Zo zou uit eten gaan eruit kunnen zien in het post-coronatijdperk

Een kunstcentrum in Amsterdam, dat voor ongeveer de helft van zijn omzet afhankelijk is van een restaurant, heeft een bijzondere manier bedacht om gasten te kunnen bedienen in het post-coronatijdperk. In kleine glazen kassen worden straks lange planken met eten naar binnen geschoven.

Ook voor Mediamatic, een Amsterdams centrum voor experimentele kunst en cultuur, is het een ‘ontwrichtende tijd’, zegt medeoprichter Willem Velthoven. Het kunstcentrum biedt een podium voor nieuwe kunstvormen die te maken hebben met biologie, duurzaamheid en de zintuigen. Het bijbehorende restaurant is een podium voor experimentele diner-ervaringen, waar kunstenaars en theatermakers de vrije hand krijgen, en waar gewerkt wordt met een kringloop-viskwekerij en een ‘fermentatie-lab’.  

‘We hebben een soort dodelijke combinatie van horeca en cultuur’, zegt Velthoven met een wrange lach. Beide – publieksgerichte - takken van het bedrijf zijn nu vanwege het coronavirus dicht, al verricht het bedrijf nog wel een aantal onderzoeksprojecten. Mediamatic is bij uitstek een plek om ideeën over het post-coronatijdperk vorm te geven, en dat is precies wat het voor zijn restaurant doet. 

Om gasten op een corona-proof manier te kunnen blijven ontvangen, bedacht Mediamatic het concept ‘Serres Séparées’ (afgeleid van het Franse chambre séparée, een aparte kamer in een restaurant). Dat bestaat uit een reeks glazen huisjes waarin twee mensen van hun diner kunnen genieten, terwijl zij van buitenaf worden bediend. Onderstaande foto’s werden een week geleden genomen tijdens een testdag:

Om het coronagevaar in te dammen zijn de huisjes bedoeld voor twee mensen die al samen wonen, benadrukt Mediamatic. 

De gerechten worden straks mogelijk op lange planken naar binnen geschoven, zegt Velthoven. Zo kan er in een keer, efficiënt bediend worden met zo min mogelijk contactmomenten.

Velthoven hoopt dat het experimente restaurant al binnen een paar weken de eerste gasten kan ontvangen, afhankelijk van nieuwe voorschriften van de overheid. Maar hij erkent dat de eerste geplande datum van 27 mei alvast twijfelachtig lijkt.

De ondernemer probeert ondertussen zijn bedrijf zo goed en zo kwaad mogelijk door te laten draaien. ‘Het is een puzzel om met het beetje hulp dat je krijgt de mensen aan het werk te houden. Ook de flexwerkers hebben we omgeschoold tot bouwvakkers. Voor iedereen uit de bediening en de keuken hebben we gevraagd wat ze konden doen, van schilderen tot timmeren. Met deze mensen hebben achterstallig onderhoud gedaan.’ 

‘En we hebben de keuken uit het restaurant gesloopt, zodat er meer ruimte is om op veilige afstand van elkaar te werken. We hebben nu een groot kookeiland, zodat mensen tegenover elkaar kunnen werken, zonder dat er allerlei lichaamsbelemmerende beschermingsmaatregelen nodig zijn. Ook wc's moeten anders ingericht worden, omdat mensen daar samen hun handen wassen.’

‘Om al die aspecten aan te passen, daar ben je wel een paar weken mee bezig. Hier wordt de oude professionaliteit van professionals op de proef gesteld. Maar het is fijn dat we nieuwe concepten kunnen testen. Dat geeft de burger moed en zorgt voor licht aan het einde van de tunnel’ 

Foto’s: Willem Velthoven | Mediamatic Amsterdam

Redacteur en coördinator Sprout.nl. Tips: maarten@sprout.nl

Elke ochtend...

X
het belangrijkste ondernemernieuws in jouw mailbox? Gegarandeerd Sprout-stijl!