'NOW-regeling versoberd in nieuw steunpakket'

De regering steekt zeker tot en met 2021 meerdere miljarden euro's in een nieuw steunpakket voor bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Wel wordt de NOW-regeling versoberd, vertellen ingewijden aan het AD en de Telegraaf. 

Het nieuwe pakket zou op 1 oktober moeten ingaan, meldt het AD. De coalitiepartijen praten momenteel over de invulling van de nieuwe steunronde, die mogelijk volgende week wordt gepresenteerd. Ministers Koolmees (Sociale Zaken) en Wiebes (Economische Zaken) overleggen vandaag met vakbonden en werkgevers, aldus de Telegraaf

Het derde steunpakket beperkt het aantal bedrijven dat in aanmerking komt. De bedoeling is dat vooral bedrijven steun krijgen die zonder overheidssteun om zouden vallen, zoals in de horeca, evenementenbranche en cultuursector.

Volgens de kranten hebben straks alleen nog bedrijven met 30 procent omzetverlies recht op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Dat was tot nu toe 20 procent. Ook wordt het deel van de loonsom dat de overheid betaalt stapsgewijs afgebouwd, van 90 naar 80, 70 en tot slot 60 procent. 

Ontslag

Ondernemers mogen overtollig personeel ontslaan; de ontslagboete lijkt volledig te verdwijnen. Het CPB adviseerde eerder deze maand al om de loondoorbetaling te verlagen. 'Hervorm het NOW-pakket, de crisis gaat langer duren', zei programmaleider Arbeid Egbert Jongen. 'Op zeker moment wordt het belangrijk dat mensen naar banen zoeken waar wél omzet gemaakt wordt.’

Met een looptijd tot en met de zomer van 2021 heeft het steunpakket 3.0 wel een veel langere looptijd dan de eerste twee steunmaatregelen. 

Reorganiseren

MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof vindt dat bedrijven die zien dat hun verdienmodel na deze crisis niet terugkomt moeten reorganiseren, zegt hij tegen radiozender BNR. 'Er zullen ook bedrijven tot de conclusie komen dat hun businesscase niet meer werkt, dan moet je niet zomaar stoppen met de steun, maar ook alternatieven bieden in de afbouw van bedrijven zodat je niet keihard failliet gaat, maar op een goede manier kunt stoppen.'

De nieuwe plannen sluiten aan bij eerdere pleidooien van ondernemersverenigingen ONL en MKB-Nederland voor een nieuwe, maar meer toegespitste steunronde. Om een faillissementsgolf te voorkomen pleit ONL daarnaast voor een 'pauzefaillissement', waarbij de activiteit van een getroffen bedrijf tijdelijk wordt stilgelegd. MKB-Nederland wil onder meer dat de overheid opdrachten, zoals op het gebied van infraprojecten en woningbouw, naar voren haalt. 

Dubbele dip

Ook nu de economie weer begint aan te trekken, blijft overheidssteun nodig, zei ING-econoom Carsten Brzeski afgelopen weekend. Een nieuw steunpakket zet een rem op de groeiende werkloosheid, en houdt de koopkracht op peil. ‘Als de steunmaatregelen stoppen, is het gevaar dat de economie inzakt’, aldus Brzeski. ‘Dan krijg je een dubbele dip.’

Het CBS schatte vorige maand dat alle coronasteun eind juni bij elkaar al zo’n 38 miljard euro had gekost. De staatsschuld groeide tussen februari en eind juni dit jaar met 61 miljard euro naar in totaal 385 miljard euro. Door de lage rentestand is de verwachting dat de financiële ‘schade’ van deze schuld nog te overzien zal zijn.

Met een beetje geluk kan over niet al te lange tijd weer worden begonnen met het afbouwen van die schulden. Het CPB verwacht dat de economie volgend jaar met 3 procent groeit. Het planbureau heeft wel een belangrijk voorbehoud: er moet geen nieuwe lockdown komen. In dat geval zou de economie ook in 2021 krimpen, met zo’n 3 procent, en loopt de werkloosheid op tot wel 10 procent.

Volg ons ook op Twitter en Facebook

Tips? Mail redactie@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!