerd over het land. Alle pillen die we produceren worden nog dezelfde dag verspreid."

Vliegtuigrecyclaar APOC Aviation ziet meer deals | 09:44 uur

APOC Aviation, de Sprout-challenger die handelt in herbruikbare vliegtuigonderdelen, is een van de bedrijven die nieuwe kansen krijgt door de coronacrisis. Het feit dat meer vliegtuigen momenteel buiten dienst worden gesteld kan leiden tot extra opdrachten, vertelt oprichter Max Lutje Wooldrik in de coronapodcast van ondernemersvereniging ONL. Tegelijkertijd wordt er meer achterstallig onderhoud gedaan, wat de vraag naar onderdelen opdrijft. “Waar je vroeger echt moest vechten voor mooie deals, heb je die nu voor het uitkiezen.” 

Gebruikers Helpling annuleren massaal | 09:20 uur

Op platform voor huishoudelijke Helpling werd afgelopen week 40 procent van de boekingen geannuleerd, vertelt de dienst aan Het Financieele Dagblad.  Het Duitse bedrijf verwacht dat dit de komende weken oploopt naar 50 tot 60 procent. In Italië is zelfs 80 procent van de afspraken gecanceld. Om schoonmakers te helpen kunnen klanten die annuleren er sinds vrijdag voor kiezen om toch een geldbedrag over te maken. Klanten betalen over dat bedrag geen commissie.

Nog geen opschorting vastgoedhuur | 09:03 uur 

Een collectieve oplossing voor de huur lijkt voor winkeliers en pandeigenaren ver weg, bericht NRC. Een overleg met een aantal vastgoedbazen is op niets uitgelopen. Veel winkels en restaurants hebben geen inkomsten meer, maar de huur loopt gewoon door. Branchevereniging INretail hield afgelopen week een peiling onder leden, waaruit bleek dat bijna tweederde zijn inkomsten de afgelopen week met 60 procent of meer zag teruglopen.

Vastgoed Belang, een vereniging van particuliere beleggers in vastgoed, benadrukt op haar website dat “niet iedere verhuurder evenveel ruimte heeft om mee te bewegen”. “Behalve gezonde ondernemers, hebben we “na corona” ook nog financieel gezonde beleggers nodig. Bovendien zijn er veel voormalig winkelondernemers die hun bedrijf hebben verkocht en nu als pandeigenaar in hun pensioen voorzien door de huurinkomsten. Hun ruimte om klappen op te vangen is zeer beperkt.” 

IVBN, een vereniging van grote, institutionele beleggers, zal retailers “op maatwerkbasis”  tegemoet komen, meldt de organisatie op haar website. “Verhuurders kunnen slechts voor een deel van de liquiditeitsproblemen van retailers een bijdrage leveren. Qua bedrijfskosten van de retailer maken voorraad en personeelskosten het overgrote deel van de bedrijfskosten uit; huur veelal minder dan 10 procent.”

Vakantiegeld mogelijk later betaald | 08:31 uur

Bedrijven die niet genoeg hebben aan de noodsteun van het kabinet zitten in hun maag met vaste lasten, zoals winstuitkeringen en vakantiegeld. Het opschorten van die laatste twee ligt op tafel, bevestigt vakbond FNV tegenover de Telegraaf. De bond maakt zich zorgen over bedrijven voor wie de maatregelen te laat komen. “We kijken dus hoe we bij die groep zorgen voor meer liquide middelen”, zegt cao-coördinator Zakaria Boufangacha. “Een van de opties is dat bedrijven uitstel van betaling van inkomstenbelasting aanvragen bij de Belastingdienst. Maar ook het opschorten van vakantiegeld en winstuitkeringen ligt op tafel.” De vakbond inventariseert nu welke bedrijven dit echt nodig hebben.

Afgelopen weekend werd al afgesproken dat bedrijven die in de problemen zitten hun pensioenpremies later mogen afdragen. Ook de waterschappen geven ondernemers uitstel van betaling. Bedrijven in nood kunnen sinds vorige week tot 90 procent van hun loonkosten laten betalen door uitkeringsinstantie UWV. Banken geven ondernemers uitstel van aflossingen.

Markt voor tv-reclames stort in | 07:50 uur

Tv-zenders zitten met de handen in het haar omdat bedrijven reclamecampagnes annuleren, schrijft de NOS. De schade zou “in de miljoenen” lopen. STER, dat voor de publieke zenders reclamezendtijd verkoopt, ziet een daling van tientallen procenten. Het gaat om onder andere restaurants, de reisbranche, hotels, maar ook andere bedrijven die het niet gepast vinden om nu te adverteren.

Ook bij bedrijven die de reclames maken, was het na de persconferentie van Mark Rutte anderhalve week geleden plotseling stil. Zo daalde de omzet kort daarna met ongeveer 70 procent zegt Jente Kater, eigenaar van boekingskantoor voor stemacteurs Voicebooking. Wel krijgt Kater nu ook nieuwe opdrachten binnen, bijvoorbeeld van bedrijven die een telefonische boodschap willen opnemen waarin voor vragen over het coronavirus naar de website wordt verwezen.

De ondernemer stuurde een brief zijn klanten waarin hij laat weten dat ziekenhuizen of scholen die hulp nodig hebben bij het inspreken van dit soort berichten, of bij het inspreken van leervideo's, gratis een beroep kunnen doen op zijn stemacteurs.

Thuisbezorgd non-stop onder hackervuur | 07:50 uur

Just Eat Takeaway.com gaat sinds vorige week continu gebukt onder DDos-aanvallen, vertelt oprichter Jitse Groen in WNL Op Zondag. Het bedijf heeft de aanvallen volgens hem sinds zaterdag wel onder controle. De aanvallen begonnen op woensdag, waarna duizenden mensen geen eten konden bestellen. Amper vijf minuten na de eerste aanval kreeg Groen per e-mail een losgeldeis in bitcoin.

Criminelen proberen juist tijdens de coronacrisis hun slag te slaan. “Wij staan in de kijker, en dus zijn we een doelwit,” merkt Groen. Thuisbezorgd kreeg vorige week 2000 extra aanmeldingen van nieuwe restaurants, op een totaal van 8000 voor de coronacrisis, maar vanwege sluitingen verdwijnen ook restaurants van het platform. 

T-Mobile opent verbouwde winkels | 07:50 uur 

T-Mobile heeft zaterdag 11 Nederlandse winkels heropend, die zijn omgebouwd om klanten en medewerkers te beschermen. Zo staan medewerkers achter een plexiglaswand, waardoor het fysieke contact tussen klant en werknemer tot een minimum wodt beperkt. Slechts 2 klanten mogen tegelijk naar binnen. Zij moeten minstens 1,5 meter afstand houden van de balie. De winkels zijn pin-only.

Ondernemers mogen pensioenpremie later betalen | 07:50 uur

Ondernemers die door de coronacrisis in geldnood komen mogen hun pensioenpremies later betalen. Dat hebben de Stichting van de Arbeid en de koepels van pensioenuitvoerders, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars met elkaar afgesproken. Ondernemers met acute geldproblemen kunnen met hun pensioenuitvoerder een betalingsregeling afspreken. Ook zijn pensioenuitvoerders vanwege de crisis minder strikt bij het innen van pensioenpremies, door in getroffen sectoren incassobureaus pas later in te schakelen en boetes uit te stellen. Vorige week werden voor getroffen ondernemers al betalingsregelingen ingevoerd door de Belastingdienst, gemeenten en banken. 

Roamler start bezorginitatief voor zorgpersoneel | Zondag 10:00

Tienduizend leden van werkplatform Roamler gaan onder de noemer Bezorg de Zorg in het hele land vrijwillig boodschappen doen voor zorgprofessionals. Het voorkomt hiermee dat verpleegkundigen en artsen die na een dienst voor lege schappen komen te staan. Zorgmedewerkers die zich op de site aanmelden krijgen een Roamler-communitylid toegewezen die de boodschappen tijdens werktijd doet.

Helft startups is al omzet kwijt | Vrijdag 21:27 uur

De helft van de startups in Nederland is al omzet verloren door de coronacrisis. Ongeveer net zoveel ondernemers verwachten binnen drie maanden tegen een cashtekort aan te lopen. Dat blijkt uit een net gepubliceerd Covid-19-rapport van TechLeap, waarmee de organisatie de impact van de coronacrisis op Nederlandse techbedrijven in kaart heeft gebracht. In totaal reageerden 445 startups en (een onbekend) aantal investeerders. 85 procent van die bedrijven neemt momenteel maatregelen om kosten te besparen.

De startups met cashgebrek hebben op korte termijn 100.000 tot 400.000 euro overbruggingskrediet nodig, maar de noodmaatregelen van de overheid voorzien daar nog niet in. Ondertussen koelt de funding-markt af, omdat 65 procent van de investeerders investeringen nu uitstelt. Bijna een derde van de startups ziet vc-geld afketsen of uitgesteld worden. TechLeap pleit daarom voor ingrepen die nieuw kapitaal kunnen losweken. 

Lees hier het vorige liveblog

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!