Met dit platform help je food-ondernemers van hun voorraden af

Etenover.nl - Henri

Een van de branches die het zwaarst getroffen wordt door de coronacrisis zijn food-ondernemers. Het nieuwe platform Etenover.nl is een tijdelijke marktplaats waar leveranciers hun onverkochte voorraad direct kunnen aanbieden aan de consument.

Niet alleen restaurants zijn door de coronacrisis in zwaar weer beland, ook veel toeleveranciers hebben van het een op het andere moment te kampen met een totale uitval van de vraag. Daardoor zitten vrijwel alle leveranciers met grote voorraden die weggegooid dreigen te worden. Vooral voor de verse producten is haast geboden. 

Voor deze ondernemers bouwde Food Inspiration, een netwerk voor food-ondernemers, samen met pr-bureau Shoot My Food razendsnel de website Etenover.nl. Daar zoek je per woonplaats om te zien welke producten er beschikbaar in de omgeving.

Producten wordern met iDeal afgerekend en daarna opgehaald bij de aanbieder. Voor de dienst vraagt het platform 5% van de omzet, de rest gaat rechtsteeks naar de leverancier. Producten die tegen de einddatum zitten gaan direct naar diverse voedselbanken.

Stamppotten

Een van de bedrijven op het platform is Ad van Olphen, directeur van Henri, een horecabedrijf dat levert aan onder meer NS-stations, Schiphol en scholen. De ondernemer heeft momenteel 42.000 kilo aan soepen, sauzen, stamppotten, bami, visschotels en andere verse producten over. Dat hij zijn producten niet meer kan leveren is “echt vreselijk”, zegt Van Olphen in bovenstaande video “Er zijn zoveel emoties door me heengegaan.” 

Slechte film

Ondernemer Jan van As, eigenaar van een versvishandel, heeft het gevoel dat hij “in een slechte film terecht is gekomen”: 

Het is in deze periode niet eenvoudig om rustig te blijven, zegt Henk Jan van Maanen, eigenaar van een bakkerij met 50 winkels. “Maar deze tijd vraagt wel om sterke leiders.” Van de 700 medewerkers van het bedrijf werken 300 in de – inmiddels gesloten - horeca. Een aantal daarvan wordt overgeplaatst naar de bakkerij.

Een vergelijkbaar initiatief ontstond in Amsterdam. Daar sloegen een bakker, een melkboer, een boerderij, een worstenmaker en een restaurant de handen ineen voor Support your locals, bericht het Parool. Op hun website kun je een doos met verse producten bestellen en zo lokale ondernemers steunen.

“Supermarkten worden leeggeplunderd, terwijl lokale producenten hun mooie waar niet kwijt kunnen. Onze box brengt daar hopelijk verandering in,” zegt Samuel Levie van worstmaker Brandt & Levie.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!